TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Fire borgmestre går sammen: Hjælp os med gigantisk kystsikringsprojekt

Fire borgmestre er gået sammen om planlægningen af et stort stormflodsprojekt. Men både finansieringsregler og bureaukrati står i vejen, og derfor beder de nu regeringen om hjælp.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Borgmestre fra Dragør, København, Tårnby og Hvidovre er gået sammen i et fælles opråb til regeringen. De vil have opfundet en ny finansieringsløsning til stormflodssikring og lettet myndighedsgodkendelsen.
Foto: Martin Kiil/TV 2 Kosmopol

De var heldige omkring hovedstaden. Vindretningen den 20. oktober gjorde, at den historiske stormflod næsten ikke ramte København, Hvidovre, Tårnby og Dragør. 

Men det kunne være gået helt galt, for de fire kommuner og deres mange borgere er ekstremt udsatte. 

Derfor skal der bygges kilometervis af nye diger, eksisterende sikringer skal forhøjes, og så skal der i flere havne laves portløsninger, der kan lukke i ved voldsomt vejr.

To portløsninger i størrelse XXL skal etableres under Amagermotorvejen, så vandet ved kraftigt vejr fra syd kan stoppes, inden det løber ind i sammensnævringen mellem Amager og Sjælland, og altså et godt stykke tid inden det rammer København og Hvidovre.

- Det haster virkelig med at finde en løsning. Ingen ved hvornår den næste stormflod kommer, siger teknik- og miljøborgmester i København Line Barfod (EL) til TV2 kosmopol. 

Vi har meget kulturarv

Hun understreger, at København bærer en ekstra stor byrde:

- Vi har enorme mængder vigtig kulturarv, der kan blive ramt, men også økonomiske værdier af en helt uoverskuelig størrelse, der kan risikere at blive oversvømmet.

Metroen er noget af det, der virkelig er i risiko for at blive ramt

— Line Barfod (EL), teknik- og miljøborgmester

Derfor mener hun, sammen med hendes naboborgmestre, at de bærer et ansvar, som rækker ud over deres egne borgere, der bor tæt på vandet. 

Som lovgivningen er nu, så er det grundejerne tættest på vandet, der skal betale, og det kan de slet ikke løfte alene, lyder det fra Tårnbys borgmester:

- Så vi skal finde en finansieringsmodel, der er mere solidarisk, hvor vi alle er med til at betale for vores fælles værdier, siger Allan S. Andersen (S) til TV 2 Kosmopol.

De fire kommuner undersøger lige nu sammen med Transportministeriet og infrastrukturselskaberne Sund & Bælt, Metroselskabet, Banedanmark, DSB, Københavns Lufthavn,  hvordan kystlinjerne kan sikres bedst muligt.

Til næste sommer er den 10 millioner kroner dyre forundersøgelse færdig, men allerede nu står det klart, at en strækning på omtrent 50 kilometer fra Avedøre i syd og hele vejen rundt om Amager, Lynetteholm, Nordhavn og Svanemøllen skal sikres. Og vi taler om milliardudgifter. 

(Artikel fortsætter under grafikken)

Det er på denne rute, at de fire kommuner vil etablere eller forhøje stormflodssikring. Den mest sandsynlige ruteføring omkring Dragør er 5a-scenariet, da Dragør ellers ville risikere at bliver helt oversvømmet.
Foto: Sund & Bælt

Vil have en ny og fair finansieringsmodel

Det er det såkaldte nytteprincip, der definerer, hvem der i dag skal betale for stormflodssikring. Men det er et princip, som borgmestrene ikke mener er foreneligt med et så stort stormflodsprojekt, og slet ikke når projektet ligger i vores alles hovedstad, hvor der er et væld af fælles samfundsværdier.

Nytteprincippet betyder grundlæggende, at de der umiddelbart bliver beskyttet af en sikring, og altså får nytte af den, skal betale for sikringen. 

Så man ser på et kort, hvor langt oversvømmelser ville kunne nå ind uden sikring, og så fordeler man regningen for sikringen ud på dem , der ejer grunde, ejendomme eller installationer på området.

- Det paradoksale er, at når der først er sket stormflodsskade, så har vi en fælles forsikring til at dække skaderne, men som samfund har vi ikke fundet ud af, hvordan vi sammen håndterer og finansierer forebyggelsen af skaderne, siger Dragørs borgmester Kenneth Gøtterup (K).

