Bliver kimet ned af unødvendige opkald: ”Lad nu sælerne være”
I skoleferier kommer Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på overarbejde. Derfor kommer de nu med en bøn til alle op til den kommende vinterferie.
Det kan godt være, der bliver spillet saks, sten og papir blandt personalet på Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral op til skoleferier om, hvem der skal bemande telefonerne i vagtcentralen.
I hvert fald kommer medarbejderne ofte på overarbejde, selvom flere dyr ikke er i nød. Det sker, fordi bekymrede borgere ringer ind om enlige sæler, som vi fejlagtigt tror ikke har det godt. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.
- Det kan mærkes på vagtcentralen, når folk går på ferie. Mange nyder at kunne tage en tur på stranden, og her ser de måske en sæl ligge alene i vandkanten. Det er de fleste mennesker ikke vant til, så de tror, at sælerne er i nød, siger Michael Carlsen, der er biolog ved Dyrenes Beskyttelse.
Enlige sæler er ikke i nød
Men enlige sæler er som udgangspunkt slet ikke i nød. Sæler er nemlig vilde dyr, og derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse til, det er vigtigt at holde god afstand til sælerne, så de ikke føler sig truet af mennesker.
- Enlige sæler er sjældent i nød, men de har også behov for at hvile sig på land en gang i mellem. De kan ikke opholde sig i vandet hele tiden, siger Michael Carlsen.
Hvis sælen har tydelige skader, såsom sår, eller andre tegn på sygdom, er det vigtigt at ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812, der ud fra sælens tilstand kan vejlede om, hvorvidt den er i nød eller ej. Hvis man bare ser en enlig sæl, skal man blot lade den ligge i fred, så den kan få ro til at hvile sig, lyder det fra Michael Carlsen.
Flere steder med sæler i TV 2 Lorrys sendeområde
Et af hvilesteder er eksempelvis ved Sluseholmen i København, hvor sælen Sluzy har fået fast hvilested til stor begejstring for naboerne.
Også ved Hundested er der særdeles gode muligheder for at se sæler i naturen. Men altså på behørig afstand, hvis man skal følge rådet fra Dyrenes Beskyttelse.