Nu er Store Bededag som helligdag væk: Her gjorde det særligt ondt
Det var det. Store bededag er fortid, og det blev i dag markeret med en særlig højmesse i Sankt Johannes Kirke på Nørrebro i København.
Så gik den ikke længere for helligdagen store bededag. Derfor var det en vemodig højmesse, der fandt sted i Sankt Johannes Kirke på Nørrebro i København fredag eftermiddag.
Her havde provsten Per Vibskov arrangeret en særlig ceremoni for de kirkegæster, der var samlet for at tage afsked med den højaktuelle helligdag.
Eksempelvis blev det musikalske repertoire udvidet i anledningen med både korsang og salmer.
- Det bliver vemodigt, siger provst Per Vibskov.
Derudover blev kirkegæsterne tildelt en særlig opgave. De skulle hver især skrive en bøn på et stykke papir, som til sidst blev læst op af Per Vibskov.
Flere af dem var møntet på Folketinget, fortæller provsten.
- En skriver for eksempel "Lad kærligheden råde i Folketinget" - og det kan man jo ønske, at dem der er beslutningstagere i vores samfund, at de faktisk har kærligheden og hjertet for øje, når de skal træffe beslutninger, siger han.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Sofie Hansen/TV 2 Kosmopol
Med gravøl blev helligdagen sendt i graven
Efter en hvilken som helst anden højmesse i kirken bliver der serveret kirkekaffe. Men i dag er der en anden drikkevare på menuen.
Nemlig gravøl.
Og det var der ifølge menighedsrådsformand Jørgen Kristensen en god grund til.
- Fordi vi tager afsked med en kær ven, nemlig stor bededag, har vi valgt i år også, at slutte af med gravøl, fordi det er sådan man siger farvel til en kær ven her på Nørrebro, når den sidste rejse skal foretages, fortæller han.
Med en øl i hånden og den sidste bededag afsluttet var det tid til refleksion fra kirkegæsterne.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Sofie Hansen/TV 2 Kosmopol
En af dem er Anne Birgitte Arnsfelt, der til dagligt er underviser.
- For mig er det stadigvæk en dag som fylder positivt, og som jeg vil blive ved med at holde fast i, siger hun og tilføjer:
- Jeg vil ikke sige det er en skam. Jeg synes, det er ulykkeligt. Det er virkelig, virkelig ulykkeligt.
Også dem, der gæstede kirken for første gang i ti år havde en mindeværdig dag.
- Jeg er ked af det i dag, for store bededag er en speciel dag for mig. Derudover er det nogle år siden, at min far døde på samme dag, siger Alice Iversen, der er sygeplejerske.
Og provst Per Vibskov var tilfreds med den sidste bededags-højmesse på Nørrebro.
- Jeg har lige her under gravøllet fået at vide, at der er nogen, der prøver at arrangere en lille bededag, og hvad det i alverden så kan indebære, det kan jeg jo godt blive lidt nysgerrig på, siger han.