Overblik: Her er de vigtigste punkter i Københavns nye budget
Et bredt flertal af partier på Københavns Rådhus har onsdag offentliggjort budgetaftalen for næste år.
Flere penge til biodiversitet, specialskoleundervisning og mere metro.
Det er nogle af de tiltag i budgetaftalen, som et bredt flertal på Københavns Rådhus, netop er blevet enige om.
Aftalen er indgået af samtlige partier – bortset fra Enhedslisten og Alternativet.
- Flere københavnere har det svært og har brug for fællesskabets hjælp. Derfor har Socialdemokratiet med budgetaftalen prioriteret kernedriften til vores børn og de mest udsatte. En by er altid i bevægelse. Vi investerer, så hverdagen kan fungere i en by, der bliver ved med at vokse. Med mere metro, sikre skoleveje, vildere natur i byen, kultur og idræt, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i en pressemeddelelse.
Se de mest interessante nedslag i aftalen her:
Skat
Københavns Kommune sænker indkomstskatten med 0,1 procentpoint. SF står uden for denne del af aftalen. Skatten bliver sænket med 0,1 procent i 2024 og med yderligere 0,1 procent i 2025.
Infrastruktur
Der afsættes 6,3 milliarder kroner til mere metro i byen. Pengene skal gå til metrolinjen M5 Øst, som skal koble Lynetteholm til resten af byen. Det er dog betinget af en aftale mellem kommunen og staten.
Derudover er der afsat penge til at udbygge infrastrukturen til Refshaleøen og at gøre København til en endnu bedre cykelby med flere sikre skoleveje og cykelstier.
Lynetteholm-projektet får også 14,2 millioner på næste års budget, og der sættes 15,5 millioner kroner af til en miljøkonsekvensvurdering af Refshalevej i forbindelse medbyggeriet.
Bryggebroen, en cykel og gangbro mellem Enghave Brygge og Islandsbrygge er også på budgettet. Partierne har afsat 2,5 millioner kroner til at arbejde videre med projektet.
Parkering
Der kommer penge til 433 nye parkeringspladser, som erstatning for de pladser, der blev sløjfet i forbindelse med sidste års budget.
Derudover skal elbiler fremover betale for timeparkering og for en særlig beboerlicens på 695 kroner årligt.
Socialområdet
Der er blevet afsat 214 millioner kroner i budgettet 2024-2027 til håndtering af mistrivsel og flere autismediagnoser blandt børn og unge.
Derudover er der også afsat 100 millioner kroner til børn og unge, der har behov for anbringelser uden for hjemmet.
Børneområdet
Der afsættes knap 425 millioner til udgifter til specialundervisning og knap 30 millioner kroner om året til indsatser for børn med særlige behov i de almindelige folkeskoleklasser.
Her går 135 millioner kroner frem mod 2028 til oprettelse af 48 specialundervisningspladser på Peder Lykke Skolen, samt 40 millioner kroner til tidlig opstart af specialundervisningstilbud fra skoleåret 2024/2025.
Der afsættes ligeledes 54 millioner kroner til at forbedre og udbygge nedslidte skoletoiletter.
Fritidsjobs til børn og unge er også nævnt på budgettet. Partierne sætter 0,9 millioner kroner årligt af til en årlig jobdag samt giver udvidet lønrefusion til 13-14-årige.
Ældreområdet
Politikerne er enige om, at der skal bruges mange flere penge på at fastholde og rekruttere sygeplejersker og sosu-medarbejdere i ældreplejen.
Der afsættes 83 millioner kroner til indsatser, der skal skaffe nye medarbejdere og holde på de medarbejdere, kommunen allerede har på sundheds- og omsorgsområdet.
Kultur
Der er afsat midler til en børnekulturindsats, der skal sikre, at flere børn møder kulturen i daginstitutioner og skole, og en kulturpakke på 50 millioner kroner til kunst- og kulturevents.
Derudover er der fokus på byens trængte idrætsfaciliteter, blandt andet udvikling af Tingbjerg Idrætspark og Sundby Idrætspark.
Partierne ønsker at sætte flere penge af til kommunens ’Megaeventstrategi’, der skal sikre at store og vigtige events bliver holdt i København. Det afsættes der 15 millioner kroner til. Hvis Danmark tildeles VM for fodbold for hjemløse, skal pengene tages fra denne pulje.
Cykelløbet World Tour får også et tilskud i kommunens budget, også selvom det endnu ikke er endeligt fastlagt at København skal være værtsby.
Tryghed
Partierne er blevet enige om et forsøg med såkaldte tryghedsvagter, der skal patruljere og håndhæve regler i det københavnske natteliv. Det sker efter en lovændring i år, der gør, at kommunen kan ansætte uniformerede vagter, der får beføjelser i det offentlige rum. Der afsættes otte millioner til forsøget de næste tre år.
Miljø
Der bliver afsat 50 millioner kroner til en ny biodiversitetsstrategi, der skal forbedre forhold for dyr og planter i byen, og det er mere end dobbelt så stor en investering i biodiversitet sammenlignet med de sidste tre år.
Budgetaftalen afsætter også et mindre beløb til videre at undersøge muligheden for at åbne åerne, der løber i rør under København som eksempelvis Ladegårdsåen.