TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Alle troede, han var død. Indtil et telegram pludselig tikkede ind med en nyhed, der chokerede hele verden

Over flere uger i begyndelsen af 1900-tallet var København epicenter for en af datidens største nyhedshistorier om menneskelige bedrifter. Københavnerne solede sig i succeshistorien, der næsten virkede for god til at være sand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.

Læs eller genlæs denne udvalgte artikel. Rigtig god fornøjelse og god jul.

Vandet i badekarret var nøjagtig 43 grader celsius, da den amerikanske doktor lagde sig i baljen på Hotel Phønix i København.

Med en neglebørste blev han skrubbet over hele kroppen, mens en barber ordnede et uregerligt og vildtvoksende skæg.

Et stykke wienerbrød og en kop kaffe fik han bragt til badekarret, alt imens skrædderen Jens Kjeldsen klargjorde sidste skrig af et jakkesæt fra Magasin du Nord.

Brunternet jakke, nystrøgne fløjlsbukser, hvid skjorte og mørkt slips. Den slags var højeste mode i begyndelsen af 1900-tallet.

Fem kvarter senere blev en nydeligt klædt og velsoigneret mand kørt gennem Københavns gader med hele verdenspressen og tusindvis af nysgerrige i hælene. Retningen var mod Amalienborg, hvor han havde en aftale med kongen.

Frederik 8. tog imod sin gæst på slotspladsen.

- Mit navn er Cook, sagde manden på engelsk.

- Mit navn er Frederik, svarede Danmarks konge.

- Ja, det er altså mig, der har fundet Nordpolen, sagde Cook.

- Hvor interessant. Var den svær at finde?

- Ja, det tog jo lidt tid.

- Frøs De meget?

- Ja, af og til.

- Vil De ikke have en bid frokost med? Vi skal have hachis med spejlæg, sagde Frederik 8., der var kendt og afholdt for sin beskedne og venlige fremtræden.

- Nej, tak, jeg har lige drukket kaffe.

- Nå, men kig op en anden gang, når De går forbi. Farvel, Cook.

- Farvel, Frederik, svarede Cook ifølge Ekstra Bladets journalist, der tog noter fra samtalen.

Doktor Frederick Albert Cook, en for mange relativt ukendt polarforsker og opdagelsesrejsende fra USA, havde andre og større planer end at spise hachis med spejlæg med kongen.

Samme morgen, lørdag den 4. september 1909, havde han gjort landgang i Københavns Havn. Med sig havde han den mest sensationelle nyhed af alle.

Årets – hvis ikke årtiets – bedrift.

Publikum klappede og hujede og råbte høje hurraer, mens Cook i åben karet kørte fra Amalienborg.

En nærmest utrolig bedrift

Det begyndte med et telegram sendt fra Lerwick, hovedbyen på Shetlandsøerne, som blev distribueret til verdenspressen den 1. september 1909:

”Nåede Nordpolen den 21. april 1908. Opdagede land langt mod nord.

Hjemrejse til København via dampskibet Hans Egede. Underskrevet Frederick Cook.”

De tre sætninger ledsaget af signaturen sender chokbølger gennem avisredaktioner og rydder forsider verden over fra San Francisco til Tokyo.

Så lykkedes det altså, tænkte folk. Han har gjort det, Cook har vundet kapløbet.

Hovedbyen Lerwick på Shetlandsøerne lå som en udørk på kanten mellem Nordsøen og det nordlige Atlanterhavet. Men med et telegram sendt fra det lokale kontor skulle verdens øjne med ét rettes mod den lille øgruppe for en stund.
Foto: The World's Work/Ritzau Scanpix | Grafik: Mia Cassens/TV 2 Kosmopol

I sommeren 1907 var en ekspedition under ledelse af den karismatiske Frederick Cook stævnet ud fra New York i USA med det erklærede mål at nå Nordpolen som de første nogensinde. 

Det mål havde mange andre haft tidligere, men ekspedition på ekspedition havde slået fejl og måtte opgive håbet om at nå Nordpolen.

Derfor spåede man heller ikke Cooks ekspedition mange chancer. Nok var han en nogenlunde erfaren polarfarer, der havde fået ros for sin rolle som læge og kirurg på ekspeditioner ved Sydpolen med blandt andre Roald Amundsen.