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Borgmestrene mener ikke, at nytteprincippet giver en fair fordeling af regningen i hovedstadsområdet, for her er installationer, der indirekte vil ramme alle borgere, hvis de bliver ramt af stormflod. Stormfloden vil altså ramme langt flere, end de, der skal betale for forebyggelsen. 

Kommer der eksempelvis en 1000 års-hændelse fra syd, så vil både metroen, Københavns lufthavn, Øresundstunnellen og hovedbanegården bliver oversvømmet. Metroselskabet vurderer, at det vil tage op til to år, før metroen vil kunne køre igen, hvis en station bliver oversvømmet.

- Det er helt klart en reel frygt, at metroen risikerer at blive oversvømmet. Da stormen Bodil kom for 10 år siden, så var det bare få centimeter fra, at vandet nåede ned i metrostationen på Christianshavn, og det ville jo få kolossal betydning for hele infrastrukturen i København, hvis det skulle ske, siger Line Barfod.

(Artikel fortsætter under grafikken)

Skulle der komme en stormflod fra syd, der er så kraftig, at den vil blive kategoriseret som en 1000årshændelse, ville store dele af hovedstaden blive oversvømmet.

Skulle metroen bliver ramt, så ville dens trafik i stedet skulle flyttes over på veje og cykelstier, og det vil resultere i endnu værre trængsel og køkørsel, end der i forvejen er i dag omkring hovedstaden.

Derfor mener de fire borgmestre, at mange flere reelt vil have nytte af stormflodssikringen, end dem der har ejendomme, der vil blive oversvømmet, og som ifølge nytteprincippet skal betale.

- Vi er så mange borgere, som er afhængige af, at der ikke kommer vand ind ved en 100- eller 1000 årshændelse. Så derfor kunne vi godt tænke os, at vi alle er med til at give vores bidrag til det her, siger Hvidovres fungerende borgmester Søren Friis Trebbien (K)

- Staten må komme med et bud på en fair finansiering, så vi kan få sikret vores byer og kyster, siger Line Barfod (EL).

Myndighedsbehandlingen skal forenkles

Udover finansieringen af det store stormflodsprojekt, så mener borgmestrene også, at myndighedsbehandlingen af store stormflodsprojekter bør ændres.

Selvom de fire kommuner arbejder på et fælleskommunalt projekt, så skal hver kommune nemlig miljøundersøge og ansøge om tilladelse til at gennemføre de dele af projektet, der er i deres egen kommune.

Det er nødvendigt, at vi får afbureaukratiseret myndighedsgodkendelsen

— Allan S. Andersen, Borgmester (S), Tårnby

Og hvordan gør man egentlig det, når man eksempelvis skal lave to portløsninger under Amagermotorvejen, og hvor lukningen af hver enkelt port ikke stopper vandet mod at strømme mod København, men lukningen af dem begge kan stoppe vandmasserne, og den ene portløsning skal laves i Hvidovre Kommune, og den anden skal laves i Tårnby Kommune. Og samtidig beskytter portene borgerne i en helt tredje kommune. 

- Hvis vi ikke laver en fælles sikring, så vil vandet trænge ind. Vand finder vej, det ved vi alle sammen, siger Søren Friis Trebbien.

- Vi kan jo ikke lave hver vores kystsikring. Vi er nødt til at gøre det i et samarbejde, og derfor skal det også være én fælles miljøvurdering af de samlede miljøkonsekvenser for alle de anlæg, vi laver på tværs af kommunerne. Det giver ingen mening at sige, at hvert anlæg skal vurderes for sig, siger Line Barfod.

- Det er nødvendigt, at vi får afbureaukratiseret myndighedsgodkendelsen, for det vil gøre det lettere at lave sådan nogle tværkommunale løsninger, siger Allan S. Andersen.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

34-årig anholdt efter politijagt i Københavns gader

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 34-årig mand er blevet anholdt efter en 14 minutter lang biljagt i København.

Det oplyser Jonathan Wald, central vagtleder hos Københavns Politi til TV 2.

Politiet eftersatte den 34-årige, da han ikke ville stoppe ved Langebro.

Det lykkedes klokken 14.26 lørdag politiet at stoppe manden på Danneskiold-Samsøes Allé ved Holmen. H

an vil blive sigtet for flere overtrædelser af færdselsloven og muligvis også af straffeloven. Det er endnu ikke afgjort, om han vil blive krævet fængslet ved et grundlovsforhør.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Fem dræbt i Tyskland: Politiet har fokus på julemarkeder i København

Det var med denne bil, den formodet gerningsmand dræbte fire personer fredag aften.
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et formodet angreb på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag lyder det fra Københavns Politi, at man til alle tider har operationelt fokus på steder med mange mennesker.

