Ny forskning kan redde liv: Kroppens celler slår i takt med bornholmerure
Et nyt forskningsresultat fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet viser, at kroppens celler svinger i takt som bornholmerure for at producere energi, transportere ilt og bekæmpe sygdomme.
Hvad har kroppens celler og bornholmerure til fælles?
I udgangspunktet meget lidt.
Men nu viser ny forskning fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, at de har flere ligheder end først antaget.
Cellerne svinger nemlig synkront i takt med det formål at producere energi, transportere ilt og bekæmpe sygdomme på en mere effektiv måde.
Med andre ord er det livsvigtige bevægelser som kroppens celler foretager sig, da de helt konkret producerer forskellige mængder af proteiner og andre molekyler, alt efter hvilket behov kroppen har.
- Ensartede takter hjælper cellerne til at opnå en højere grad af samarbejde, som gør, at de kan løse deres opgaver bedre og mere effektivt, siger postdoc Mathias Heltberg, der sammen med professor Mogens Høgh Jensen og Ph.D.-studerende Malthe Skytte Nielsen har lavet de fysiske og matematiske modeller bag forsøgene, i en pressemeddelelse.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Ola J. Joensen
Kan potentielt redde liv
Forskningsresultatet kan i sidste ende få stor betydning for menneskers liv, da den potentielt kan forebygge sygdomme som kræft og diabetes i fremtiden.
Den nye opdagelse ændrer nemlig på forståelse af, hvordan celler kontrolleres.
- Kan vi forstå svingningerne, så ved vi også mere om, hvad der går galt, når fejl i cellerne fører til, at kroppens kontrolsystemer bryder sammen og giver kræft eller diabetes, siger Malthe Skytte Nielsen:
- Derfor er vores resultater et vigtigt skridt på vejen til at forstå, hvordan kroppen styrer sine celler, så vi senere hen kan udvikle biokemiske værktøjer, der kan forebygge sygdomme.