Direktør undrer sig: Skoleskib reddet på målstregen - igen
Igen og igen bliver Skoleskibet Georg Stage reddet i sidste øjeblik. Direktøren takker for pengene, men undrer sig over processen.
Asser Amdisen er sådan set tilfreds.
Som direktør for Stiftelsen Georg Stages Minde er han glad for, at Skoleskibet Georg Stage får lov at leve videre et år mere, efter en lang række partier er blevet enige om at sætte penge af til det i den nye finanslov.
Men der er alligevel noget, der nager ham.
Pengene rækker nemlig kun et år.
Og sådan har det været i årevis.
- Det er altid et cirkus, hvor vi ikke ved, om vi er købt eller solgt, siger Asser Amdisen til TV 2 Kosmopol:
- Jeg havde alle mine medarbejdere siddende herinde klokken ti i dag. Og der vidste jeg ikke, om jeg skulle ud og fyre dem alle sammen to timer efter.
Skoleskibet Georg Stage
Stiftelsen Georg Stages Minde er verdens ældste sejlende søfartsskole og blev stiftet i 1882.
Skibet optager 63 elever på hvert togt. Ombord uddannes de unge som ubefarne skibsassistenter, som er den maritime grunduddannelse.
95 procent af Georg Stages elever gennemfører uddannelsen.
Kilde: Stiftelsen Georg Stages Minde
For få måneder siden kunne Asser Amdisen fortælle, at det så sort ud for skoleskibet. I regeringens udspil til finansloven, som blev præsenteret tilbage i august, var der sat 10,4 millioner kroner af til skibet, og det betød, at der kun var penge til et af de to årlige togter.
Dengang fortalte uddannelsesordfører Rasmus Stoklund (S), at han synes, at skoleskibet spiller en vigtig rolle i samfundet.
- I den bedste af alle verdener ville det være bedst at sætte midler af til Georg Stage allerede nu, men der er mange prioriteter i et finanslovsforslag. Det er det, der rammer Georg Stage, sagde han til TV 2 Kosmopol i forbindelse med finanslovsudspillet.
Rasmus Stoklund understregede dengang, at udspillet er et forslag, som ikke er færdigbehandlet, og at han håbede, at situationen omkring skoleskibet ville blive løst.
Og få måneder efter er skoleskibet altså så reddet på målstregen: Der var alligevel penge til, at skibet kan drage ud på begge årlige togter.
Og det undrer direktøren.
- Det er en mærkelig måde at køre offentlig administration på, synes jeg. Tænk, hvis man gjorde det samme med Københavns Universitet, siger han:
- I stedet kunne man lave nogle regler om, at så længe der er arbejde til de unge mennesker, og der er unge mennesker nok til det, så får vi penge, så vi kan holde det kørende.
Fuld bingoplade
Asser Amdisen mener, at skoleskibet har mange af de kvaliteter, som regeringen ifølge ham værdsætter.
De får de unge mennesker væk fra skærmene.
De har ligestilling mellem kønnene.
De henvender sig til unge i hele landet.
De giver dem en praktisk uddannelse.
Og de får de unge mennesker i arbejde.
- Jeg synes, at vi har fuld bingoplade på regeringens prioriteter. Og alligevel skal vi igennem den her manøvre.
- Det er lidt meget at lege med arbejdskraften til det blå Danmark og ikke mindst lege med de 63 unge mennesker, som søger en uddannelse, siger Asser Amdisen.