Men Nordpolen, det var en helt anden og væsentligt sværere sag. Det vidnede et hav af fejlslagne ekspeditioner i det 19. århundredes sidste to årtier om, hvor mange hundrede liv var gået tabt i jagten på at nå frem til klodens nordligste punkt.

Så var der straks mere tiltro til en anden amerikansk polarforsker, den mere erfarne og ansete Robert Peary. Ham havde Frederick Cook pudsigt nok med fortræffelighed bistået som hjælper på en anden mission til Sydpolen 18 år tidligere.

Peary var nemlig også draget af sted på en ekspedition med samme mål som Cook. 

Derfor var der tale om et reelt kapløb mod Nordpolen mellem de to lejre.

Så da februar 1908 skulle blive sidste gang, omverdenen hørte fra Frederick Cooks ekspedition, var mange i 1909 af den overbevisning, at den tapre doktor med ekspeditionsmedlemmerne havde lidt en krank skæbne i det kolde nord lige som så mange andre før ham.

Det var endda på tale at sende en redningsekspedition af sted, der skulle finde Cooks lig og bringe det tilbage til USA. Så overbeviste var man om, at polarekspeditionen havde slået fejl.

Indtil Frederick Cook pludselig dukkede op ud af det blå på telegrafkontoret på Shetlandsøerne halvandet år senere.

Kapløbet mod Nordpolen mellem Robert Peary (tv) og Frederick Cook (th) skulle blive forsidestof verden over mod slutningen af 1909. Her ses dele af en forside fra det franske magasin Le Petit Journal.
Foto: Universal History Archive Science Photo Library/Ritzau Scanpix | Grafik: Mia Cassens/TV 2 Kosmopol

Cook lod sit kortfattede og sensationelle telegram sende ud til hele verden, men med sig havde han også en længere skriftlig beretning om sin farefulde og spektakulære mission.

Et nyt telegram sendte han af sted fra kontoret i Lerwick. Denne gang til avisen New York Herald, en af datidens største.

Ville de mon betale ham 3.000 dollars for rettighederne til at bringe den fulde, skriftlige beretning om den episke rejse?

Det ville avisen såmænd.

Omsat til nutidens valuta svarer de 3.000 dollars til flere hundredtusinde dollars – altså langt over en million kroner – men det var hver en mønt værd for New York Herald.

Dagen efter var Cooks historie, som fortalt til avisen, forsidestof hele verden over.

Samme dag nåede nyheden Danmark. Den 2. september 1909 skrev Politiken:

”Der kom i går hertil en meddelelse af verdensbetydning: Den amerikanske forsker Dr. Cook har nået Nordpolen og plantet Stjernebanneret på jordens nordligste punkt.”

Det her er stort, kan man aflæse på datidens aviser. Kæmpestort. Tænk i retning af månelanding-stort.

Mod verdens navle

Fra hele verden sender aviser journalister til København. Her ville Cooks skib efter planen anløbe Toldboden den 4. september, hvor polarforskeren ville møde verdenspressen og fremlægge sine beviser for, hvordan han nåede Nordpolen som den første.

Men hvorfor lige København af alle steder? Det vidste kun én mand, Cook selv, og han var ombord på et dampskib midt ude i Nordsøen.

Fra England sendes journalisten Philip Gibbs fra avisen Daily Chronicle til København for at dække sagen.

Gibbs beskrives som en genert og introvert person, der faktisk aldrig ønskede at være journalist. Tværtimod drømte han om at blive skønlitterær forfatter – en drøm, der havde lidt et alvorligt knæk, da hans bud på en debutroman end ikke kunne finde et forlag, der anså den værd at trykke.

Derfor var det heller ikke en særligt entusiastisk Gibbs, der drog til København. Faktisk havde han foretrukket at blive hjemme, men redaktøren på Daily Chronicle forlangte, at han tog af sted og fandt nye vinkler på det, der var årtiets største nyhedshistorie.

Historien om Philip Gibbs og Frederick Cook skildres i en ny bog af forfatteren Richard Evans med titlen The Explorer and the Journalist, der udkom tidligere på året.

