93-årige Gurli kan ikke bruge sit toilet i op til fem uger - nu tvinges kommune igen ind i sagen
93-årige Gurli Alsing kan knap holde til at gå ned på gaden en enkelt gang om dagen fra hendes lejlighed på første etage. Nu skal hun gøre det, hver gang hun skal på toilettet de næste fem uger.
93-årige Gurli Alsing har boet til leje i sin første etages lejlighed i Furesøkvarteret i Lyngby-Taarbæk Kommune i 77 år.
Nu står hun overfor sit livs udfordring i ejendommen, da vandrørene skal renoveres.
Det betyder nemlig, at hun ikke kan komme på toilettet i sin egen lejlighed. I stedet skal hun søge mod midlertidige toiletter, der er opsat på gaden foran etageejendommen.
Og det er en alt for uoverskuelig tur for en 93-årig kvinde med hendes fysiske tilstand, fortæller hun til TV 2 Kosmopol.
- Jeg kan kun lige holde til at gå ned og op ad trapperne en enkelt gang om dagen, så udsigten til at skulle gøre det op til otte gange på en dag, gør mig ekstremt nervøs, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Skal på toilet op til otte gange om dagen
Udover at være dårligt gående har hun tilmed et særligt behov, der betyder, at hun skal besøge toilettet flere gange end normalt, og toilettet skal have god hygiejne.
- Jeg går med et kateter, så jeg går med en pose, som skal tømmes seks til otte gange om dagen. Derudover får jeg meget nemt blærebetændelse på grund af kateteret, siger hun og fortsætter:
- Jeg skal holdes meget steril og ren, fordi det ikke ville være godt for mig at få blærebetændelse.
Kort sagt kan Gurli Alsing slet ikke kan overskue at tænke over, hvordan hun skal klare at komme på toilet op til otte gange på en dag, hvis toilettet står nede på gaden.
Og det gør hende meget bekymret for de kommende fem uger.
- Jeg er meget nervøs for, hvad der skal ske. For det er svært at tænke på, hvordan jeg skal klare det, siger hun.
(Artiklen fortsætter under billedet.)
Foto: Privatfoto / Preben Alsing
Ejere ved ikke, hvad de skal stille op
Ejeren af hendes lejlighed er Maki Invest, der bekræfter overfor TV 2 Kosmopol, at der skal renoveres vandrør i etageejendommen, og at der stilles toilet til rådighed på gaden til beboerne.
Tilmed forklarer de, at de gerne vil hjælpe hende, men de ved ikke, hvad de kan gøre udover at stille toilet til rådighed på gaden.
- Jeg har talt med Gurli og hendes søn flere gange, og jeg ville ønske, at jeg kunne hjælpe. Men jeg ved ikke, hvad jeg skulle gøre, fortæller Martin Frost, der er medejer af Maki Invest.
Kommunen afviser at hjælpe
Gurli Alsing og hendes søn Preben Alsing erkender, at ejerne og entreprenøren på projektet har gjort, hvad de kan for at hjælpe, men det løser ikke det problem, som Gurli Alsing står overfor.
Derfor har Gurli Alsing i stedet sammen med sin søn forsøgt at få kommunen til at stille en aflastningsbolig til rådighed, så hun kan bo der, mens hendes lejlighed renoveres.
Men det er blevet afvist af Lyngby-Taarbæk Kommune, der henviser til, at det er udlejers pligt at sørge for adgang til køkken og bad, fortæller sønnen. Sagen er nu i Ankestyrelsen, hvor der er op mod fem måneders svarfrist.
Til TV 2 Kosmopol skriver kommunen blandt andet i en mail:
"Kommunens aflastningspladser benyttes til borgere, hvor ægtefælle eller samboende har et behov for aflastning. F.eks. hvis en borger med et stort hjælpebehov ikke kan være alene mens ægtefælle er på ferie, så kan der bevilges et ophold eller hvis ægtefællen har brug for at blive aflastet."
Lyngby-Taarbæk Kommune henviser desuden til servicelovens paragraf 84, hvori der står, at kommunen er forpligtet til at tilbyde aflastning til en pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Servicelovens § 84
Kommunalbestyrelsen skal tilbyde afløsning eller aflastning til ægtefælle, forældre eller andre nære pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.
Stk. 2.
Kommunen kan tilbyde midlertidigt ophold til personer, der i en periode har et særligt behov for omsorg og pleje.
Dog står der i lovens stk. 2, at kommunen kan tilbyde midlertidigt ophold til personer, der i en periode har et særligt behov for omsorg og pleje.
Ankestyrelse kræver sagen genbesøgt
Og noget kan da også tyde på, at kommunens sagsbehandling kræver et ekstra gennemsyn.
Siden kommunens afgørelse har Gurlis søn, Preben Alsing, nemlig klaget over afgørelsen til Ankestyrelsen sammen med sin mor.
Torsdag modtog de svaret fra styrelsen, som fastslår, at Lyngby-Taarbæk Kommune skal genoverveje deres afgørelse.
I Ankestyrelsens brev, som TV 2 Kosmopol har set, står der blandt andet, at "sagen ikke er nok oplyst til, at det kan afgørelse, om kommunen med sin afgørelse har sikret sig, at du kan modtage den nødvendige hjælp til plejeopgaver."
Indtil kommunen har undersøgt og behandlet sagen endnu en gang, er Gurli Alsing altså faldet mellem to stole - udlejer og kommune.
Og det har den 93-årige svært ved at forstå.
- Jeg vil ikke være en belastning, men jeg forstår ikke, hvorfor de ikke kan hjælpe en som mig, der tydeligvis har brug for det. Jeg synes, at det virker håbløst, og jeg er ked af, at jeg ikke kan få noget hjælp, fortæller hun.