Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R) er afsat som De Radikales spidskandidat i København til næste års kommunalvalg.
Det sker, efter Mia Nyegaard søndag eftermiddag har tabt en mistillidsafstemning på et ekstraordinært årsmøde i Radikale Venstres vælgerforening i Københavns Kommune.
88 stemte for at afsætte fagborgmesteren som spidskandidat, mens 43 stemte imod. 6 stemte blankt.
Der er masser af ting, jeg også skal hjem og tænke over
Det oplyser partiet ifølge Ritzau.
- Resultatet er, at jeg ikke længere er spidskandidat, og det er jeg selvfølgelig ked af. Jeg havde egentlig håbet, at jeg kunne få lov til at stå i spidsen i en periode til, siger Mia Nyegaard til TV 2 ude foran mødet.
Mia Nyegaard ønsker ikke at uddybe, hvorfor hun tror, at hun har tabt mistillidsafstemningen.
- Det må I simpelthen nødt til at spørge nogle end mig om. Jeg fik stillet en mistillidserklæring og fik 24 timer til at tænke mig om, og det ved jeg simpelthen ikke. Der er masser af ting, jeg også skal hjem og tænke over, siger Mia Nyegaard til TV 2.
Foruden 50-årige Nyegaard er det Christopher Røhl, Emil Moselund, Kashif Ahmad og Katrine Kildgaard, som repræsenterer De Radikale i Københavns Borgerrepræsentation.
Ingen fra det firkløver eller andre har meldt sig og udfordret Nyegaard som spidskandidat.
Efter planen kommer der afklaring om en ny spidskandidat i januar. Det fremgik af indkaldelsen til søndagens krisemøde.
Mistillid i rådhusgruppen
I oktober måned kom det frem, at alle Radikale Venstres medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation på nær Nyegaard selv havde udtrykt mistillid til den politiske leder og flerårige fagborgmester.
Krisen så dagens lys, da Emil Moselund 15. oktober oplyste, at han og de tre andre radikale politikere på rådhuset i København havde udtrykt mistillid til Nyegaard som spidskandidat.
Her lød det til B.T., at utilfredsheden omkring Mia Nyegaard skyldes hendes kontante ledelsesstil og manglende evner som leder af partiet i Københavns Borgerrepræsentation.
Tidligeret anklaget for hård ledelsesstil
Det er ikke første gang, at hun er havnet i modvind for sin ledelsesstil.
I januar 2023 skrev Frihedsbrevet, at borgmesteren ifølge mere end ti tidligere og nuværende medarbejdere havde skabt et brutalt arbejdsmiljø i Kultur- og Fritidsforvaltningen i København.
Mia Nyegaard blev blandt andet anklaget for at udskamme medarbejdere og tale nedværdigende til dem. Det undskyldte Mia Nyegaard for efterfølgende.
Kort tid efter de beskydninger kom frem i 2023 sagde hun følgende til TV 2 Kosmopol.
- Jeg undskylder og beklager alle de dårlige oplevelser, nogle medarbejdere har haft med mig. Det er jeg virkelig, virkelig ked af, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at de oplevelser, der er beskrevet, er der ingen, der skal opleve på deres arbejdsplads.
Den seneste sag har Mia Nyegaard ikke kommenteret på offentligt.
Men i et brev til medlemmerne, som B.T. er i besiddelse af, har hun gjort det klart, at hun er utilfreds med partifællerne i Københavns Borgerrepræsentation.
Spørg Os - Afstemning
_
Overtog fra skandaliseret forgænger
Mia Nyegaard har stået i spidsen for Radikale Venstre i København siden kommunalvalget i 2017, hvorefter hun forhandlede sig til posten som socialborgmester.
Hun overtog rollen som spidskandidat og politisk leder efter Anna Mee Allerslev, hvis politiske karriere fik en brat ende efter flere møgsager.
Efter valget i 2021 skiftede Mia Nyegaard socialborgmesterstillingen ud med en anden fagborgmesterpost, nemlig kultur- og fritidsborgmester.
I løbet af sin periode som kultur- og fritidsborgmester er Nyegaard blandt andet blevet kendt for sin vision om at skaffe "verdens mindste og mest bæredygtige OL" til København.
Ved de to seneste kommunalvalg har Mia Nyegaard været den kandidat for Radikale Venstre, der har fået flest personlige stemmer.
Nyegaard stillede op til Borgerrepræsentationen i København første gang i 2009. Hun blev valgt som suppleant. Det samme skete efter valget i 2013.