Heri beskriver Richard Evans, hvordan Philip Gibbs straks efter ankomsten til København med båd først på aftenen den 3. september søgte mod en røgfyldt café i indre by, hvor det lykkedes ham at finde en tjener, der talte nogenlunde engelsk.

- Jeg er journalist, lod Gibbs tjeneren forstå.

- Javel. Der er mange journalister i København disse dage, svarede tjeneren.

- Er Doktor Cook ankommet?

- Ikke endnu. Han ligger fortøjet ud for Helsingør. De afventer klart vejr, så de kan sejle videre til København.

Ind på caféen træder en smuk dame, ulasteligt klædt i hvid rævepels med en glamourøs aura omkring sig. Damen er ingen ringere end Dagmar Rasmussen, hustru til den berømte polarforsker Knud Rasmussen, hvisker tjeneren til Philip Gibbs.

Journalisten kan dårligt tro sit held.

Han henvender sig til Dagmar Rasmussen, der er i selskab med to andre danske journalister. De falder i en snak, der hurtigt bevæger sig i retning af kaptajnen og doktoren Frederick Cook og dennes skib ud for Helsingør.

Knud Rasmussen er en bekendt af Frederick Cook, så mon ikke han vil byde Dagmar ombord på sit skib, skulle hun henvende sig? Formentlig. Kvartetten må til Helsingør hurtigst muligt.

Af sted i en taxa det går. Hu hej vilde dyr kører forsamlingen ud af byen og ud i aftenmørket.

Gadebelysning uden for byerne var ikke rigtig en ting i 1909. Det var derfor bælgmørkt langs Strandvejen. Af samme grund var det ulovligt at køre bil uden for København efter mørkets frembrud.

Så på vejen til Helsingør påkørte kvartetten da også en sagesløs cyklist, der heldigvis kun fik overfladiske skrammer.

Doktor Frederik Albert Cook ombord på dampskibet Hans Egede inden ankomsten til Københavns Havn. Et kamerahold fulgte ham på den store dag. Video: Det Danske Filminstitut

Tvivler De?

Fremme i Helsingør fik Gibbs og tre andre journalister næste morgen belønningen for deres rejse. I en lille robåd sejles de ud til skibet Hans Egede, hvor verdens mest omtalte og eftertragtede mand havde sagt ja til at tage imod dem.

Ombord på båden byder en mand i slidt tøj med utæmmet hår og busket skæg dem velkommen. Manden stikker hånden frem.

- Det lader til, at du er den første engelsktalende til at hilse på mig, siger Frederick Cook til Philip Gibbs.

Fra sin kahyt holder doktor Cook hof. Her er de fire journalister nogle af de første til at interviewe Cook, der uden at fremlægge konkrete beviser for sin opdagelse fortæller om ekspeditionen til Nordpolen. Hvor monotone mange af dagene var, ismarkernes uendelighed, hvor farlig turen til og fra polen var for ham og de to unge inuitter, der var med.

Dampskibet Hans Egede, der her anløber København, fragtede Doktor Frederick A. Cook til København. Med ombord var en lille, udvalgt skare af journalister.
Foto: Det Danske Filminstitut | Grafik: Mia Cassens/TV 2 Kosmopol

- Hvilke beviser har du for, at du virkelig nåede Nordpolen?, spurgte Gibbs.

- Jeg medbringer de samme beviser som enhver anden opdagelsesrejsende. Jeg medbringer min historie. Tvivler De på den?, svarede Cook.

Det gjorde Philip Gibbs, men han sagde det ikke højt.

Problemet var bare, at Gibbs ingen valide beviser havde – andet end sin mavefornemmelse – for, at Cooks historie ikke holdt vand.

Men journalisten var fast besluttet.

Alt imens nærmede skibet sig Københavns Havn, hvor hovedstaden var på den anden ende.

Datidens rumkapløb

Skal man forstå, hvorfor ekspeditionerne til Nord- og Sydpolen fyldte så meget i tiden omkring skiftet til det 20. århundrede, skal man forstå samtiden.

I årene op til 1909 havde den industrielle begejstring kombineret med teknologiske kvantespring bragt verden ind i en hastigt eskalerende udvikling, der gav afkast i form af nye, epokegørende opdagelser på årlig basis.

