Vinterbadernes værste mareridt: København har røde flag på stribe
Novembers vilde vejr har konsekvenser for badevandet - københavnernes spildevand ligger stadig og "skvulper rundt".
Vinterbadningen er aflyst.
Langt de fleste badezoner i Københavns Kommune melder i hvert fald om så dårlig badevandskvalitet, at der er en sundhedsrisiko ved det.
Det gør sig gældende disse steder:
Stranden i Valbyparken
Sluseholmens havnebad
Vandtrappen badezone
Badezonen ved Teglholm Brygge
Havnevigen badezone
Fisketorvet havnebad
Halfdansgade badezone
Islands Brygge havnebad
Kalvebod Bølge badezone
Havnegade badezone
La Banchina badezone
Søndre Refshale badezone
De fleste steder varsles der om dårlig badevandskvalitet helt frem mod fredag den 24. november.
Kun få badezoner i København går fri af de sundhedsfarlige bakterier - det gælder badezonerne på Amager, i Nordhavn og Svanemøllen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Det er koncentrationen af E.coli-bakterier og enterokokker i badevandet, der er afgørende for vurderingen af badevandskvaliteten.
Hvis man finder de to typer af bakterier i vandet, regner man med, at det er forurenet af spildevand, og at man derfor kan blive syg af at bade i det.
Voldsomt vejr
Det er svært at sige præcis, hvad der gør, at badevandskvaliteten er så dårlig for tiden. Der er mange faktorer, der kan spille ind, forklarer Thomas Jensen, områdechef for spildevandsdrift i Hofor.
Men en af årsagerne er den voldsomme regn, der har præget det københavnske novembervejr.
- Det har været den vådeste oktober nogensinde efterfulgt af en meget våd november, og vi er ikke engang igennem måneden endnu, siger han til TV 2 Kosmopol:
- Mellem torsdag den 16. og 17. november har det har regnet 17 timer i træk, og de mængder der er faldet, svarer til det, man kalder en 10-års-hændelse.
Det betyder, at jorden er helt mættet af vand, og det påvirker spildevandssystemerne.
- Når vi har sådan en hændelse, så er der pres på systemerne. De seneste par dage har vi ikke haft overløb, men det havde vi i lørdags, og det ligger stadig og skvulper lidt rundt i systemet, siger Thomas Jensen.
Spildevandet, der er lækket ud i badevandet, bliver fortyndet stille og roligt, men det er en udfordring, at det går så langsomt, siger han.
- Det er rigtig svært at sige, hvorfor det stadig er i badevandet, vi kan bare se på målingerne, at vi må forvente, der går nogle dage, inden man igen kan tage en dukkert, siger Thomas Jensen:
- Vi er glade for, at vi har de her varslingssystemer, så man kan undgå, at folk hopper i vandet.