Præster undrer sig over biskops advarsel
Folkekirkelige præster holder ikke deres vrede tilbage på de sociale medier, efter at det forleden kom frem, at en præst i Hvalsø har fået en advarsel fra sin biskop.
Det drejer sig om Søren E. Jensen, sognepræst i Hvalsø på Sjælland, der efter fire tjenstlige samtaler med biskoppen, hovedsageligt om sine prædikener, har indkasseret en skriftlig advarsel for "ukollegial og illoyal" optræden. Gentager problemerne sig, vil han blive indstillet til fyring.
"Jeg er himmelfalden," skriver sognepræst Jesper Bacher på Facebook om afgørelsen.
Som Kristeligt Dagblad skrev forleden, handler sagen blandt andet om en prædiken i september, hvor en provst klagede til sognepræsten over, at han udtrykte sig "stærkt ukollegialt", idet han udtalte sig "polemisk om forskellige gudstjenesteformer og aktiviteter, som flere af dine kolleger bruger tid og kræfter på", herunder spaghettigudstjenester og babysalmesang.
Sognepræst Jesper Bacher forstår ikke afgørelsen:
"Hvordan kan det være grundlag for en klage ad tjenestevejen? Det burde da højst udløse et modsvar. Er vi ikke teologer, stridsmænd og -kvinder? Er noget hævet over kritik, fordi kolleger har brugt tid og kræfter på det? Når jeg tænker på, hvad jeg har skrevet om bøger, kolleger har brugt tid og kræfter på. Muhammed må ikke tegnes, og spaghettigudstjenester må ikke kritiseres. Friheden har trange kår," skriver han.
Journalist og tidligere sognepræst Merete Bøye er ligeledes uforstående over for biskoppens håndtering:
"Teologer skal da slås. Det hører sig da til. Man bliver heller ikke uvenner over en faglig holmgang. Det gør man derimod, hvis nogen sender klager over én til provst og bisp. Og dét er da om noget - ukollegialt."
Som sognepræst i folkekirken har man kolossalt vide rammer, når det gælder tro og tolkning af trosbekendelsen, påpeger sognepræst Claus Thomas Nielsen. Men når det gælder kritik af gudstjenesteformer og kirkens ledere, er rammerne snævre, mener han.
Kristeligt Dagblad har forsøgt at få kontakt til biskop i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, for at høre hans kommentar til artiklen, men det er ikke lykkedes.