Malthe så drømmen forsvinde, fordi han ikke voksede – men en beslutning ændrede alt
Malthe Henriksen drømte om at blive professionel fodboldspiller. Men på grund af sin størrelse var drømmen nær bristet, før den var begyndt. Sammen med Lyngby fandt han en løsning.
Da Malthe Henriksen er 14 år gammel, ser han sine holdkammerater skyde i vejret. En efter en vokser de ham over hovedet. De er fysisk stærkere, løber hurtigere, og han har pludselig svært ved at følge med dem på fodboldbanen.
Mange af spillerne på holdet har han fulgtes med op gennem årgangene. Snart skal de spille på klubbens U17-hold, hvor de ydermere skal spille sammen med drenge, der er et år ældre end dem selv.
Han har været vant til at spille på førsteholdet, men det bliver nok tæt på umuligt nu, og derfor er fodboldkarrieren ved at slutte, før den rigtig er kommet i gang.
- Jeg talte med mine forældre dengang, om jeg overhovedet skulle fortsætte. Det var en svær periode for mig, husker Malthe Henriksen, der dengang frygtede at blive rykke ned på andenholdet.
At rykke en årgang ned ændrede alt
Men noget ændrede på den beslutning.
I Lyngby har man haft stor succes med at rykke spillere en årgang ned, hvis de fysisk halter efter. På den måde kan spillere som Malthe Henriksen fortsat spille mod de bedste hold i landet på et teknisk højt niveau uden at blive overmatchet på fysikken.
Og det var en mulighed, som Malthe håbede, han også kunne få.
- Året inden var der tre spillere fra årgangen over mig, der var gået en årgang ned. Og det ville passe godt til min udvikling. En dag præsenterede min træner så idéen for mig, og den var jeg klar på, fortæller Malthe Henriksen.
Malthe Henriksen blev derfor et ekstra år på U-15-holdet, og det gjorde en stor forskel i hans udvikling som fodboldspiller.
- Det gjorde helt vildt meget for mig. På den måde fik jeg mulighed for at udvikle mig fysisk, men samtidig spille hver weekend, og man får også en anden rolle på holdet, fordi man er ældre og tager derfor mere ansvar, fortæller Malthe Henriksen.
Foto: TV 2
Et år senere var Malthe pludselig en af de højeste
Malthe Henriksen udvikler sig på fodboldbanen, og samtidig begynder han også selv at vokse - og det går stærkt.
Et år senere forlader han U15-holdet og er tilbage med sine gamle holdkammerater på U17-holdet. Men nu er han ikke længere en af de laveste, men derimod en af de mere fysisk stærke på holdet.
- Da der så var gået et år, var jeg gået fra at være en 165 centimeter høj til have vokset dem over hovedet, og i dag er jeg 187 centimeter høj, så det er gået stærkt, fortæller han.
Nu spiller Malthe Henriksen på Lyngbys U19-hold og er inde omkring Lyngbys Superliga-hold, som han også spiller reserveholdskampe for engang i mellem.
- At jeg kunne blive et år mere på U15 gjorde, at jeg fodboldmæssigt kunne forsætte med at udvikle mig på højt niveau, imens fysikken fik lov at følge med, og jeg var nok ikke blevet så god, hvis jeg ikke havde gjort det, konstaterer han.
Må man gerne rykke spillere en årgang ned?
Det kan måske virke underligt, at Malthe Henriksen måtte spille i en årgang, hvor han var ældre end de andre. Men det er faktisk helt lovligt. DBU besluttede tilbage i 2021, at de gerne ville sikre flere og mere retfærdige tilbud til sent udviklede spillere i ungdomsårene.
Derfor bruger de nu en såkaldt PHV-måling, som står for Peak Height Velocity. Det er et udtryk for, hvornår i puberteten den enkelte spiller forventes at opleve den mest eksplosive vækst.
Hvis en spiller biologisk ikke er på samme niveau som sine jævnaldrende, kan klubberne nu få dispensation, så spilleren rykker en årgang ned, og det kan de vurdere ud fra denne PHV-måling.
- Spillere udvikler sig forskelligt, og på U15-niveau kan en spiller godt have en krop, der er fem år længere fremme eller bagud, og så får man svære forudsætninger for at lykkes.
- Vi har derfor en 3+1-regel, hvor klubberne kan få dispensation til 3 spillere, der er biologisk sent udviklet, og så kan klubberne selv vælge én spiller, som de vurderer, vil have godt af at tage et ekstra år i en årgang, forklarer Rasmus Porse, der er projektleder på initiativet for DBU
Stor succes i Lyngby
I Lyngby har man taget imod muligheden med kyshånd, og de har allerede flere succeshistorier. Malthe Henriksen er et eksempel, men også Peter Langhoff, som er i Superliga-truppen, har spillet et ekstra år i en årgang.
- Det er sindssygt spændende i en klub som vores. Når vi ser på en spiller, så ser vi på det samlede billede, og du kan sagtens være en talentfuld fodboldspiller med gode taktiske og tekniske forudsætninger, selvom du ikke har de samme fysiske forudsætninger nu og her.
- Nu er der skabt en arena, hvor man kan få lov til at konkurrere mod biologisk-jævnaldrende, så man kan udvikle sig, og vise sig frem, fortæller Marcus Oxe, der er akademichef i Lyngby.
De mange succeshistorier i klubben har også gjort, at de over de seneste par år har fået udviklet en kultur, hvor forældrene og spillerne i klubben er blevet opmærksomme på muligheden.
- I starten oplevede vi, at mange ikke kunne forstå, hvorfor de pludselig skulle det. Forældre og spillere undrede sig, men nu efter 3 år har vi så gode cases, som har rykket sig så meget.
- Så nu efterspørger spillere og forældre det selv. Fordi vi gør brug af det på alle hold på Akademiet, og derfor kan lægge en plan for spillerne, hvor det her element kan spille en vigtig rolle i udviklingen, slutter Marcus Oxe.