Nu kan Flemmings ikoniske hus i København blive bevaret - men andre storbyer er gået skridtet videre

Flemming Vincents ikoniske atelier i Sydhavn får en chance for at blive bevaret i Københavns Kommunes bevaringsprojekt. Professor i arkitektonisk kulturarv ser tendens, men mener andre europæiske storbyer er foran, fordi de eksempelvis afsætter penge til specifikt at bevare bygninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Nogle af bygningerne i København er så særlige at de rummer noget af "Byens Sjæl". Det mener både eksperter og politikere, der sammen med borgerne nu har udvalgt 50 steder, som er værd at bevare i fremtiden

Det er ikke alle, der får sit hus bedømt af et dommerpanel.

Det har Flemming Vincent. Han har hus og atelier i Fiskerhavnen i Københavns Sydhavn. Et sted med et specielt gavlmaleri, som han selv malede i 1993.

Den 72-årige kunstner overtog det oprindelige fiskerhus, der med sin unikke udsmykning er blevet særligt for området.

- Det har været et varetegn for havnen lige siden, siger Flemming Vincent. 

Nu er den specielle bygning blevet bemærket på Københavns Rådhus og blandt et særligt dommerpanel. Bygningen, der rummer farverig og figurativ kunst både ude og inde, kan formentlig se frem til at blive bedre beskyttet og bevaret i fremtiden, når byen udvikler sig.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Flemming Vincent hus og atelier i Fiskerhavnen i Københavns Sydhavn.
Foto: Tobias Tystrup / TV 2 Kosmopol

50 bygninger udvalgt

Flemming Vincents atelier og værksted er en af 50 bygninger i Københavns Kommune, der nu kan få særstatus gennem projektet "Byens Sjæl."

Her har københavnere givet deres bud på hvilke bygninger, de mener, bør bevares og undgå at blive revet ned i forbindelse med fremtidige projekter.

Nu har et dommerpanel udpeget 50 ud af 217 indstillede bygninger, som overborgmester Sophie Hæstorp Andersen nu vil stille et forslag i Borgerrepræsentationen om at beskytte i kommuneplanen.

På listen er blandt andet to huse på Nørrebros Runddel. Nørrebrogade 151 blev opført i 1878 og her ligger blandt andet Runddelens Skomageri gennem 32 år.

Du kan se og læse mere om de 50 udvalgte bygninger her.

Borgernes mening tæller

Mogens A. Morgen er professor i arkitektonisk kulturarv og formand for ICOMOS Danmark, der blandt andet rådgiver UNESCO om verdenskulturarv.

Mogens A. Morgen har arbejdet med bygningsbevaring i mange år, og mener at Københavns Kommunes projekt viser en tidstendens: 

- Hvis du spørger folk i dag, har de en meget stærk mening om bygningsbevaring. Det er som regel en holdning for bevaring, jeg har set som forsker, siger han.

Mogens A. Morgen er positivt overrasket over projektet.

- Jeg synes jo, det er et fantastisk projekt. Her er borgernes meninger kommet med. Mig bekendt er det en af de første gange, det sker på den måde her i landet. Jeg håber, det er et tegn på en ændret måde at se bygningsbevaring på.

Gennem tiden har det vakt debat, når historiske bygninger er revet ned for at give plads til nyt. Det gælder også de gamle slagtergårde på Enghavevej på Vesterbro.

Slagtergårdene er nogle af Vesterbros sidste tilbageværende oprindelige bygninger fra slutningen af 1800-tallet. De blev reddet ned til fordel for nybyggeri. 

Det er en fortælling om os selv. Det er en form for genfortælling af historien.

— Mogens Morgen, professor i arkitektonisk kulturarv og formand for ICOMOS Danmark

De 50 bygninger med særstatus er også et opgør med den tid, mener Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen:

- Jeg synes, at kommunen er kommet for sent på banen i alt for mange tilfælde, hvor der var bygninger, som fortalte noget om det liv, der er levet, siger hun.

Slagterhusene er et eksempel på bygningskultur, der ikke skullet have været revet ned, mener Mogens A. Morgen. Han mener, at nogle bestemte bygninger bærer på en vigtig historie:

- Det er en fortælling om os selv. Det er en form for genfortælling af historien, hvor ældre bygninger skal med i den samtid, de står i. Fredede bygninger skal leve med tiden.

Stor fokus på kulturarv i andre storbyer

Kigger man mod udlandet, er København bestemt ikke den eneste storby, der har fokus på at bevare og frede gamle og historiske bygninger.

