Nyt forsøg om affaldssortering træder i kraft: Kun to-tre poser restaffald om ugen per husstand

2700 borgere på Østerbro får nye affaldscontainere med plads til mindre restaffald. Forsøget er en del af en større indsats fra Københavns Kommune.

De første affaldscontainere for restaffald er blevet fjernet og erstattet af nogle nye - mindre - containere.

Onsdag er ny forsøgsordning nemlig trådt i kraft i Københavns kommune. 2700 borgere på Østerbro får nye affaldscontainere med plads til cirka 2-3 affaldsposer med restaffald om ugen per husstand.

Forsøget er en del af en større indsats fra Københavns Kommune, der skal gøre københavnerne bedre til at sortere deres affald.

- Vi ønsker da helt klart at se, at noget af alt det, der kommer i restaffaldsbeholderen, som er  genanvendeligt, ryger over i de rigtige beholdere, siger Mette Baungaard Jakobsen, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen, til TV 2 Kosmopol.

I første omgang gælder det kun beboerne på Nordre Frihavnsgade, men målet er at, det skal implementeres i resten af kommunen inden udgangen af 2023.

Københavns kommune har en målsætning om at komme op på 70 procent genanvendelse af affaldet. I 2022 gik 41,2 procent af affaldet til genanvendelse, og prognosen for 2023 ligger indtil videre på 55 procent.

(Artiklen fortsætter efter grafikken.)

Målet er at genanvendelsesprocenten kommer op på 70 procent.
Målet er at genanvendelsesprocenten kommer op på 70 procent.
Foto: TV 2 Kosmopol


Mere sortering

Imens forsøget er i gang, vil Teknik- og Miljøudvalget evaluere på fejlsorteringer, og hvorvidt der er behov for mere dialog med københavnerne.

Formand for Teknik- og miljøudvalget Line Barfod siger til TV 2 Kosmopol:

- Forsøget skal gøre os klogere på, hvordan borgerne sorterer, når der altid er plads til det genanvendelige affald i beholderne og der er mindre plads til restaffald. Vi vil under forsøget løbende undersøge, hvad vi skal gøre anderledes, når det skal udrulles i resten af byen. Så ja, der vil være plads til nogle justeringer.

Ifølge Mette Baungaard Jakobsen enhedschef Teknik- og miljøudvalget Københavns Kommune, ønsker man at hjælpe københavnerne til at sortere mere.

- Det gør vi ved at sætte masser af plads til de genanvendelige fraktioner, madaffald, pap, plast og lidt mindre til ens restaffald.

- Vi vil rigtig gerne hjælpe københavnerne med det her, for det kræver noget, siger Mette Baungaard Jakobsen.

Risikerer man ikke, at der kommer til at være mere restaffald i det offentlige rum (fordi folk ikke kan komme af med det)?

- Det tror jeg ikke. Jeg tror, at folk oftest vil stille det ved siden af deres beholdere, hvis de ikke kan komme af med det. En anden risiko kan være, at de putter det i beholderne til de genanvendelige affaldstyper. Men det vil vi selvfølgelig holde øje med i vores dygtige renovationsmedarbejdere og vores dygtige tilsynsfolk er derude og vil hjælpe.

Line Barfod tilføjer også:

- Vi forventer, at beboerne i forsøget vil opleve, at der altid er plads til det genanvendelige affald som plastik, pap, madaffald osv. Vi håber selvfølgelig, at hvis beboerne oplever, at der er fyldte affaldsbeholdere til restaffald, at de så overvejer, om de har fået sorteret godt.

Gode råmaterialer bliver ikke udnyttet

Hvorfor er det vigtigt, at vi er bedre til at affaldssortere?

- Det er fordi, det er nogle gode produkter og nogle gode råmaterialer, vi rigtig gerne vil have ud og genanvendt, så vi kan lave nye produkter ud af dem, i stedet for, at de bliver forbrændt, siger Mette Mette Baungaard Jakobsen

Ph.d. og specialkonsulent i Dansk Affaldsforening Lina Katan siger til TV 2 Kosmopol, at den nye ordning er den helt rigtige ambition.

Ifølge Lina skal vi forsøge at normalisere vores tankegang om at sortere affald. Der er ikke en større mening eller overbevisning bag:

- Det er noget, vi gør, fordi det simpelthen er måden, vi kommer af med vores affald på, siger Lina Katan.

Se indslaget om forsøget med affaldssortering herunder.

Et forsøg på Østerbro begrænser restaffaldet til 2 max. 3 affaldsposer om ugen pr. husstand.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik