Politikere reagerer på tvivl om udeservering: "Så kan man jo ikke regne med dem, der sidder herinde på Rådhuset"
Partier på Københavns Rådhus reagerer nu på Alternativets og Socialdemokratiets tilsyneladende tvivl om deres eget forslag om at lukke udeservering efter klokken 22 på hverdage.
Politisk uro og vaklen i geledderne på Københavns Rådhus.
Det er realiteten efter, at Alternativet i København nu har været ude og så tvivl om, om de egentlig støtter deres eget forslag om at lukke udeservering efter klokken 22 fra søndag til torsdag i hovedstaden - en tvivl, som flere af rådhusets partier nu reagerer på.
Eksempelvis påpeger Radikale Venstres gruppeformand, Christopher Røhl, der stemte imod Alternativets forslag, at det ville overraske og undre ham, hvis partierne oprindeligt ikke mente det, de sendte ud i høring, som Alternativets forslag er blevet torsdag.
- Så kan man jo ikke regne med de politikere, der sidder herinde på Rådhuset, hvis vi sender ting ud, som vi nu engang ikke mener, siger Christopher Røhl til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Det er selvfølgelig fair, hvis man mente det (der blev sendt i høring, red.), og så er blevet klogere, men det er ikke mit indtryk.
Politisk flertal vakler
Det var Socialdemokratiet, SF og Alternativet, der sammen stillede forslaget om et stop for udeservering efter klokken 22 på et møde i Teknik- og Miljøudvalget mandag den 22. maj.
Men Alternativet mener ikke, at det er sandt, at de har stemt for forslaget. Det skriver de i en pressemeddelelse mere end en uge efter afstemningen.
Her sagde gruppeforperson for Alternativet i København, Birgitte Kehler Holst, at partiet kun stemte for at sende forslaget i høring hos københavnerne.
Også hos Socialdemokratiet mener de nu det samme som Alternativet.
- Det, som udvalget er nået frem til, er ikke en beslutning om, at udeserveringen i København skal stoppe klokken 22 søndag til torsdag, men et oplæg fra os til borgerne, erhvervslivet og andre parter til en 12 uger lang høringsperiode, siger Marcus Vesterager (S) til Politiken.
Vil i dialog med københavnerne
Selvom Alternativet og Socialdemokratiets udmelding tyder på, at der nu ikke længere er politisk flertal bag forslaget, som torsdag er sendt i høring i 12 uger, så ser SF det ikke som om, at partierne har trukket deres støtte til deres fælles forslag.
SF's gruppeformand, Klaus Mygind, har i hvert fald ikke hørt, at Socialdemokratiet og Alternativet skulle være trukket i land.
- Det er klart, at hvis hun (Birgitte Kehler Holst, Alt., red) er kommet i tvivl om det, så må hun jo gerne sige det, men da vi besluttede, hvordan høringen skulle være, så var det det forslag, som SF stillede - klokken 22 på hverdage, siger Klaus Mygind.
Synes du, at de (Socialdemokratiet og Alternativet, red.) er løbet fra jeres aftale?
- Det har jeg ikke nogen vurdering af. Nu tager vi diskussionen i den her høring, og vi viser, at det her er en reel høringsproces, hvor vi har rigtig mange debatter, og så skal vi selvfølgelig slutte det her, når høringen er færdig, siger Klaus Mygind.
Meldingen fra Alternativet lyder da også, at de ikke har løbet fra fra en aftale.
Ifølge Birgitte Kehler Holst er Alternativet der, hvor de rigtig gerne vil i dialog med københavnerne.
- Jeg synes ikke, vi har ændret holdning. Vi står fast ved, at vi synes, det er vigtigt at inddrage københavnerne, og vi gerne vil høre deres holdning, siger Birgitte Kehler Holst.
Håber på opbakning mod forslag
Efter Socialdemokratiet og Alternativet begge to har været ude og trække i land ifølge de politiske kommentatorer Pia Allerslev og Noa Readington, så står SF fast.
- Vi har stillet forslag om, at det skal være klokken 22 på hverdage (at udeservering stopper, red.), og det er det, vi nu sætter i høring. Så det er det, vi støtter i høringsprocessen, siger Klaus Mygind.
For Radikale Venstre, der stemte imod forslaget, ser den tilsyneladende tilbagetrækning fra Alternativet og Socialdemokratiet dog anderledes positivt ud for dem.
De lægger nemlig op til, at det er klokken 24, man lukker for udeservering i hverdagene.
- Jeg håber, at vi i Radikale Venstre og de øvrige partier, der var imod at lukke tidligt, at vi kan finde opbakning med de partier, der lige i øjeblikket er i tvivl, siger Christopher Røhl til TV 2 Kosmopol.
Uddrag fra referat
Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Alternativet stillede følgende ændringsforslag (ÆF6) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således at tidsrummet for udeservering udenfor Metropolzonen, Kødbyen og Nyhavn indskrænkes til kl. 22 på dagene søndag-torsdag.”
Ændringsforslaget (ÆF6) blev vedtaget med 6 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, C, F og Å
Imod stemte: B, V og Ø
Kilde: Københavns Kommune