18 par i Nordsjælland udpeget til nyt projekt, der skal afværge frygtelige forbrydelser
Et nyt pilotprojekt i Nordsjællands Politi skal håndtere vold i nære relationer. Nu efterlyser politikreds og humanitær organisation et større nationalt fokus.
De fleste forbinder formentlig deres hjem som værende et trygt sted at være – men for nogen kan hjemmet også være et utrygt og decideret farligt sted at opholde sig.
Det ved man alt om i Nordsjællands Politi, der gennem de seneste 10 år har indsamlet data på området ”vold i nære relationer", der blandt andet omfatter voldssituationer i hjemmet.
Derfor har man i politikredsen igangsat et pilotprojekt, hvor man udpeger de mest voldsudsatte familier der vurderes i størst risiko for at ende i alvorligt farlige voldsituationer – i værste fald drab eller drabsforsøg.
På nuværende tidspunkt har man gennem pilotprojektet udpeget 18 par, hvoraf de seks par har været i behandling.
Familierne bliver udpeget til pilotprojektet på baggrund af forskellige kriterier, såsom tegn på psykisk vold, om forurettede har været udsat for ikke-dødelig kvælning, tidligere vold eller stalking.
Herefter mødes en gruppe fagfolk, der skal planlægge hvad der skal gøres for at hjælpe familien.
Netop det pilotprojekt bliver taget godt imod af organisationen Danner, der kæmper for en verden fri for vold mod kvinder og børn.
- De seneste år har der i gennemsnit været otte til 11 kvinder, der er blevet dræbt af en partner eller tidligere partner, og det er fordi, at manden ikke vil acceptere, at kvinden ikke vil leve i volden længere. Og fordi han ikke vil miste kontrollen, siger Mette Marie Yde til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Der er nogle røde flag, og vi kan potentielt forebygge en del af de her drab, siger Danners direktør, Mette Marie Yde, der fremhæver psykisk vold og kvælningsforsøg som røde flag.
Direktøren mener i den forbindelse, at man skal være opmærksom på, at psykisk vold er starten på de yderliggående konsekvenser - eksempelvis drab.
- Vi mener, at politi, anklagemyndighed og domstolene skal have større viden om vold. Det gælder også frontpersoner i det hele taget. Det vil gøre, at flere voldsudsatte får den rette hjælp. Og at flere får retslig genoprejsning, siger Mette Marie Yde til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen).
Vold i nære relationer
• Antallet af anmeldte voldsforbrydelser i Danmark er fordoblet i løbet af de seneste 10 år.
• Partnervold udgør 70 procent af alt anmeldt vold i nære relationer.
• Politiet vurderes at få kendskab til fem til 10 procent af den vold, der finder sted i de nære relationer.
Overgår antallet af drab i rocker-/bandemiljøer
Selvom Nordsjællands Politi igennem deres dataindsamling har fået et indblik i udviklingen af anmeldte voldsforbrydelser i nære relationer, så efterlyser de fortsat mere handling på området fra et nationalt plan.
Politikredsen mener nemlig, at der mangler national dataindsamling, - behandling og strategi, når det gælder vold i nære relationer.
Det fortæller strategisk analytiker hos Nordsjællands Politi, Kristian Moesgaard Løwenstein til fagbladet Dansk Politi.
- Antallet af drab i nære relationer overgår antallet af drab i rocker-/bandemiljøer, når vi tæller de udvidede partnerdrab med. Det gælder for eksempel drab på partnerens børn, andre familiemedlemmer, venner eller nye partnere, siger Kristian Moesgaard Løwenstein til fagbladet og fortsætter:
- Derudover er der en masse såkaldt følgevold i de nære relationer. Det er vold, der også rammer børn og andre pårørende. Faktisk er der omkring 20 procent ekstra ofre end den partner, volden primært rammer, siger Kristian Moesgaard Løwenstein.
(Artiklen fortsætter efter boksen.)
Er du i tvivl om, hvorvidt det, du oplever, er vold?
Lever du i vold?
Er du i tvivl om, hvorvidt det, du oplever, er vold?
Eller kender du en, der er udsat for vold?
Så kan du altid kontakte Danners telefoniske rådgivning på tlf. 33 33 00 47.
Du kan ringe til Danners døgnåbne telefonrådgivning døgnet rundt, alle ugens dage, uanset hvor i landet, du bor.
Vær dog opmærksom på, at Danners telefon er en rådgivningstelefon.
Er du i akut fare, skal du ringe til alarmcentralen på 112.
Det hele begynder med psykisk vold
Ifølge tal fra organisationen Danner bliver 118.000 kvinder hvert år udsat for partnervold, og i løbet af 2023 fik organisationen mere end 3000 henvendelser i deres rådgivning.
Organisationen bakker da også op om en national handleplan på voldsområdet i de nære relationer.
- Vi har ikke tidligere tænkt, at partnerdrab var noget, der kunne forebygges. Den viden er blevet tilgængelig inden for de seneste år – og det er vi nødt til at handle på, siger Mette Marie Yde og fortsætter:
- Vi har et stort ønske om, at man også nationalt får bedre registreringer af partnervold. Man har ikke et ordentligt og dybdegående blik over, hvor omfattende det er, siger Mette Marie Yde.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Sådan gør man i Nordsjælland
Man ”måludpeger” de mest skadelige gerningspersoner og de mest sårbare forurettede i særlig risiko for gentagen vold ud fra 45 evidensbaserede kriterier. Herunder om der har været ikke dødelig kvælning, hvilket skærper risikovurderingen.
Dernæst mødes man til en såkaldt ”konference” – en række fagligheder, herunder en faglig koordinator, en specialist i forebyggelse – typisk en kriminolog – en efterforsker fra personfarlig kriminalitet og en nøgleperson fra Det Specialiserede Team. For bordenden sidder en vicepolitiinspektør med beslutningskompetence. Hvis det er nødvendigt i forhold til den konkrete sag, er Afdelingen for Borgervendt Kriminalitet (tilhold og stalking sager) også til stede i form af en faglig koordinator.
Det drøftes, hvilke indsatser der skal sættes ind med over for familien.
Efterfølgende sætter man ind med de tiltag, der er blevet aftalt. Det kan være tilbud til den voldsudsatte om hjælp på krisecenter, ligesom voldsudøveren kan blive kontaktet med henblik på hjælp og behandling.
Derudover mener Mette Marie Yde, at der skal oprettes en partnerdrabskommission, så man kan lære af de sager, der har været, at myndighederne får bedre muligheder for at arbejde sammen med politiet og at der bliver fokus på, at psykisk vold er starten på problemerne.
- I mangel på en stor national indsats, så er det vigtigt, at en politikreds går forrest. Vi havde gerne set, at man havde taget et overordnet politisk ansvar for det. Nu starter vi den anden vej rundt, og vi håber, at den kan spredes ud til alle politikredse, siger Mette Marie Yde til TV 2 Kosmopol.
Pilotprojektet i Nordsjælland har været i gang siden februar i år.
Projektet løber et år med mulighed for forlængelse, og det vil efterfølgende blive evalueret.