- Amsterdam er et godt eksempel. Her har man sørget for at udpege en masse bygninger som bevaringsværdige. Bevaringsbegrebet er bredere dernede, det er noget, som folk virkelig bakker op omkring, siger Mogens A. Morgen, der er professor i arkitektonisk kulturarv og formand for ICOMOS Danmark.

Han fortæller, at Holland prioriterer en sum penge til bevaring af bygninger. Blandt andet har Amsterdam tilskudsordninger, som går til vedligeholdelse:

- Det er der få af i Danmark, og de går kun til istandsættelse, det vil sige, at bygningen skal være i ret dårlig stand, før du kan få tilskud, siger han.

Det er ikke kun store ikoniske bygninger, men også private husejere, der kan få hjælp til at holde ældre bygninger i god stand.

- I Amsterdam kan du få penge til at vedligeholde dit hus, så det hele tiden er i orden. Går du gennem Amsterdam i dag, kan du se, at det stadig spiller. Selvom husene er gamle og skæve, står de på den rigtige måde, så det ikke går galt.

(Artiklen fortsætter efter billederne.)

Gammelt hus i Gouda, Holland. Til venstre ses et mellemrum til nabohuset, hvor hullet er fyldt ud med træ
Foto: Sidsel Babenco - TV 2 Lorry
Keizersgracht, en af Amsterdam tre hovedkanaler. 2013 markerede 400-års jubilæet for konstruktionen af Amsterdams kanalringe, som er blevet tilføjet listen over UNESCO verdensarv.
Foto: Jerry Lampen/AFP/Ritzau Scanpix

Nyt er ikke altid bedst

Selvom nogle bygninger kan se forfaldne ud, kan det ifølge Mogens A. Morgen betale sig at investere i  det gamle.

- Nogle af mine kolleger har i deres arbejde vist, at nogle af de vinduer man sætter i i dag faktisk er i ret dårlig kvalitet. I København findes der vinduer fra 1700-tallet, som er i fin stand, fortæller han. 

- Nogle steder har man sat en forsats i det gamle vindue for at styrke isoleringen, og det fungerede bedre end et nyt vindue. På den måde bevarede man den gamle facade.

Bevidst bygningskultur i Norge

Kigger man til vores nordiske naboer, er beskyttelsen af bygninger og kulturarv en integreret del af samfundet, fortæller Mogens A. Morgen.

- I Norge og Sverige er det slet ikke noget, man diskuterer, siger han.

I Norge har man blandt andet nogle udvidede regler for at bygningsbevaring.

- Det at have en bygningskultur i Norge er man meget bevidst om. Her sender man penge ud for, at man kan bevare bygninger og kulturarv. Bygningskulturen er en del af nationalfortællingen i Norge, fordi det jo er et ret ungt land.

Mogens A. Morgen fortæller, at man i Norge også kan frede hele kulturmiljøer, hvor man i Danmark kun kan frede bygninger. 

(Artiklen fortsætter efter billederne.)

Bryggen, et af de mest ikoniske landemærker i Bergen. Bryggen er på listen over UNESCO verdensarv
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Bryggen, Bergen.
Foto: Eric Piermont/AFP/Ritzau Scanpix

I Sydhavnen, hvor Flemming Vincents værksted og atelier ved Fiskerhavnen netop har fået en chance for at blive bevaret i fremtiden, er der dog et nyt byggeri på vej på Stejlepladsen.

Flemming Vincent er bange for, at det gamle byggeri ikke kan klare sig i længden mod nybyggeriet i København.

- Det tror jeg ikke, det klarer. Det er jo pengene, der bestemmer, siger han. 

Også Mogens Morgen venter i spænding på, hvordan holdningen til bygningsbevaring kommer til at afspejle sig i fremtiden i Københavns Kommune:

 - Nu skal byens sjæl møde forvaltningen. Det er enormt spændende, hvordan Københavns kommune skal videre herfra.

Link kopieret!

Seneste nyt

Søndag byder på to-cifrede varmegrader

Det er slut med frost og sne i denne omgang. Vejret i dag bliver overskyet og perioder kommer der regn. Men i løbet af eftermiddagen bliver det mest tørt.

Det oplyser DMI til Ritzau.

Let til frisk vind omkring syd, ved kysterne op til hård vind.

Temperaturen stiger til op mellem 9 og 11 grader. I nat kan det tal stige til hele 13 grader.

Link kopieret!

Nu efterlyses de: To malerier af Grevinde Danner forsvandt for 100 år siden

Værket her er malet af Mogens Lorentzen, og det hedder Frederik 7. og Grevinde Danner.
Foto: Det Nationalhistoriske Museum på Kronborg

Det Nationalhistoriske Museum på Kronborg Slot efterlyser to malerier af Grevinde Danner. Det drejer sig om to kunstmalerier af grevinde Danner, der havde det borgerlige navn Louise Rasmussen.

