Den store våbenskjoldsquiz: Hvad er historien bag din kommunes logo?
Hvor godt har du styr på våbenskjoldene og logoerne på de 34 kommuner i hovedstadsområdet? Prøv quizzen her, og få de fascinerende og til tider foruroligende historier bag våbenskjoldene.
Artiklen er oprindeligt udgivet i november 2021, men quizzen er bestemt stadig værd at tage. God fornøjelse.
Våbenskjold, kommunevåben, byvåben, segl eller bare slet og ret logo.
Hver kommune i Danmark har hver sin visuelle identitet kogt ned til et lille våbenskjold, som skal illustrere området, dets værdier og ikke mindst fungere som en lille fortælling om områdets historie.
Indimellem gemmer våbenskjoldene på nogle fascinerede fortællinger. For hvad har en okse ved navn Torben, eller det tyske ord hirsch, eller arbejdsomme koner fra Holland egentlig at gøre med områdets identitet?
Det kan du blive klogere på ved at tage quizzen herunder og se, hvor mange hovedstadskommuners våbenskjold, du kan gætte.
Vi kvitterer med historien bag våbenskjoldet i det område, hvor du bor.
Stammer fra Frankrig
Videnskaben bag våbenskjold, segl og mærker og ikke mindst deres symbolik kaldes for heraldik.
Heraldik kommer af ordet herold, som i virkelig gamle dage var en slags budbringer for kongen, som han sendte ud for at viderebringe meddelelser eller annonceringer. Herolderne bar som oftest en dragt med kongens våben.
Selvom soldater helt tilbage fra oldtiden har udsmykket skjolde og faner med symboler og figurer, opstår brugen af våbenskjold, som vi kender dem fra i dag, først i 1100-tallets Nordvestfrankrig.
Med heraldisk udsmykning bliver de et symbol på alt fra kongeriger til adelsslægter, bystyrer og købstader og sågar bønder med mere. Heraldiske våbenskjold bliver hurtigt en slags trend; brugen af dem spredes hurtigt fra Frankrig til resten af Europa.
Fra købstadssegl til kommunelogo
I Danmark får vi Rigsvåbenet i 1194. Rigsvåbenet kender du sikkert – der er det med de tre løver på en gul baggrund med kronen øverst, som man ser, når man krydser grænsen ind til Danmark.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Et par af de nuværende våbenskjolde, som man ser på kommuneskiltene rundt omkring i hovedstadsområdet, kan dateres mange hundrede år tilbage.
Våbenskjoldene i gamle købstadskommuner som København og Roskilde blev til i 1200-tallet, mens logoerne i Helsingør og Køge har mere end 600 år på bagen.
Bruges også i sport
Heraldiske våbenskjold ses dog langt fra kun på kommuneskiltene i Danmark i dag. I sport kommer mange klubbers logoer således også fra heraldik.
I fodboldens Superligaen bruger to klubber aktuelt logoer, der minder meget om de pågældendes kommunevåben – nemlig AGF og Brøndby IF, mens Silkeborg IF i 1. division bruger dele af kommunens våbenskjold.
Kendte eksempler fra udlandet tæller fodboldklubben Liverpool FC fra England, hvis logo minder om byens bystyre-våben. Et andet eksempel er FC Barcelonas logo, som er inspireret af et over 700 år gammelt våben fra Fyrstedømmet Catalonien.
Foto: Brøndby Kommune og Brøndby IF
Kilder brugt i denne artikel samt quizzen: Heraldisk Selskab, Gyldendals ’Den Store Danske’, Rigsarkivet, Wikipedia og samtlige 34 kommuner i sendeområdets hjemmesider samt flere lokalhistoriske museers hjemmesider