I dag går det løs: Her er valgets store dramaer
Her er ti kommuner i TV2 Lorrys sendeområde, hvor valget er ekstra spændende.
Tirsdag den 21. november skal danskerne til stemmeurnerne, og vælgerne i TV2 Lorrys sendeområde skal sammensætte 34 nye byråd.
Både vi og Ritzau har kigget på en række kommuner, hvor valget vil blive fulgt med ekstra opmærksomhed.
1. HELSINGØR
Borgmesterkæden i Helsingør har hængt på en borgerlig siden 1993. Men en meningsmåling foretaget af Voxmeter for Helsingør Dagblad viser, at løbet mellem rød og blå blok i kommunen er særdeles tæt. Her viser resultatet, at kun et mandat vil adskille den røde og blå blok. Derfor kan de små partier have afgørende betydning for, om de kommer ind eller ej.
2. ALLERØD
Da Allerød skulle finde en borgmester ved sidste kommunalvalg, røg byrådet i totterne på hinanden. Løftebrud og hævnaktioner mellem den daværende borgmester Erik Lund, Kons., og Venstres spidskandidat John Køhler, prægede konstitueringen. Et politisk drama trak i langdrag og splittede politikere og partier ad, indtil den nuværende borgmester, Jørgen Johansen, Kons., blev valgt over to uger efter selve valget. Kampen om borgmesterposten i Allerød står igen mellem V og Kons., men partierne har denne gang skiftet ud på posterne, så duellen nu står imellem Jørgen Johansen, Kons., og Karsten Längerich, Venstre. Spørgsmålet er, om Karsten Längerich på Venstres vegne har en chance for - efter mange års konservativt styre - at få fingre i borgmesterkæden igen.
3. DRAGØR
I Dragør er der lagt op til en spændende valgkamp, hvor intet er givet på forhånd. Ved sidste kommunalvalg nåede Allan Holst fra Socialdemokratiet at kommentere sin valgsejr på TV2 Lorry. Men aftalerne holdt ikke, og borgmesterkæden gik først videre til Peter Læssøe fra lokallisten Liste T for til sidst at ende hos Venstres Eik Dahl Bidstrup. Siden har det politiske billede ændret sig en del, og Liste T vokset med hele to mandater.
Ritzaus syv udpegede kommuner, hvor valget er tæt
4. FREDERIKSBERG
Fundamentet i den konservative højborg synes ikke længere helt så stærkt. De Radikale har vendt borgmesterpartiet ryggen og er nu på rød bloks side. De Konservative har haft magten siden 1909, men er dalet fra 45 til 35 procent af stemmerne over de seneste valg. En ny tilbagegang kan blive dyr for borgmester Jørgen Glenthøj, Kons.
5. HILLERØD
Efter 16 års socialdemokratisk styre blev Dorte Meldgaard, Kons., i 2014 borgmester med blot 485 personlige stemmer og tre mandater, som tilmed er reduceret til to. Så en overraskelse vil bestå i, at den 41-årige borgmester bevarer posten. Mest taler nok for, at Kirsten Jensen, Soc.dem., får et comeback, eller at Klaus Markussen, V, bliver næste borgmester.
6. HVIDOVRE
Socialdemokratiet med borgmester Helle Adelborg og Dansk Folkeparti med viceborgmester og folketingsmedlem Mikkel Dencker kører parløb og er i valgforbund. Dencker nævnes som en mulig borgmester, men har sagt, at han igen vil støtte Adelborg, hvis DF ikke selv bliver størst. Og i dag er Socialdemokratiet dobbelt så stort som DF.
7. KØBENHAVN
Socialdemokratiet har haft overborgmesterposten, siden den blev skabt i 1938. Senest stemte 157.743 københavnere på Soc.dem., SF eller Enhedslisten, mens Da. Folkep., LA, Kons. og V fik 76.315 stemmer, så en trussel mod overborgmester Frank Jensen ventes snarere at komme fra venstrefløjspartierne og Alternativet. Men såvel SF som Enhedslisten og Venstre møder med nye og for den brede offentlighed ukendte spidskandidater. De Radikale, som har fået meget opmærksomhed under valgkampen, peger på Frank Jensen som overborgmester.
8. KØGE
Frem til 2013 var Køge en socialdemokratisk bastion, men en aftale med Venstre og to DF-afhoppere sikrede De Konservatives Flemming Christensen borgmesterposten. Han er med sine 73 år landets ældste borgmester og vil gerne fortsætte. Venstre med 1. viceborgmester Mette Jorsø er størst i byrådet, men tidligere borgmester Marie Stærke, Soc.dem., lurer også på at komme tilbage til borgmesterkontoret.
9. LEJRE
SF's allerstærkeste kort og eneste borgmesterpost i 2013, den populære Mette Touborg, trak hele ni mandater, men hun forlod posten i 2016 til fordel for et direktørjob i Københavns Kommune. Den nye borgmester blev socialdemokraten Carsten Rasmussen. Nu skal Mikael Ralf Larsen, SF, forsøge at gøre Mette Touborg kunststykket efter, men alt virker åbent.
10. STEVNS
Stevns har landets anden lokalliste-borgmester i Mogens Haugaard Nielsen, der begyndte valgperioden i Venstre, men forlod partiet og nu opstiller for borgerligt-liberale Nyt Stevns. Valgperioden beskrives som den mest urolige i mands minde. Der har været strid om fredning af Stevns Klint, og budgettet blev vedtaget uden støtte fra borgmesteren.
Er du stadig i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds i morgen, kan du tage TV2 Lorrys kandidattest her.