Danskerne køber hælervarer for to milliarder kroner om året: Sådan undgår du at købe dem
Pas på fristelserne på nettet. Her får du syv gode råd til at undgå hælervarer.
Mangler du en ny cykel eller en lidt hurtigere computer, så findes der et hav af tilbud på sider som Gul og Gratis, DBA og Facebook Marketplace.
Men er sælgeren af den computer, du har set dig lun på, blot vokset fra sin maskine, eller har hun måske erhvervet sig den på ikke helt lovlig vis?
Det kan være svært at gøre sig klog på.
Derfor får du her i artiklen en guide til, hvad du kan gøre for at undgå at ende med stjålne varer hjemme i stuen.
Kig efter pris og kvittering
Det handler i høj grad om at være kritisk og bruge sin sunde fornuft, hvis man vil undgå at ende med hælervarer mellem hænderne.
Det fortæller Emil Rethmeier Madsen, der er analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd.
Helt konkret kan man starte med at undersøge, om prisen på den vare, man ønsker at købe, er sammenlignelig med markedet.
Så hvis du har fundet et fjernsyn til 4000 kroner, og andre lignende modeller sælges for det dobbelte, kan det være et tegn på, at der er noget galt.
Det danske hælermarked:
Omkring en kvart million danskere købte i 2019 stjålne varer for en samlet værdi af cirka to milliarder kroner.
Det viser Det Kriminalpræventive Råds seneste analyse af hælermarkedet, der har kortlagt handlen med ’varme’ varer fra 2014 til 2019.
Ifølge analysen, så stammede omkring en fjerdedel af varerne fra indbrud i private hjem.
Danskerne købte i 2019 omkring 600.000 varer der stammede fra indbrud.
Omkring 150.000 genstande blev samme år eksporteret til udlandet.
Kilde: Det Kriminalpræventive Råd
Men selv hvis prisen flugter med resten af markedet, er du endnu ikke helt på den sikre side. Du bør derfor altid spørge sælger efter en kvittering.
– Langt de fleste mennesker gemmer kvitteringerne på dyre produkter som telefoner, computere, møbler og så videre, så de kan få produkterne forsikret i tilfælde af tyveri. Hvis en sælger ikke kan fremvise en kvittering på den slags produkter, kan det være et tegn på, at varen er stjålet, fortæller Emil Rethmeier Madsen.
Betal aldrig kontant!
Hvis du, som jeg, køber alt fra kopper til computere brugt, så vil du også ofte købe varer, hvor der ikke følger en kvittering med - for helt ærligt, hvem gemmer kvitteringen på en kop til en 50'er?
Der er dog stadig, på trods af manglende kvittering, flere forholdsregler man kan tage.
Det Kriminalpræventive Råd anbefaler blandt andet, at man aldrig betaler for brugte varer med kontanter.
- Vi anbefaler, at man betaler med MobilePay, da man her er valideret med Mit-ID, hvilket gør det sværere for lyssky sælgere at gemme sig, siger Emil Rethmeier Madsen.
Derudover fortæller de, at man bør kigge efter, om dem, man handler med på sider som DBA og Gul og Gratis, er Mit-ID verificerede.
- Det gør det sværere for sælgerne at skjule deres identitet og derfor sværere at handle med hælervarer, siger Emil Rethmeier Madsen.
Undersøg også, om sælgeren har mange varer til salg. Hvis en sælger udbyder 20 forskellige cykler, så kan det være et tegn på, at de er fundet et andet sted end i sælgers garage.
Spørg ind til produktet og afhent ved sælger
Spørg ind til det produkt, du ønsker at købe og forhold dig kritisk til, om sælger virker til at vide, hvad det er for et produkt, hun sælger.
Hvis du skal købe en cykel, kan du eksempelvis spørge ind til, hvilke dele der er på den, hvor mange gear den har, hvilket mærke og model det er og så videre.
Slå cykler og køretøjer op i politiets register:
Hvis du er på udkig efter ny cykel, knallert eller bil, så kan du slå stelnummeret op ved på politiets hjemmeside.
- Hvis sælgeren er afvisende over for at fremvise produktet og ikke formår at svare på spørgsmål om produktet, kan det være tegn på, at der er tale om en hælervare, siger han.
Spørg også altid, om du kan afhente varen hjemme hos sælger. Hvis sælgeren afviser dette, så kan det være, fordi hun ikke ønsker at køber ved, hvor hun bor, hvilket kan indikere at der er tale om svindel.
Nyt register på vej
Selv ved hjælp af ovenstående råd kan det som forbruger være svært at sikre sig, at de varer man køber, ikke er stjålet.
Men det skal et nyt værktøj være med til at afhjælpe.
Et register over stjålne genstande ved navn Tyveritjek kommer ifølge Thomas Brenøe til at se dagens lys i starten af 2025. Registret er et forsøg på at dæmme op for det massive hæleri.
– Her kan borgere, der ønsker at købe brugt, få et værktøj, så de kan tjekke, om genstande – som har et serienummer, et andet unikt nummer eller et stelnummer – er meldt stjålne, forklarer Thomas Brenøe.
Registret er blevet til i samarbejde mellem Forsikring & Pension, politiet, Det Kriminalpræventive Råd og Forbrugerrådet Tænk. Forbilledet er Holland, hvor man i flere år har haft et digitalt register, som kan anvendes til at tjekke, om en vare er meldt stjålet, beskrives det på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside.
Hvis du vil blive klogere på hælermarkedet i Danmark, så kan du herunder se TV 2 Kosmopols serie 'Indbrud på bestilling'.