Park i København skal graves op i tre år – lokaludvalg raser

Hans Tavsens Park på Nørrebro i København skal være en del af den københavnske skybrudssikring, og derfor skal den opgraves og ændres. Det møder stor frustration blandt lokale og lokaludvalget.

Klemt inde mellem Nørrebro Park Skole og Assistens Kirkegaard ligger Hans Tavsens Park i København.

I den park er der både springvand og legepladser, men om få år vil det være fortid. Hvert fald i en lang periode.

Det står klart, efter et flertal i Københavns Teknik- og Miljøudvalg mandag vedtog en omfattende plan for parken, der skal udnyttes til skybrudssikring af hovedstaden.

Planen betyder, at der i 2025 rykker gravemaskiner ind for at udgrave parken for herefter at etablere skybrudssikring, som skal forhindre regn- og kloakvand i de københavnske kældre ved voldsomt vejr.

Ombygningen af parken forventes at tage omkring tre år, og ifølge referatet fra Teknik- og Miljøudvalgets møde er det forvaltningens vurdering, at parken først genåbner i løbet af 2028.

If it ain't broken, don't fix it

Men ifølge Nørrebro Lokaludvalg var der slet ingen grund til at starte bulldozernes vej mod Hans Tavsens Park. Den fungerer nemlig godt som den er, allerede nu.

- Jeg synes, det er spild af penge og til stor gene for borgerne og skolerne, som bruger parken rigtig meget. Det er til ingen verdens nytte, når man nu kunne løse det på anden måde. Vi kan løse skybrudsudfordringen på en anden måde uden at grave hele parken op og fælde en masse træer.

quote Jeg synes, det er spild af penge og til stor gene for borgerne og skolerne, som bruger parken rigtig meget.

Mogens Pedersen, formand Nørrebro Lokaludvalg

- Der er masser af mennesker, som bruger den om sommeren og skolerne bruger den i frikvartererne. Det er en meget populær park. Den er tryg og hyggelig – det er vores Kongens Have, kan man sige, siger Mogens Pedersen, som er formand for Nørrebro Lokaludvalg.

Hele projektet tog sin start i 2016, hvor området blev en del af arkitektkonkurrencen Nordic Build Cities Challenge – men siden 2016 er man blevet klogere, siger Mogens Pedersen, som kalder projektet ”kørt af sporet”.

- Det viser, hvordan forvaltningen og politikerne en gang imellem kommer til at prioritere prestigeprojekter over borgernes ønsker, siger han.

Enstemmig beslutning

Og beslutningen har da heller ikke været let på Københavns Rådhus, selvom forslaget blev stemt igennem fra alle partier, lyder det fra Louise Theilade Thomsen. Hun er gruppeformand for Venstre og medlem af Teknik- og Miljøudvalget.

- Jeg kan godt forstå, at man er bekymret som Nørrebroborger. Og særligt også at skolerne er bekymret. Men vi er blevet lovet, at man sørger for, at der hele tiden vil være areal, som skolerne kan være på – og at man ikke graver det hele op på én gang, siger hun.

Louise Theilade Thomsen pointerer, at projektet har været mange år undervejs, og at der derfor også har været udskiftning i de skolebestyrelser og blandt andre interessenter, som blev hørt, da projektet tog form i 2016.

Men hvis borgerne nu slet ikke vil have, at Hans Tavsens Park opgraves og ændres – hvorfor dropper man det så ikke?

- Problemet er, at det ikke vil fungere på sigt, hvis det ikke bliver skybrudssikret. Så selvom den fungerer nu, så gør vi det også for at fremtidssikre parken, siger Louise Theilade Thomsen.

Politikere ser bort fra minimumsløsning 

Et notat fra Hofor viser, at en såkaldt minimumsløsning for skybrudssikringen vil være at lave en barriere på en halv meter rundt om hele parken. På den måde vil parken virke som et naturligt nedsivningsbassin ved skybrudshændelser.

Men alligevel vil politikerne altså grave parken op:

- Dengang man startede projektet, tænkte man på, hvordan parken kunne skybrudssikres og blive federe. Så det er udgangspunktet.

- Det har været et projekt, som har været i gang over rigtig lang tid, så der har været udskiftning blandt interessenterne, og det gør det svært. Men det er vores forventning, at det bliver rigtig godt – både for parken og for området, siger Louise Theilade Thomsen (V).

80 skeletter fra fortiden

Allerede i 2018 blev Hans Tavsens Park udgravet som en del af forundersøgelserne til skybrudsprojektet.

Her fandt arkæologerne fra Københavns Museum 80 grave fra 1800-tallet.

Her blev det der i dag kendes som Hans Tavsens Park, nemlig brugt som gravsted for de københavnere, som ikke havde råd til et gravsted inde på Assistens Kirkegård ved siden af.

Området blev dengang kaldt frijordskirkegården, og i løbet af prøveudgravningerne mellem 0,8 og 2,5 meters dybde fandt man altså knogler fra 80 københavnere.

Når området igen skal udgraves, er arkæologerne fra Københavns Museum igen klar til at finde skovl og børster frem, så fortidsminder ikke går tabt.

Arkæologerne ved først, i hvilket omfang de skal være med, når de konkrete planer for gravemaskinernes udgravning kendes. TV 2 Kosmopol har torsdag været i kontakt med museet, som følger med i spænding på at planerne bliver mere konkrete.

- Det har vores store opmærksomhed, det er helt sikkert, siger Gunvor Christiansen, der er arkæologisk leder på Københavns Museum.

Den endelige godkendelse af projektet sker i Borgerrepræsentationen, som holdt møde torsdag aften.

Projektet forventes at koste i omegnen af 51 millioner kroner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik