Usynlig branche: ”Det er uhyre sjældent, at vi får en ansøgning fra en dansker”
Færre og færre danskere arbejder i rengøringsbranchen. På Hotel Bella Sky på Amager har de kvinder fra 52 nationer ansat.
Kælderen under Hotel AC Bella Sky er et mikrokosmos midt i København. Her er fyldt med rengøringsmedarbejdere fra 52 nationer spredt over hele verden – fra lande som Filippinerne, Ukraine, Argentina og Nepal. Men én ting har de til fælles: De er alle kvinder.
De fleste hotelgæster bemærker dem slet ikke, fordi kvinderne først rykker ud med støvsugere, rengøringsmidler og klude, når gæsterne har forladt deres værelser.
Kvinderne på Hotel Bella Sky er mellem 18 og 56 år og har alle meget forskellige grunde til at være i København. Nogle er er i første omgang kommet til Danmark via en au pair-ordning og har siden fået arbejde på hotellet, nogle er studerende, andre er flygtet fra krig og ødelæggelse, mens andre igen arbejder her for at kunne sende penge hjem til deres familier.
Ifølge en undersøgelse fra Dansk Industri er over 300.000 fuldtidsstillinger i Danmark besat af udlændinge. Det svarer til, at hver ottende stilling bliver varetaget af en udlænding.
Og særligt i rengøringsbranchen er antallet af udenlandsk arbejdskraft stor.
Her viser tal fra Dansk Erhverv, at 51,4 procent af de ansatte enten er indvandrere eller efterkommere. Til sammenligning er cirka 15 procent af den danske befolkning indvandrere eller efterkommere.
Har nærmest aldrig set en dansk kvinde
Malene Paludan er operations manager hos rengøringsvirksomheden ”The Ellen Group”, der blandet andet varetager rengøringen af AC Hotel Bella Sky på Amager. Hos dem er andelen af udenlandsk arbejdskraft endnu højere end i undersøgelsen:
- Vi har omkring 300 ansatte, og jeg har nærmest aldrig set en dansk kvinde i rengøringsafdelingen på de her store hoteller. Det er primært udenlandsk arbejdskraft, som vi har ansat, og det er uhyre sjældent, at vi overhovedet har fået en ansøgning fra en dansker.
(Artiklen fortsætter under billedet.)
Foto: Privatfoto
52 forskellige nationaliteter
For 12 år siden var andelen af indvandrere og efterkommere i rengøringsbranchen kun 32 procent. Altså væsentlig lavere end de 51,4 procent, som man ser i dag.
Hvorfor etniske danskere i stigende grad ikke vælger at tage rengøringsjob, kan der ifølge Jacob Nielsen Arendt, chef for arbejdsmarkedsforskning ved Rockwool Fonden, være flere forklaringer på:
- En oplagt forklaring er, at andelen af ufaglærte med dansk oprindelse generelt er faldet markant de seneste mange år. Lønnen for ufaglært arbejde er også ofte lav, arbejdet kan være fysisk hårdt, ensformigt og arbejdstiderne skæve.
- Udlændinge har desuden nogle barrierer i forhold til at få andre typer job. Såsom at få godkendt en uddannelse fra udlandet, netværk og at opnå et tilstrækkeligt dansk sprog, fortæller han.
Han mener dog også, at der kan være andre forklaringer på, hvorfor andelen af udenlandsk arbejdskraft er særligt stor i netop rengøringsbranchen:
- Det kan ikke udelukkes, at folk med dansk oprindelse ringeagter disse job mere, end udlændinge gør, samt at udlændinge delvis diskrimineres i forhold til adgangen til job med bedre løn og arbejdsforhold.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Det kan Malene Paludan fra The Ellen Group nikke genkendende til:
- Jeg tror, at danskere generelt ser ned på en, hvis man siger, at man arbejder i rengøringsbranchen. Det er ærgerligt, for vores stuepiger har et stort ansvar for gæsternes oplevelse på hotellet.
- Det er naturligvis et hårdt, fysisk arbejde, og der er mange detaljerede procedurer at lære og huske på i hverdagen. Derfor synes jeg faktisk, at det er et job, som man skal være stolt af at have.
(Artiklen fortsætter under billedet.)
Foto: Privatfoto
Overraskende spørgsmål
De mange forskellige nationaliteter på Hotel Bella Sky giver anledning til flere spørgsmål og samtaler, som man nok ikke har i virksomheder, hvor flertallet af de ansatte er danskere.
- En medarbejder spurgte mig eksempelvis om, hvor jeg opbevarede mine penge. Da jeg forklarede hende, at de stod banken, blev hun helt forvirret og sagde, at det da var meget mere sikkert at have pengene gemt derhjemme. Hvad nu, hvis der udbrød krig, eller banken stjal pengene.
Udover at give anledning til anderledes samtaler, påpeger Malene Paludan også, at de mange forskellige kulturer gør det nemmere for nye medarbejde at falde til på arbejdspladsen, end hvis de kom til en mere traditionel, dansk virksomhed.
- For os er det en kæmpe gave at have et team bestående af mange forskellige nationaliteter. Når vi får nye medarbejdere, er de ikke anderledes eller skiller sig markant ud fra gennemsnittet, for der er nærmest ikke en gennemsnitlig medarbejder hos os, og det gør det på en måde lettere at falde til, siger Malene Paludan.
Se TV 2 Kosmopols serie om 'Stuepigerne på Bella Sky' her.