Tænk elpæren, tænk bilen, tænk radioen, tænk flyvemaskinen.

Opfindelserne havde gradvist gjort det umulige muligt, og verden var gradvist blevet mindre. Det ukendte blev udforsket, og tilbage stod kun de to poler i nord og syd som de sidste uudforskede områder på jorden.

Få herhjemme ved mere om polarekspeditionerne end Peter Andreas Toft. Han er ph.d. i arktiske studier og museumsinspektør ved Nationalmuseet, hvor han blandt andet forsker i danske opdagelsesrejsende i det arktiske område.

- Det var kæmpestort. I løbet af 1870’erne og 1890’erne havde der været mindst syv fejlslagne ekspeditioner til Nordpolen, hvilket i tiden omkring Cooks og Pearys ekspeditioner var med til at dyrke en form for forventningsopbygning. For ville det mon lykkes dem denne gang? siger han til TV 2 Kosmopol.

Tilsæt en ekstremt potent nationalisme i en brydningstid, hvor både nye og gamle nationer forsøgte enten at etablere sig som stormagt, stadfæste sin status eller måske rykke en smule op i hierarkiet, og så har vi lettere forsimplet opskriften på polarræsets tilblivelse.

- For nationerne kunne der være en del på spil. Ud over den internationale anseelse, som det kunne kaste af på nationen og den prestige, der følger med, kunne ekspeditionerne være med til at øge den nationale stolthed. Det var ikke uvæsentligt på et tidspunkt i historien med stigende nationalisme, siger Peter Andreas Toft og fortsætter:

- Geopolitisk har der også været interesse for det allernordligste, ikke mindst fra Danmarks side. Næsten samtidig med Cook-ekspeditionen, har vi fra dansk side den såkaldte Danmark-ekspeditionen, hvor man undersøgte, hvorvidt området i det nordligste Grønland var landfast med resten af Grønland – og dermed kunne kræves som dansk.

Frederick Cook havde medbragt fotografier, der skulle vise, hvordan han havde plantet det amerikanske flag på Nordpolen i selskab med de to unge inuitter, der bistod ham på den farefulde rejse.
Foto: Ullstein Bild/Ritzau Scanpix | Grafik: Mia Cassens/TV 2 Kosmopol

Nybruddet og den grundlæggende gode historie

Minder det her om noget? Hvis tankerne ledes hen mod rumkapløbet under den kolde krig fra 1950’erne og frem, er de ikke på vildspor.

- Nogle af de her ekspeditioner var på mange måder ikke ulig rumkapløbet. Man tog blandt andet af sted i jagten på videnskabelige nybrud, men også i jagten på nye territorier, ressourcer fra undergrunden eller nye og hidtil ukendte transportkorridorer og sejlruter, siger Peter Andreas Toft.

I 1900-tallets polarekspeditioner spillede aviserne også en væsentlig rolle, forklarer museumsinspektøren.

For det første befandt vi os i dagbladenes storhedstid, hvor aviser med tæt på et informationsmonopol havde en enorm magt i samfundet, og hvor spændende historier – ganske som i dag – drev salgstallene.

For det andet var polarekspeditionerne af natur skruet sammen på en måde, hvor avislæsernes nysgerrighed blev pirret af netop manglen på informationer, mens rejsen pågik – ulig i dag, hvor man eksempelvis kan lave interviews med astronauter fra rummet.

- For den brede befolkning har det været hamrende spændende at følge med i. Der var nok en stor reportage, når ekspeditionen sejlede fra kajen, og så hørte man måske ikke fra dem i flere måneder eller sågar år. Det var meget mystisk og spændende - en god cliffhanger rent mediemæssigt.

- Helt grundlæggende er de her polarekspeditioner fascinerende historier. Der er en grund til, at vi har fortalt og læst den slags historier om farefulde rejser siden tidernes morgen, blandt andet i form af Homers Odysseen, forklarer Peter Andreas Toft.

Adgangsbillet til rigdom

Af samme grund var personer som den dansk-grønlandske polarforsker Knud Rasmussen en superstjerne i Danmark for sine ekspeditioner i den første tredjedel af 1900-tallet.

Det samme var Frederick Cooks gamle ven, Roald Amundsen, der i årene op til 1909 blev kendt som den første til at sejle gennem Nordvestpassagen.

