Amalienborg giver Sagnlandet Lejre stor pris
Støtten strømmer ind til det populære formidlingssted, der er hårdt ramt af corona-krisen.
Prisen er på 300.000 kroner, og pengene lander på et knastørt sted. Men det er slet ikke det, direktøren for Sagnlandet Lejre, Lars Holten, lægger vægt på.
- Vi er ydmyge og taknemmelige over den anerkendelse, der ligger i prisen, siger han, da TV 2 Lorry ringer for at ønske tillykke.
Sagnlandet Lejre er nemlig blevet valgt som modtagere af Amalienborgprisen, der uddeles af Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond - og da nyheden nåede medarbejderne på Sagnlandet i Lejre, blev det fejret mandag formiddag
- Vi drak champagne. Af engangsglas, som straks efter blev smidt ud, lyder det glædesstrålende fra direktør Lars Holten, som fortsætter:
- Det er en anerkendelse af vores faglighed, og vi får den for vores formidling - vores arbejde med at gøre historien levende for børn og unge i alle aldre. Der er en kæmpe pædagogisk effekt i den måde, vi gør tingene på, og det, føler vi, bliver værdsat - så vi er både ydmyge og taknemmelige.
Her lever historien
- Sagnlandet Lejre åbnede i 1964 under navnet Historisk-arkæologisk Forsøgscenter og blev grundlagt af Hans Ole Hansen.
- Centeret ligger i Lejre Kommune, og det fortæller en stor del af Danmarkshistorien med afsæt i jægerstenalderen og helt frem til landbotiden.
- Centeret satser på levendegørelse af fortiden og en undervisning, der aktiverer de besøgende. Dem er der mere end 60.000 af om året.
Kongehal udløste prisen
Det er ikke mindst Sagnlandet Lejres arbejde med at genskabe Kongehallen, der er en rekonstruktion af Danmarks største hus fra oldtiden, som udløser den fornemme pris.
Bygningen skal sætte fokus på, at hele Lejre-området for mere end 1.000 år siden var et særdeles vigtigt centrum for de danske vikinger.
- Vi har haft majestæten på privatbesøg to gange og har kunnet vise byggeprocessen frem. Og det har været særdeles spændende at vise hende, fordi hun har en stor viden på området - ikke mindst når det gælder det arkæologiske, siger Lars Holten.
Krisen kradser
Og nåh ja - så er der det med pengene. Sagnlandet Lejre er som mange andre kulturinstitutioner hårdt ramt af corona-krisen. For stedet er lukket, og der er masser af udgifter til dyrehold og drift - men ingen indtægter.
Så Lars Holten tillader sig at se mere optimistisk på fremtiden, end han gjorde for bare få uger siden. Amalienborgprisen er på 300.000 kroner, og det kan hjælpe til at afholde nogle af de udgifter, Sagnlandet Lejre har, selv om der er lukket.
Men ikke nok med det. For en støttegruppe på Facebook har på kort tid fået 4.500 medlemmer, og det betyder, at der bliver solgt erhvervsmedlemsskaber, og at folk giver donationer. Dermed er der kommet yderligere 325.000 kroner i kassen. Samtidig er Sagnlandets venneforening blevet mere end fordoblet.
- Vi har hjemsendte medarbejdere, og andre har vi desværre måttet afskedige. Vi søger om støtte til lønkompensation, og vi kigger også på, om vi kan søge støtte som kompensation for faste udgifter. Men i sidste ende har vi også brug for kompensation for manglende indtægter, siger Lars Holten.
Håber at åbne i maj
Han håber dog på, at Sagnlandet sammen med andre udendørs attraktioner kan få lov til at åbne i maj.
- Det vil betyde, at vi fra 12. maj kan åbne vores udendørs aktiviteter, selv om man ikke kan komme ind i vores bygninger, og selv om vores café stadig vil være lukket, forklarer han.
- Og alt hjælper. Og så må jeg altså understrege igen, at vi ser prisen fra Amalienborg som en kæmpe moralsk opbakning.