Ressourcestærke forældre snyder børn ind på eftertragtede folkeskoler
Unge skifter adresse i et forsøg på at komme ind på drømmegymnasiet. Men det gør forældre også. Forældre, der vil have deres børn ind på eftertragtede folkeskoler.
x
Nogle folkeskoler har bedre ry end andre.
Og for nogle forældre betyder skolevalget tilsyneladende så meget, at de forsøge at snyde sig til en plads til børnene "det rigtige" sted.
I Skolelederforeningen fortæller næstformand Dorte Andreas til TV 2 Kosmopol, at hun har kendskab til, at forældre vælger midlertidigt at skifte adresse for at få deres barn ind på en eftertragtet skole.
- Jeg kan bekræfte, at det forekommer, selvom vi ikke kender omfanget af problemet, siger hun.
- Jeg synes, at det er ærgerligt, at nogen synes, at de ligefrem bliver nødt til at opfinde en adresse for at få deres barn ind på en bestemt skole, fortsætter hun.
I mange kommuner, herunder Københavns Kommune, er det barnets - og altså forældrenes - adresse der afgør, hvilken distriktsskole man hører til.
Nok er der frit skolevalg, og man kan ansøge en plads på lige den skole, man ønsker, men et barn er altid garanteret en plads på den distriktsskole, der er defineret ud fra adressen.
Samtidig har Københavns Kommune såkaldt søskendegaranti. Det betyder, at man som forældre har krav på at få barnet optaget på en skole, hvis hvis barnet i forvejen har en søskende indmeldt der.
Finten består derfor i midlertidigt at tage adresse i nærheden af den ønskede folkeskole i en periode op til det ældste barns skolestart. Når barnet er optaget og begyndt i skole, kan man vende tilbage til den reelle adresse og fortsat være sikret en plads til eventuelt yngre søskende.
Fordomme skræmmer forældre væk
Dorte Andreas fra Skolelederforeningen mener, at forældre, der vælger at snyde, bør se ud over skolers omdømme.
- Hvis man som forælder ikke har hørt godt om den skole, ens barn er tilknyttet, synes jeg i stedet, at man bør indgå i en dialog med skolen og give den en chance. Man kan jo have nogle fordomme om en skole, der viser sig ikke at stemme overens med virkeligheden.
På TV 2 Kosmopol har vi onsdag beskrevet en lignende tendens blandt unge, der midlertidigt skifter adresse for at komme ind på eftertragtede gymnasier.
På gymnasieområdet har Københavns Kommune derfor siden 2018 arbejdet målrettet med at sætte ind over for snyderiet ved at kræve dokumentation på flytningen.
Dorte Andreas mener dog, at problemet er mere udbredt blandt unge, kommende gymnasieelever end blandt forældre til kommende folkeskolebørn.
Københavns Kommune har da heller ikke en særlig indsats for snyderiet på folkeskoleområdet af samme grund.
Forældre snyder sig til plads på Skolen ved Sundet
En af de skoler, hvor forældre prøver at få en plads til deres barn, selvom de normalt ikke bor i skoledistriktet, er på Skolen ved Sundet på Amager.
Det bekræfter flere forældre, der har børn på skolen, over for TV 2 Kosmopol.
En af dem er Lena Sperling.
- Jeg ved, at det foregår her. For eksempel kan der være nogle forældre, der bor uden for skoledistriktet, som lejer en lejlighed eller et værelse i skoledistriktet, når barnet skal skrives op, og så opsiger lejemålet igen, når barnet har fået en plads på skolen. Der er også nogen, der midlertidigt laver en C/O adresse i skoledistriktet, siger hun.
Reglerne for valg af folkeskole:
Alle børn er, i kraft af deres bopæl eller opholdssted, tilknyttet en bestemt distriktsskole. Som udgangspunkt har de ubetinget ret til optagelse på den pågældende skole.
Hvis forældrene ikke ønsker, at deres barn skal gå på distriktsskolen, kan de søge om plads på en anden skole efter eget valg.
Det kan enten være i forældrenes egen kommune eller i en anden kommune. Barnet kan kun optages på den valgte skole, hvis der er plads, og hvis skolen har et relevant undervisningstilbud til eleven.
Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet
Lena Sperling fortæller, at det ikke er hendes oplevelse, at det er mange forældre, der har gjort brug af finten, men hun kender til en håndfuld eksempler.
Hun mener, at det er problematisk, hvis der er mange, som vælger at snyde sig til en plads.
- Problemet er, at klasserne bliver større, fordi der ikke må blive sagt nej til de børn, der bor i skoledistriktet, og det er surt med store klasser, uddyber hun.
- Jeg synes også, at det er et problem samfundsmæssigt, fordi skoledistrikterne er lavet på en måde, så man sammensætter børn, der kommer fra forskellige familier. Når ressourcestærke forældre ikke vælger den lokale skole, bliver børnesammensætningen skæv. Og det er mit indtryk, at det kun er ressourcestærke familier, der laver det her trick.
Det har onsdag ikke været muligt at få en kommentar fra skolelederen på Skolen ved Sundet.