S og SF vil droppe gratis parkering om søndagen i København: "En rigtig dårlig idé"
Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune skal snart drøfte, om byens gratis søndagsparkering skal droppes. Det er dog ikke alle, der er med på den idé.
Gratis søndagsparkering i København kan snart blive fortid.
I hvert fald hvis det står til Socialdemokratiet og SF.
De foreslår at indføre betalingsparkering i hovedstaden for de, der ikke har beboerlicens i byen. Som det er nu, at der er gratis parkering i byen fra lørdag klokken 17 frem til mandag klokken 8.
- Det er virkelig en nem måde at sikre noget mere klimahandling, fortæller Astrid Aller (SF), medlem af Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg, til TV 2 Kosmopol:
- Lige nu kan du komme helt gratis til København i bil om søndagen, men det koster stadig penge at tage metroen. Vi skaber dermed et økonomisk incitament til at tage bilen i stedet for kollektiv transport, og det er dumt, for det er både dårligt for luften, og det er dårligt for klimaet.
Ifølge Socialdemokratiet og SF vil forslaget medføre en CO2-reduktion på op til 6500 tons CO2 årligt. Det svarer til cirka halvdelen af den CO2-reduktion, kommunen planlægger i budgettet for 2023, fortæller Astrid Aller.
Risikerer man ikke, at flere fravælger at tage til København?
- Det er ikke det, trafikmodellerne viser. Og når man kigger på adfærden resten af ugen, er der jo masser af mennesker, der kommer ind til byen, selvom de skal betale for parkering. Desuden har vi rigtig god kollektiv transport i København, også om søndagen, så det er jeg ikke bekymret for, siger Astrid Aller:
- Jeg synes, at det er et af de forslag, der ligger ligefor. Fordelene i CO2-reduktionen overstiger langt de negative konsekvenser, så jeg har svært ved at forstå, hvorfor det ikke er indført endnu.
Der er i forvejen mange tiltag i København, som gør det svært at tage bilen. Hvorfor er det endnu engang bilisterne, der skal rammes?
- Vi trykker også på alle andre knapper, men problemet er, at så længe bilerne udleder så meget CO2, kan vi ikke bare gå udenom dem, siger Astrid Aller.
Rammer familierne
Det er dog ikke alle medlemmer af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, der er med på idéen.
En af dem er børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K).
- Vi synes, det er en rigtig dårlig idé, siger han til TV 2 Kosmopol:
- Det går ud over familierne. Vi har rigtig mange problemer med ensomhed hos byens ældre, og hvis vi lægger afgifter på, at de kan få familiebesøg i weekenderne, synes vi, at det går den forkerte vej.
Ifølge Jakob Næsager vil en parkeringsafgift om søndagen desuden få konsekvenser for de børn i København, som får besøg af bedsteforældre.
- Vi synes ikke, at man skal begynde at lægge afgifter på, at man får besøg af familiemedlemmer, siger han.
Men er det ikke positivt, hvis betalingsparkering kan reducere byens CO2-udslip?
- Om et øjeblik tror vi, at rigtig mange af de københavnske biler er skiftet ud med elbiler, så det med at spare CO2 bliver kun i en begrænset periode. Og i øvrigt er det kun lovligt at indføre betalingsparkering, hvis det har trafikal betydning, så CO2 er ikke et lovligt argument, siger Jakob Næsager.
Endnu en udgift
TV 2 Kosmopol har søndag spurgt flere borgere i København, hvad de tænker om at skulle betale for parkering alle ugens dage.
Her var der heller ikke megen begejstring.
- Jeg synes, det er en ret dårlig idé, siger Oliver Charity til TV 2 Kosmopol:
- Man skal betale hele tiden, det er bare endnu en ting, man skal betale for. Hvis man sparer en stor mængde CO2, er det måske okay, men jeg forstår ikke rigtig hvordan.
Heller ikke Peter Espersen er tilhænger af forslaget.
- Det tænker jeg ikke er en særlig god idé. Det er danskernes frihed ikke at skulle betale for at parkere. For mig er det en fundamental ret, siger han:
- Hvis jeg skulle betale, måtte jeg jo gøre det, der er ikke så meget andet for. Men jeg synes bare, at det bliver dyrere og dyrere for os danskere, og det er svært.
Forslaget skal drøftes på et møde i Borgerrepræsentationen torsdag.