Politikere vil sende ældre på betalt charterferie - og det får straks Leny til at drømme
Et flertal på Københavns Rådhus vil tilbyde byens ældre, der modtager hjemmepleje og mad, at veksle velfærdsydelserne til en uges ferie sydpå.
Gratis pensionistrejser kan lede tankerne hen på Farum og Peter Brixtoftes kommunalt betalte charterrejser i starten af nullerne.
Men snart kan denne slags rejser også komme til at rime på Københavns Kommune.
Et flertal af politikerne på kommunens rådhus vil nemlig tilbyde byens ældre, der modtager hjemmepleje og mad, at veksle velfærdsydelserne til en uges ferie sydpå.
Men hvad mener de ældre, der muligvis skal afsted på gratis charterferie, egentlig om den idé?
TV 2 Kosmopol har besøgt Aktivitetscenter Hørgården på Amager og stillet nogle af brugerne netop det spørgsmål.
Og her er der flere, der umiddelbart er positive overfor pilotprojektet.
- Det ville være mægtig godt. Hvis budgetterne altså holder, og der er penge nok i kassen, så ville jeg synes, det er godt for os, lyder det fra Leny Torpen Holdt til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Og rejsedrømmene står da også allerede i kø.
- Jeg kunne godt tænke mig at komme til Spanien eller Grækenland, siger Leny Torpen Holdt til TV 2 Kosmopol og tilføjer:
- Jeg vil gerne opleve noget og se noget forskelligt.
(Aritklen fortsætter efter billedet.)
Også er Anders Tamstrup Andersens svar er klart, da TV 2 Kosmopol spørger, hvad han ville gøre, hvis han fik tilbudt en uges ferie sydpå.
- Så ville jeg selvfølgelig se, hvad det var for noget, som de har tilbudt på det pågældende sted. Og så ville jeg tage imod det med kyshånd, siger Anders Tamstrup Andersen, der også er bruger på Aktivitetscenter Hørgården.
Inspireret af Brixtofte
Pilotprojektet er et forslag, som Venstre har fået med som en del af en principaftale, der er indgået mellem alle partier på Københavns Rådhus med undtagelse af Enhedslisten og Alternativet.
Gratis pensionistrejser kan lede tankerne hen på Farum og Peter Brixtoftes kommunalt betalte pensionistrejser i starten af nullerne - og det ved man godt i Venstre.
- Jeg har altid syntes, det var meget, meget interessant, det han gjorde i forhold til lige præcis ældre. At give dem valgfriheden, at give dem muligheden for at komme på charterferie, siger Jens-Kristian Lütken (V), der er beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen forsætter efter videoen.)
Han forklarer videre, at Sundheds - og Omsorgsforvaltningen i øjeblikket er i gang med at regne på, hvor mange borgere man kan sende afsted på ferie, ligesom forvaltningen også regner på, hvordan man kan gennemføre projektet.
Glæde hos Enhedslisten
Liberal Alliances medlem af borgerrepræsentationen, Ole Birk Olesen, ønsker ikke at udtale sig om skatteyderbetalte velfærdsrejser til ældre, selvom han er medunderskriver på principaftalen.
Han skriver dog til TV 2 Kosmopol, at det ikke er Liberal Alliances politik.
Hos Enhedslisten, som blev holdt ude af aftalen, er man dog mere positivt stemt over for forslaget.
- Jeg synes, det ville være dejligt, hvis vi kunne udvide velfærden til også at omfatte, at ældre borgere kunne komme afsted på en god rejse. Men jeg har svært ved at se, hvor man skal finde pengene til det, siger Line Barfod, der er teknik- og miljøborgmester.
Heidi Hesselberg Lauritzen, der forsker ved det Nationale Forsknings - og Analysecenter for Velfærd, tvivler i Altinget stærkt på, at økonomien bag velfærdsrejserne går op.
Den tvivl maner Venstres Jens-Kristian Lütken dog til jorden.
- Jeg synes lige, man skal klappe hesten i forhold til at skyde de økonomiske bevæggrunde ned, siger han til TV 2 Kosmopol.
Modellen med velfærdsrejser til ældre skal køre i en prøveperiode på to år.