Dyreinternater overdænges med uønskede kæledyr
Katte, kaniner og alle mulige andre dyr er i stigende grad uønskede hos de familier, der ellers skulle passe på dem. Et stigende antal efterlades og indleveres til internaterne i Dyrenes Beskyttelse.
Når foråret og sommeren kommer, springer træerne ud og blomsterne skyder op.
Og så kommer dyrene. Dem som ingen vil have. Dem som bliver efterladt og dem, der bliver væk.
Katte, kaniner og fugle i hobetal, og de ender i stigende omfang på internater, der har stadigt sværere ved at finde plads til de mange kæledyr, der er blevet kasseret.
Nu slår Dyrenes Beskyttelse alarm. Landet over driver de adskillige internater, og her registrerer man et stigende antal dyr, der bliver indleveret. Ifølge Dyrenes Beskyttelse er det normalt, at antallet stiger, når sommeren nærmer sig, men i år ser det mere alvorligt ud.
Og særligt problematisk er det for de mange små kattekillinger, der har brug for midlertidige plejefamilier, for meget få har meldt sig.
- Sommer efter sommer vælter det ind med dumpede og uønskede dyr på vores internater. Især killinger oplever vi en stor stigning af, formentlig fordi ansvaret for et helt kuld uønskede killinger bliver for omfattende for ejeren, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.
- Det seneste år har vi også set en anden tendens, nemlig en stigning i svigtede kaniner. Alene i juli, august, september og oktober i 2020 modtog vi 261 kaniner.
Katte og kaniner i hobetal
Sidste år modtog Dyrenes Beskyttelses internater 4595 katte og killinger i månederne juli, august, september og oktober.
Mens tallet for katte og killinger stiger støt, er antallet af kaniner også begyndt at stige voldsomt. Der er set en stigning i antallet af dumpede og indleverede kaniner år efter år, og på nogle internater har de ikke plads til flere.
- Det er helt uacceptabelt at efterlade kaniner, katter og andre dyr i papkasser eller på anden vis smide dem ud i naturen. De har ikke en chance for at overleve i totalt fremmede omgivelser. Det har de aldrig lært. De er dybt afhængige af, at mennesker finder dem i tide, hvilket desværre ikke altid er tilfældet, siger Jens Jokumsen.
Og når det gælder katte, så ser det særligt for killingernes vedkommende særligt slemt ud.
Det siger Rikke Agner, der er internatleder på Roskilde Internat, til TV 2 Lorry.
- Vi er vant til at antallet af kaniner og fugle stiger, fordi vejret bliver varmere. Kaninerne bliver fundet i haver, og fuglene flyver ud gennem åbne vinduer. Men det særlige i år er kattene - og det hænger nok sammen med coronaepidemien. For vi kan ikke finde plejefamilier til killinger og missemødre med små killinger, siger hun.
Rikke Agner fortæller, at mange af de familier, der ellers normalt melder sig som plejefamilier har sagt, at de efter lang tids coronanedlukning nu vil ud og rejse - derfor tør de ikke binde sig til at skulle passe en hunkat med killinger.
- Vi kan ikke tilbyde killinger de forhold, de skal have, her på internatet. De mindste skal have flaske hver anden eller tredje time døgnet rundt. De skal også socialiseres, så jeg synes altså, at det ser dystert ud lige nu, siger hun.
Kattemor og killinger fundet i garage
Rikke Agner fortæller, at internatet i Roskilde forleden fik en hunkat med helt små killinger ind. En familie fandt den i deres garage, hvor den havde født killingerne. Men ingen i nabolaget ville kendes ved kattefamilien, som så blev afleveret på internatet. Her hjalp en efterfølgende fremlysning heller ikke, og dermed er der brug for en plejefamilie.
Det er stadig tidligt på sæsonen for kattekillinger, så Rikke Agner er bekymret for, hvordan situationen vil udvikle sig i de kommende måneder.
Hun opfordrer nu folk, der anskaffer sig en kat til at få den registreret, neutralisere og vaccineret. Dermed kan bortkomne dyr findes, og de kommer ikke til at sætte killinger i verden, som man ikke har overskud til at passe.
Fra januar til maj i år er der på internatet i Roskilde indleveret 477 dyr. Heriblandt 52 hunde, 312 katte og killinger og 63 kaniner. Resten udgøres af forskellige, mindre kæledyr og fugle.