Derfor var det alment kendt i polarforskerkredse, at en succesfuld ekspedition kunne blive adgangsbillet til et komfortabelt liv med anseelse og penge.

- En succesfuld ekspedition kunne blive vejen til berømmelse, karriere og rigdom. Man kunne leve godt af det resten af ens liv, hvis man turnerede med foredrag og skrev bøger om ekspeditionerne. Det har vi set mange eksempler på, siger Peter Andreas Toft.

Om dette var en del af Frederick Cooks motivation for at nå Nordpolen, ved vi ikke.

Men vi ved, at han allerede inden skibets anløb i Københavns Havn den 4. september 1909 havde tjent sin første formue på at sælge sin historie til New York Herald.

Og i København ventede yderligere berømmelse og ikke mindst en stribe af meget velbetalte foredrag, som Cook allerede var blevet booket til.

__________________________________

Kilder:

Artikelserien blevet til på baggrund af en række kilder, den største af hvilke er danske og internationale avisartikler fra efteråret 1909, som er hentet fra Statsbiblioteket samt Politiken og Ekstra Bladets arkiver. Amerikanske avisartikler er hentet fra kongressens biblioteksarkiv samt New York Times ’ arkiv, Timemachine.

Bogen The Explorer and the Journalist af Richard Evans, der udkom dette forår fra forlaget The History Press Ltd., har været det næststørste bidrag.

Tim Harfords podcastserie Cautionary Tales med episoden Poles Apart: How a Journalist Divided a City  har sammen med podcasten A North Pole fraudster and the journalist who exposed him  fra Australian Broadcasting Company, ABC, været vigtige bidrag til artiklen.

Udgivelsen Frederick Cook and the Forgotten Pole fra University of Calgary i 2003 af Randall J. Osczevski.

Artiklen Profiler af udenlandske videnskabsmænd i Grønland af Dr. Phil Dan Laursen udgivet i Tidsskiftet Grønland i 1968.

Bogen Madhouse at the End of the Earth: The Belgica's Journey into the Dark Antarctic Night af Julian Sancton, der udkom i 2021 fra forlaget Pengiun Random House.

Blandt andre kilder kan nævnes Nationalmuseet, Statens Naturhistorie Museum, leksika som Gyldendals ’Den Store Danske’ og Britannica.

Videoklip er hentet fra Det Danske Filminstitut. Billeder stammer fra Ritzau Scanpix samt flere andre steder, hvor ophavsretten er udløbet.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Julen er blevet højtid for særlig type kriminalitet

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mens mængden af indbrud i juledagene er faldende, stiger mængden af digital svindel.

Det fortæller datagidselforhandler Michael Andersen til TV 2.

Svindlerne udnytter juletidens stress og jag til deres fordel, fortæller han.

- Jo mere presset en person er, jo mindre skal der til, før vedkommende får tillid til det, der præsenteres - hvad enten det er et link i en mail eller et opkald fra "banken", siger Michael Andersen til TV 2.

Han råder til, at du selv tager kontakt til den person, du tror, du er i kontakt med. Det gælder både, hvis "din datter" sender en sms med behov for penge, eller hvis du får et opkald fra "banken". Så skal du lægge på og selv ringe op på det nummer, du kender.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Eksperter kritiserer ny hjemløsereform

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Hjemløsereformen, der trådte i kraft for et år siden, skaber et A- og et B-hold af hjemløse og skubber de mennesker, som har det allersværest, længere væk fra hjælpen.

Det mener Charlotte Vange Løvstad, lektor ved VIA og forsker i hjemløshed, skriver DR. Hun bakkes op af flere andre eksperter på området.

500 ud af landets 6.000 hjemløse i Danmark sover hver dag på gaden, og de bliver overset i den nye reform, mener hun.

- Gadesoverne, som er nogle af de allermest udsatte mennesker, bliver ladt i stikken, fordi de ikke ønsker at komme ind på et herberg, siger hun til DR.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) er enig i, at reformen primært fokuserer på de hjemløse, der bor på herberg. Hun peger på at det er kommunernes ansvar at hjælpe hjemløse mennesker, uanset hvor de bor.

