Akademikere vil være pædagoger: "Interessen er overvældende"
Minimumsnormeringer og stigende børnetal skaber et stort behov for flere pædagoger. Helsingør er en af seks hovedstadskommuner, der er gået med i et samarbejde om en ny uddannelse, der giver akademikere mulighed for omskoling.
Der er minimumsnormeringer på vej til landets daginstitutioner.
Det skaber et støt stigende behov for flere pædagoger, men mange steder i hovedstadsområdet har man allerede i dag svært ved at rekruttere uddannet personale til vuggestuer og børnehaver.
Det sker samtidig med, at børnetallet er stigende. Der er altså flere, der skal passes i daginstitutionerne.
- Der er simpelthen for få pædagoger på arbejdsmarkedet lige nu, og behovet bliver kun større, fastslår Annegrete Juul, der er dekan på det Pædagogiske og Samfundsfaglige Fakultet på Københavns Professionshøjskole.
400 har vist interesse
Manglen på pædagoger har fået Københavns Professionshøjskole til at oprette en ny uddannelse. Den er målrettet akademikere, der har lyst til at lave et sporskifte i deres arbejdsliv. Hvis de kommer ind på uddannelsen, kan de blive pædagoger på to et halvt år.
For at komme ind på uddannelsen skal man være mindst 25 år og have enten en professionsbachelor eller en akademisk bachelor eller kandidatgrad i forvejen.
- Vi har brug for supplerende måder at rekruttere til pædagogfaget på. Her har vi blik for, at der alene i Københavns Kommune er i omegnen af 6.000 ledige akademikere. Det har været en af grundene til, at vi har kigget i den retning, lyder det fra Annegrete Juul.
Fidus i at være først
Den nye uddannelse er lavet i samarbejde med seks kommuner i hovedstadsområdet.
Hvilke kommuner er med i samarbejdet?
- Københavns Kommune
- Frederiksberg Kommune
- Gentofte Kommune
- Helsingør Kommune
- Herlev Kommune
- Ishøj Kommune
Når de studerende begynder på uddannelsen, bliver de ansat i en vuggestue eller børnehave i en af de seks kommuner, hvor de arbejder og får løn samtidig med, at de studerer.
En af de kommuner, der er med i samarbejdet, er Helsingør. Her har man besluttet at indføre minimumsnormeringer allerede næste år.
- Vi kan mærke, at der er flere pædagoger, der søger arbejde i vores kommune, fordi vi indfører minimumsnormeringer i 2021, men alligevel har vi rekrutteringsproblemer. Vi er bare rigtig mange kommuner, der slås om de dygtige pædagoger, der er derude, fortæller borgmester Benedikte Kiær (K).
På sigt er det målsætningen, at flere kommuner skal med i samarbejdet om uddannelsen på Københavns Professionshøjskole. Borgmesteren i Helsingør ser dog en fidus i at være med fra starten.
- Vi har en klar forventning om, at når vi er en af de kommuner, der først går med i samarbejdet, så er vi også en af de kommuner, der først høster de positive ting, der kommer ud af den her uddannelse, fortæller Benedikte Kiær.
40 studerende til februar
Selvom behovet for flere pædagoger er akut, og interessen for den nye uddannelse er stor, så har Københavns Professionshøjskole valgt at starte den stille og roligt op.
- Det er en helt ny uddannelse, så vi har brug for at gøre os nogle erfaringer. Derfor starter vi kun et enkelt hold op her til februar med 40 studerende, men vi vil have mulighed for at udvide betragteligt til sommer, fortæller Annegrete Juul.
Ansøgningsfristen til den nye uddannelse er i første omgang den 15. december.
- Inden vi startede det her op, var der mange, der havde fordomme om, at der ikke ville være akademikere, der ville have interesse i pædagogfaget. Men der må vi bare sige, at det er der i den grad, afslutter Annegrete Juul.