- Julemarkeder har vi også haft fokus på, og det fokus er ikke blevet mindre efter i går, siger vagtchef Henrik Stormer lørdag formiddag til Ritzau.

Politiet ønsker ikke at gå i detaljer med indsatsen eller at svare på, om patruljeringen er øget som følge af udviklingen i Tyskland.

Fredag aften omkring kl. 19 kørte en mørk BMW igennem et julemarked i Magdeburg i Tyskland. Bilen nåede at dræbe fem personer og såre cirka 200, det skriver den tyske avis Bild lørdagen morgen.

Efterfølgende anholdte politiet føreren af bilen.

Denne artikel er opdateret kl. 13:07. Tidligere fremgik det, at kun fire personer var dræbt og 68 personer såret. Dette tal er nu steget og opdateret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hotel efterlyser ikonisk knop

Foto: BWH Hotels

Hotel Astoria midt i København efterlyser sin noget nær ikoniske flagstangsknop. Den er nemlig forsvundet.

Man har umiddelbart en formodning om, at det er en gæst, der har set sig lun på den skinnende knop.

- Vores flagstangsknop har været en del af hotellets identitet, og vi håber, at vores gæster kan hjælpe os med at bringe den tilbage, siger Oliver Strandvig Holm, Hotel Manager på Hotel Astoria i en pressemeddelelse.

- Vi elsker, hvordan vores gæster værdsætter den atmosfære, vi har skabt på Hotel Astoria. Men gennem årene har nogle måske følt sig lidt for meget hjemme, så de har valgt at tage en del af Astoria med sig hjem, fortæller Oliver Strandvig Holm.

Derfor efterlyser hotellet nu sin savnede flagstangsknop.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

PET efter blodig hændelse: Undersøger om det kan få betydning for Danmark

Julemarked, Tyskland, Magdeburg
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Politiets Efterretningstjeneste oplyser efter den blodige hændelse i Magdeburg i Tyskland, at man følger situationen i nøje, og at man er i kontakt med tyske og europæiske partnere og forsøger at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark.

- PET følger situationen i Tyskland nøje, og vi er i kontakt med vores tyske og europæiske partnere, herunder med henblik på både at støtte de tyske myndigheder og på at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark, hedder det i udtalelsen.

Her står også, at PET løbende kommer med anbefalinger til politikredsene:

- PET har som altid i den forbindelse sammen med det øvrige politi en skærpet opmærksomhed på offentlige steder, hvor mange mennesker er forsamlet, står der.

Fire personer har mistet livet ved det formodet angreb i Tyskland og mere end 68 mennesker er blevet såret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Endnu en kommune dropper bøder

Foto: Trine Sand Skjøldberg

Fra 1. januar skal man i Køge ikke længere frygte en kontant opkrævning, hvis en biblioteksbog bliver afleveret for sent.

Byrådet i Køge har nemlig besluttet, at kommunens biblioteker ikke længere behøver at opkræve gebyr for overskredne lån. Det skriver Køge Kommune i en pressemeddelelse.

Det betyder dog ikke, at man kan beholde bøgerne til evig tid.

- Lånte bøger og andre materialer skal naturligvis afleveres tilbage, så andre kan få glæde af dem. Beholder man sine lån længere end lånetiden, betragtes de som bortkommet, og så skal der betales erstatning, skriver kommunen.

- Erfaringer fra andre biblioteker peger på, at fjernelse af gebyrer giver flere lånere. Unge og børnefamilier holder sig nogle gange tilbage fra at låne, fordi de er bange for at glemme afleveringsfrister, siger bibliotekschef for KøgeBibliotekerne, Henriette Ritz Kylmann.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Parkeringsselskab annullerer alle bøder og undskylder

Foto: Mads Claus Rasmussen / RitzauScanpix

Har du fået en parkeringsafgift i perioden fra den 1. december til den 17. december på Vallensbæk Stationstorv Syd, så kan du godt ånde lettet op.

Parkeringsselskab Oparko skriver nemlig i en pressemeddelelse som de har sendt til Vallensbæk Kommune, at selskabet annullerer samtlige bøder udskrevet i dette område i denne periode.

- Vi erkender, at der er områder, der kan forbedres, og i fremtiden vil vi være mere præcise med vores skiltning og vores kommunikation. Vi beklager de dårlige oplevelser i forbindelse med implementeringen af de nye parkeringsregler, skriver Oparko.

Har man allerede betalt sin afgift, vil man få pengene tilbage.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google