Knap halvdelen af alle hjemløse i Danmark bor i hovedstadsområdet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Københavns Politi efterlyser mand

Københavns Politi efterlyser Alvaro, der onsdag aften gik ukendt retning fra sin bopæl i Indre By i København.

Det skriver politiet på X.

Hvis du ser Alvaro, eller har kendskab til hans færden, kan du ringe til politiet på 114.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet efterlyser Ole

Opdatering kl. 15.50

Ole er nu fundet i god behold. Politiet takker alle, der har delt deres opslag og hjulpet med at lede.

- Vi savner Ole, der i dag er gået fra et plejecenter på Bredebovej i Kgs. Lyngby, skriver Nordsjællands Politi på X.

- Ole har demens, og vi frygter, at han ikke kan finde hjem igen.

Ole er 175 centimeter høj, almindelig af bygning, har hvidt hår og fuldskæg og er formentlig iført sort mercedes kasket og sort vindjakke.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Tidligere cheftræner slutter sig til FCK

F.C. Københavns Kvindehold offentliggør torsdag på sin hjemmeside, at den 27-årige Freja Nielsen tiltræder som ny assistenttræner for kvinderne i 2025.

Klubben skriver, at Freja Nielsen, trods sin unge alder, allerede har sikret sig stor erfaring som tidligere cheftræner for Fremad Valby kvindeserie øst, talentchef for HB Køge pige ungdom samt assistenttræner for HB Køge U18. Ydermere skal Freja Nielsen i gang med tage sin træner A-licens efter nytår.

Kvindernes nuværende assistenttræner, Susanne Præst, får efter eget ønske en ny rolle som specifik- og individueltræner.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Harmonikasammenstød på motorvej

Foto: TV 2 Kosmopol

Et trafikuheld på E20 fra Køge mod Avedøre mellem afkørslerne Greve N og Ishøj betyder, at et spor er spærret.

Ifølge P4 Trafik er der tale om et harmonikasammenstød med flere biler involveret.

Uheldstedet ikke ikke sikret, men vejhjælp er på vej, skriver Vejdirektoratet.

Opdatering klokken 13.13: Redning er nu på stedet, og trafikken forventes at være normal ud på eftermiddagen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Person omkommet i brand i rækkehus

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi har fundet en person brændt inde i et rækkehus på Hårlev Bygade i Hårlev på Stevns.

Det skriver de på X.

Politiet arbejder på at identificere personen og er i dialog med de pårørende.

En beboer i naboejendommen er evakueret og uskadt. Myndighederne arbejder fortsat på stedet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Indbrudstyve slog til mere end 60 gange juledag

Foto: TV 2 Kosmopol

Mindst 61 personer er blevet udsat for indbrud juledag, viser de seneste tal fra Rigspolitiet.

Tallene dækker over antallet af indbrud, der er anmeldt til politiet, på dagen.

Samlet set er der blevet anmeldt 153 indbrud fra 23. december til og med 25. december. Det er 50 færre anmeldelser end året før i samme periode.

Den 25. december sidste år var den klare højdespringer i juleperioden, som sædvanligvis er indbrudstyvenes højsæson, da mange er væk fra deres hjem.

Juledag 2023 blev der anmeldt 105 indbrud, sammenlignet med de 61 anmeldte indbrud i år på samme dag.

Men det er dog for tidligt at glæde sig over faldet af anmeldte indbrud, lyder det fra Christian Berthelsen, der politiassistent og talsperson i Rigspolitiet.

- Folk kommer hjem fra juleferie i dag og i morgen, og der kan de jo risikere at finde ud af, at de har haft indbrud, og så vil tallet stige i forhold til anmeldelser, siger han.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Rekordmange bliver gift på Københavns Rådhus

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

I år har der været rekordmange vielser på Københavns Rådhus. Det skriver DR.

I løbet af 2024 er 7.947 par blevet viet, mens det i 2021 var 6.091 par.

Det er især udenlandske vielser, der trækker tallet op, skriver mediet.

- Mange steder i Europa er det lidt mere bureaukratisk, når man skal giftes. Men her i Danmark går det noget lettere. Alt er digitalt, og vi plejer at sige, at det hele kan klares inden for fem dage, siger Anders Reinholdt Jonsson, pressechef i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, til DR.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google