Ni bygninger fra hovedstadsområdet nomineret til arkitekternes Oscar
CopenHill og Køge Nord Station er blandt de ni nominerede fra hovedstadsområdet til Mies van der Rohe-prisen, der regnes som en af Europas mest prestigefyldte.
En række fremtrædende nybyggerier i hovedstadsområdet er havnet i et eksklusivt selskab og har opnået en nominering til en af Europas mest anerkendte priser inden for arkitektur.
Hele ni bygninger fra TV 2 Lorrys sendeområde er således at finde blandt feltet af de nominerede til Mies van der Rohe-Award, som hædrer de bedste byggerier i Europa og ofte sammenlignes med en Oscar indenfor arkitektur.
Blandt de nominerede bygninger til den eftertragtede pris kan blandt andet nævnes den nye Køge Nord Station, blandede boliger til studerende og flygtninge på Frederiksberg, forbrændingsanlægget CopenHill på Amager samt det kommunale byggeri Grøndalsvængets Skole i Københavns Nordvestkvarter.
Danmark har 13 byggerier med i kapløbet om titlen, og heraf ligger ni i hovedstadsområdet. Københavns Kommune rummer syv af bygningerne, mens kommunerne Frederiksberg og Køge hver især har et byggeri med i puljen.
Her er de nominerede byggerier fra hovedstadsområdet
• Ressourcerækkerne af Lendager Group
Nyt boligbyggeri i Ørestad - se billeder af projektet her
• Overformynderiet af Rørbæk og Møller Arkitekter og Bertelsen & Scheving Arkitekter
Renovering af administrationsbygningen for Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet - se billeder af projektet her
• Enghave Kirke af Maali & Lalanda
Ombygning af kirke på Vesterbro - se billeder af projektet her
• CopenHill af BIG - Bjarke Ingels Group og SLA
Nyt forbrændingsanlæg og rekreativt område på Amager - se billeder af projektet her
• Grøndalsvængets Skole af JJW Arkitekter og Schul Landskabsarkitekter
Ny folkeskole i Københavns Nordvestkvarter - se billeder af projektet her
• Orientkaj Metrostation af COBE og ARUP
Ny metrostation i Nordhavn på metrolinjen M4 - se billeder af projektet her
• Køge Nord Station af COBE og Dissing + Weitling Arkitektfirma
Ny togstation med gangbro over Køge Bugt Motorvejen - se billeder af projektet her
• Karen Blixens Plads af COBE
Åben plads med cykelparkering ved KU på Amager - se billeder af projektet her
• Delehusene af ONV arkitekter og We Do Democracy
Nyt kollegie og almenboliger for studerende og flygtninge på Frederiksberg - se billeder af projektet her
Herunder kan du se billeder af nogle af projekterne fra hovedstadsområdet, som er med i kapløbet om Mies van der Rohe-prisen:
Artiklen fortsætter efter billederne...
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Europas vigtigste arkitekturpris
Ifølge Arkitektforeningen er Mies van der Rohe-Award er Europas vigtigste arkitekturpris. Prisen er opkaldt efter den tysk-amerikanske arkitekt af samme navn, som regnes for at være en af de mest betydningsfulde arkitekter i 1900-tallet.
I alt kæmper et felt på 449 nye bygninger eller restaureringer om prisen, der ved den seneste uddeling gik til den franske tegnestue Lacaton & Vassal Architectes for deres transformation af et lejlighedskompleks i Bordeaux.
Ingen danske projekter på dansk grund har før vundet prisen.
Det danske arkitektfirma Henning Larsen Architects og det danske kunststudie Olafur Eliasson Studios har dog i 2013 vundet prisen for koncerthuset Harpa i Island. Danske byggerier som DRs koncerthus og Kannikegården i Ribe har tidligere været med i konkurrencens finale.
Mies van der Rohe-prisen uddeles normalt hvert andet år. Den vil dog ikke formelt blive uddelt i 2021, da uddelingen på grund af coronapandemien er blevet udskudt til 2022.
De nominerede til Mies van der Rohe Award 2022 blev offentliggjort den 2. februar 2021. I september vil feltet af de nominerede blive snævret ind, og i januar 2022 udvælges 40 projekter, som går videre.
I februar udpeges de fem projekter, der går videre til finalen. En vinder af den prestigefyldte pris kåres i april 2022.
TV 2 Lorry har besøgt flere af de nominerede bygninger. Blandt andet Delehusene på Frederiksberg, som er et boligfællesskab, hvor studerende og flygtninge bor sammen. Det kan du læse mere om i artiklen herunder: