Planer om ny københavnsk forårsklassiker for sprinterstjerner: Kan koste tocifret millionbeløb
Det er drømmen, at et nyt og 250 kilometer langt cykelløb på allerøverste niveau skal tage verdens bedste sprintere en udfordrende tur rundt på Sjælland, inden der sluttes af i hovedstaden, lyder det fra DCU-formand.
Verdensstjerner som Lorena Wiebes og Emma Norsgaard samt Mads Pedersen og Fabio Jakobsen kan om få år tænkes at spurte om kap mod målstregen i det centrale København, når et nyt cykelløb på World Tour-niveau skal afgøres.
Således har et partnerskab bestående af Københavns Kommune, Danmarks Cykle Union, Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen søndag i Berlingske lanceret en plan for World Tour Copenhagen.
“Løbet skal over tid blive en nyklassiker og blandt de fineste endagsløb i cykelsporten,” skriver parterne i et indlæg i avisen.
Det er blandt andet sidste års Tour de France-start, der har inspireret til det nye initiativ, lyder det.
Tocifret millionbeløb
Men hvad skal det så koste københavnerne at se cykelløb på gaderne og gennem vinduerne i deres lejligheder?
Selvom der var mange tilskuere under Tour de France i København og Roskilde sidste år, var den økonomiske gevinst usikker. Og parterne bag World Tour Copenhagen fortæller ikke, hvor mange penge det nye projekt vil koste.
Men da Vejle Kommune sidste år måtte give op på drømmen om et World Tour-løb for herrer, kom det frem, at prisen var omkring 7,5 millioner kroner.
Kommunen skulle selv betale de to millioner kroner. Resten skulle sponsorere punge ud med.
I nærværende tilfælde er der tale om både et herrer- og dameløb, ligesom der også er planer om at gennemføre både et folkecykelløb og et cykelpolitisk topmøde. Dertil kommer, at der her er tale om afspærring af dele af København.
TV 2 Kosmopol har spurgt formand for Danmarks Cykle Union (DCU), Morten Andersson, om prisen på løbet i København således kan forventes at koste mindst det dobbelte som løbet i Vejle.
- Beløbsmæssigt er det ikke helt uden for rammen med et event på denne størrelse, svarer han.
- Det (det nye cykelløb, red.) er en kulmination på nogle drømme, der har eksisteret i mange år og som nu ser mere realistiske ud end nogensinde, siger Morten Andersson til TV 2 Kosmopol.
Billigere i provinsen
Alex Pedersen var en af drivkræfterne bag at få Tour de France til København og Danmark sidste sommer.
Han vurderer, at det kan lade sig gøre at lave et World Tour-løb for damer og herrer for “lidt under 10 millioner kroner ovre i provinsen.”
- Men ting er lidt dyrere i København, det er bare et faktum. Det skal da i hvert fald nok løbe op i 15 millioner kroner, siger Alex Pedersen til TV 2 Kosmopol.
Han mener, at det ville være “fantastisk,” hvis der kom et World Tour-løb til Danmark, og at blandt andet cykel-festivalen i Fælledparken og det folkelige cykelløb under Tour de France viste sig at være en succes.
- Det kan blive en skidegod opfølgning på Grand Depart (Tour de France-starten, red.), og det hele kunne krones med måske at få VM til København i 2029, siger Alex Pedersen med henvisning til, at Sport Event Danmark tidligere har ytret netop det ønske.
En forårsklassiker for sprintere
På det rent sportslige plan siger Morten Andersson fra DCU, at målet er at gøre løbet i København til en nyklassiker.
- Den helt store udfordring er terminen, men den store drøm er at køre løbet i foråret og gerne som kulmination på forårsklassiker-sæsonen en gang i maj måned. Men der er meget, der skal falde på plads, før det bliver til virkelighed, siger Morten Andersson til TV 2 Kosmopol.
Løbet skal afsluttes med omgange på en rundstrækning i København. Morten Andersson oplyser, at “løbet er nødt til at være langt og minimum 250 kilometer”.
- Det skal være et løb for verdens største sprintere, der kan se en mulighed for at vinde en stor klassiker. Men der skal også være elementer, der gør, at det ikke nødvendigvis bliver en sprinterafslutning. Der skal være et spændingsmoment, siger han.
Han oplyser, at “dygtige folk kigger på ruter,” og at løbet vil komme rundt på Sjælland.
Vejle ville være bedre
Alex Pedersen, der også var med til at planlægge Tour de France-ruterne, mener, at et World Tour-løb med mål i København ikke kan måle sig sportsligt med løb som eksempelvis Flandern Rundt og weekendens Amstel Gold Race.
- Lige meget hvor meget du vælger at køre rundt ude i Odsherred, så er der stadig 70 til 80 kilometer ind til København, og derfor bliver det et løb for sprintere, siger Alex Pedersen.
Han havde hellere set et dansk World Tour-løb med mål i Vejle, hvor der netop er bakket terræn der indbyder til et mere eksplosivt cykelløb.
Da Berlingske spørger overborgmester i København, Sophie Hæstorp Andersen (S), hvordan man kan få dramatik ind i cykelløb, der foregår i flade København, svarer hun:
- Det er noget af det, vi er i gang med at afklare nu med de dygtige folk i UCI og DCU. Jeg er ikke ekspert i at lægge ruter, men jeg er overbevist om, at det skal vi nok finde ud af, siger hun til Berlingske.
Morten Andersson er nylagt valgt som formand for DCU, hvor han overtog efter Henrik Jess Jensen.
Sidstnævnte fortsætter dog i DCU, hvor han skal arbejde for at sikre internationale relationer og tiltrække store cykelevents til Danmark.
Henrik Jess Jensen er også vicepræsident i det europæiske cykelforbund, UEC, og så har han sæde i Den Internationale Cykelunions (UCI) Management Committee, der netop er med til at tildele værtsskaber for store cykelevents.