Elever på tværs af gymnasier har fået nok af sparekniven: - Vi er fremtiden!
Fyringer og besparelser er lige nu hverdag hos mange gymnasier i hovedstadsområdet. Eleverne er frustrerede, for de mener, det går ud over undervisningen.
- Vi er ikke bare tal. Vi er også mennesker. Vi er Danmarks fremtid!
Sådan siger fra Monique Ekstrøm, som går i 1. g på Ørestad Gymnasium til TV 2 Lorry.
- Vi er statistikker i deres excel-ark, lyder det tilsluttende fra Ali Alshamy, der også er elev på gymnasiet.
Eleverne henviser til, at regeringen siden 2016 har pålagt gymnasierne at barbere 2 procent af budgettet hvert år. Det, der kaldes omprioriteringsbidraget.
Det skaber frustration blandt andet hos eleverne på Ørestad Gymnasium - men også på mange andre gymnasier.
Demonstration mod nedskæringer
Gymnasiet kom for alvor på landkortet torsdag i sidste, da undervisningsminister Merete Riisager fra Liberal Alliance kom på besøg.
Besøget blev afbrudt på grund af en demonstration fra eleverne. En demonstration, der efterfølgende har skabt stor debat om, hvad der er ret og rimeligt, både i forhold til opførsel og besparelser på gymnasier.
Eleverne Ali Alshamy, Monique Ekstrøm og elevrådsformand Sofie Spies fra Ørestad Gymnasium var sammen med resten af gymnasiet med under demonstrationen:
- Vi stillede os jo faktisk op, fordi vi er frustrerede, og fordi vi er utilfredse. Det er er ikke bare, fordi vi bare lige havde lyst, lyder forklaringen fra elevrådsformand Sofie Spies.
Ørestad Gymnasium har netop måttet afskedige otte lærere.
- Folk er meget kede af det, fordi vi lige har mistet gode lærere, og lærerne har mistet gode kollegaer, siger hun.
Aflyste moduler og lærere, der underviser to klasser samtidig
Eleverne mærker konsekvenserne af nedskæringerne i deres hverdag:
- Vi kan mærke det på vores moduler. Der er en masse moduler, der bliver aflyst. En masse moduler, der bliver virtuelle, fordi lærerne simpelthen ikke har den her forberedelsestid, siger Ali Alshamy til TV 2 Lorry.
Virtuelle moduler betyder selvstudie over nettet.
- Vi har i dag haft en lærer, der har haft vores klasse og en anden klasse på samme tid, og det er jo ikke optimalt, supplerer Monique Ekstrøm.
Eleverne føler ikke, de er blevet lyttet til, og de oplever, at politikerne siger et, men gør noget andet.
- Som en masse politikere selv har nævnt, er vi Danmarks fremtid. Derfor bliver vi meget irriterede og skuffede over, at der bliver sparet på vores fremtid og vores uddannelse, siger Ali Alshamy.
Foto: Privatfoto
Flere gymnasier er frustrerede
Men det er altså ikke kun på Ørestad Gymnasium, at elever er bekymrede over fyringer og besparelser.
TV 2 Lorry har talt med elevrådsrepræsentanter på en hel række gymnasier. Ikke alle genkender billedet, men størstedelen fortæller om "kæmpe frustration" , lærere som er "meget stressede" og en frygt for "undervisningens niveau".
- Det er en kæmpe frustration for os alle - både elever og lærere, at der skæres ned, lyder det eksempelvis fra Emil Pelle, der er elevrådsformand på Rødovre Gymnasium.
Tanja Bech Hansen fra elevrådet på Egedal Gymnasium uddyber:
- Vi mærker det i form af, at vores lærere ikke er ligeså forberedte. De har mindre forberedelsestid, så det vil sige, at fagligheden i undervisningen bliver forringet.
Og er det ikke underviserne, der ikke er gode nok til at gøre deres arbejde så?
- Nej, selvfølgelig er det ikke det. De har jo ikke valgt at blive mere presset henover tiden, og de gør det så godt, de kan, siger Tanja Bech Hansen.
Eleverne på Egedal Gymnasium har også tidligere udvist protest over for nedskæringerne ved at spærre for undervisningen - og protest-eksemplerne er flere:
Tilbage i december 2017 forhindrede Albertlunds Gymnasium & HF også lærerne i at undervise i vrede mod nedskæringer og fyringer. Og i oktober sidste år gik 13 nordsjællandske gymnasier sammen om et åbent brev til regeringen, hvor beskriver de konsekvenserne af omprioriteringsbidraget.
Undervisningsminister afviser interview
Vi har forsøgt at få undervisningsminister Merete Riisager til at stille op til interview for at få hende til at svare på, hvordan hun vil sikre, at fyringerne ikke vil få konsekvenser for undervisningens kvalitet og indhold, og hvordan hun forholder sig til de frustrationer, som både kommer fra elever og gymnasielærerne?
Men ministeren har svaret på mail, at hun desværre ikke har mulighed for at stille op til interview.
I torsdags svarede hun dog følgende til elev Ali Alshamy på Ørestad Gymnasium.
- Det er sådan, at uanset om man er leder i en offentlig organisation eller en privat organisation, så må man engang imellem lige stramme ind og sørge for, at pengene passer, siger Merete Riisager, undervisningsminister, (LA).
Foto: Privatfoto
Men den køber Ali Alshamy ikke, da TV 2 Lorry taler med ham efterfølgende.
Er det ikke fair nok, at der også bliver sparet på gymnasierne, når der skal spares penge?
- Det synes jeg ikke er fair. Det er jo meget dobbeltmoralsk i forhold til, at de siger, vi er Danmarks fremtid. Så synes jeg ikke, det er fair, der bliver sparet, siger Ali Alshamy.