Det ene værk hedder Jomfru Louise Rasmussen Drømmer og er malet af Jais Nielsen. Det blev sidst set ved en udstilling på Charlottenborg i 1919.

Det andet værk er malet af Mogens Lorentzen, og det hedder Frederik 7. og Grevinde Danner. Maleriet udsmykkede restauranten, der lå i Kinopalæet på Frederiksberg i København. Biografen blev revet ned i 1981, og maleriet er ikke set siden.

- Vi kan ikke spore, at de er blevet solgt på auktion, siger samlings- og udstillingschef på museet Mette Houlberg Rung.

- Den eneste grund til, at vi ved, at billederne har eksisteret, er fordi der har været sort/hvid gengivelser udstillet på Det Kongelige Bibliotek, lyder det.

Hænger værkerne ikke hjemme hos dig, har du måske alligevel oplysninger, der kan lede museet i retning af de to malerier.

- Nogle gange forsvinder kunstværker, hvis de går i stykker og bliver smidt ud, fordi man ikke ved, hvad man har mellem hænderne. Og det er også en brik, siger samlingschefen.

Foto: Det Nationalhistoriske Museum på Kronborg
Link kopieret!

Eksperter kommer med kraftig advarsel mod byggetendens

Det kan ikke nytte noget, at vi bliver ved med at bygge nyt langs kysterne rundt om i landet, når vi ved, at der kommer flere oversvømmelser.

Sådan lyder det nu i et markant opråb fra en række eksperter, der mener, det er på tide at hive i håndbremsen på de mange byggekraner i kystnære områder rundt i landet.

Meldingen kommer i kølvandet på en ny undersøgelse fra Arkitektskolen Aarhus, hvor forskere har nærstuderet 54 danske kystbyer.

Her kan de konstatere, at samtlige byer siden 2010 har bygget nyt på havnefronter og i andre områder, selvom stederne er i risiko for at blive oversvømmet ved en stormflod i fremtiden.

Og det er altså en tendens, som en række eksperter, TV 2 har talt med, nu advarer mod.

Link kopieret!

Færre DSB-kunder nåede frem til tiden

Oktober måned har været en træls en af slagsen for DSB's passagerer på de sjællandske regionalbaner.

Værst står det til på strækningen København-Ringsted, hvor blot 66,2 procent af DSB-kunderne nåede frem til tiden i oktober, hvilket er 4,7 procentpoint lavere end sidste år.

Det skriver TV 2 Øst.

Ifølge DSB's kontrakt med staten skal 75 procent af kunderne nå frem til tiden, hvilket vil sige inden for tre minutter af ankomsttiden i køreplanen.

Link kopieret!

Ændringer på flere S-togslinjer

Foto: Jacob Espander Clemen/ TV 2 Kosmopol

Der kører lørdag eftermiddag færre S-tog på linjerne A, B og C.

Det oplyser DSB.

Ændringerne skyldes en fejl i sporet mellem Vesterport og Nørreport tidligere løradg.

- Vi begynder at indsætte  Linje B, C og A  i nævnte rækkefølge i normal plan fra klokken 14.30 og frem. Rejseplanen opdateres løbende, skriver DSB.

Link kopieret!

Togkaos til og fra lufthavnen: Flere afgange aflyst

TV 2 Kosmopols journalist, der befinder sig ved Hyllie Station i Sverige, anslår af flere hundrede mennesker venter på en bus mod København.
Foto: Mette Serup / TV 2 Kosmopol

En fejl på fjernstyringssystemet ved Københavns Lufthavn giver lørdag eftermiddag udfordringer for togtrafikken mellem netop Københavns Lufthavn og Københavns Hovedbanegård.

Det oplyser DSB.

- Togene begynder igen at køre mellem CPH Lufthavn og København H. Der vil stadig være aflysninger på strækningen, lyder meldingen kort efter klokken 15.00

Første InterCityLyntog bliver:

  • Fra CPH Lufthavn bliver InterCityLyn 63, klokken 16.26.

  • Fra København H bliver InterCityLyn 42, klokken 16.17.

DSB oplyser, at det svenske selskab SJ har sørget for busser, der "kører i pendulfart" mellem Hyllie i Sverige og Københavns Lufthavn.

TV 2 Kosmopols reporter, der befinder sig i ved Hyllie Station, fortæller, at der omkring klokken 15.30 er flere hundrede mennesker, der venter på at komme med en bus mod Danmark. Flere af de rejsende udtrykker, at de er desperate over ventetiden, fordi de skal nå flyforbindelser fra Københavns Lufthavn.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google