“Helt håbløst” problem står i vejen for omvendt voldsalarm
Et enigt retsudvalg ønskede allerede i marts, at udøvere af vold og stalking skal bære fodlænke, hvis de bryder et polititilhold. Men intet er sket. Og nu lægger retsordførere pres på justitsministeren, så det skærpede tiltag iværksættes.
20 gange om dagen. Eller 7300 gange om året.
Så ofte bryder en gerningsmand sit polititilhold og enten truer, udøver vold eller stalker det offer, som han har påbud mod at opsøge, viser tal fra Rigspolitiet.
Og tallene er markant stigende.
Det betyder, at ofre kan leve i angst for deres voldsmand eller stalker, og ofte må de flygte fra deres almindelige tilværelse, hvorimod gerningspersonen kan fortsætte sin normale tilværelse.
Det fortalte både Dansk Stalking Center og hjælpeorganisationen Danner mandag til TV 2 Kosmopol.
Og det ønsker et enigt Retsudvalg på Christiansborg at lave om på, kan TV 2 Kosmopol nu fortælle.
Politikerne skeler til Norge, som har stor succes med det, som man kalder en omvendt voldsalarm. Gerningsmanden, der bryder et polititilhold, får påsat en fodlænke. Dermed flytter de i Norge byrden fra offeret over på voldsudøveren, så det er den, der jagter et offer, der bliver begrænset i sin adfærd.
- Det ville jo hjælpe kvinder, der bliver udsat for chikane eller stalking, konstaterer Steffen Larsen (LA), der er formand for Folketingets Retsudvalg.
Et af ofrene for stalking, som TV 2 Kosmopol har talt med, drømmer også om den norske løsning:
- Hvis vi havde en fodlænkemodel i Danmark, så ville jeg også godt turde anmelde ham (voldsmanden, red). For så ville jeg føle mig tryg i at vide, at det var ham, der bar ansvaret, siger Sofie, som i ét år ikke har kunnet besøge sit eget hjem, fordi risikoen for overgreb har været for høj.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Tobias Tystrup / TV 2 Kosmopol
- Mit liv kunne ændres med den her model. Det ville betyde, at jeg kunne få mit liv tilbage. Jeg ville kunne være tæt på de mennesker, som jeg elsker. Jeg ville kunne passe et arbejde. Og jeg ville kunne få et normalt liv igen, hvor jeg ikke skulle kigge mig over skulderen, og hvor jeg ikke skulle være konstant bange, fortæller Sofie.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Fodlænke virker i Norge
Allerede tilbage i marts måned var Folketingets Retsudvalg enige om at sende et beslutningsforslag til Folketinget, hvor man - inspireret af Norge - ville indføre gps-fodlænke til beskyttelse af ofre for partnervold og stalking.
Det var SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, der i sin tid stillede forslaget.
- Det har betydet en effektiv kontrol i Norge, hvor det har givet ofrene deres hverdag og liv tilbage, forklarer SF-ordføreren.
Den norske fodlænke, der påføres en gerningsperson, er gps-monitoreret. Den udløser en alarm til politiet, hvis personen kommer inden for en given afstand af sit offer. Ifølge norsk politi har 102 nordmænd indtil videre fået pålagt at bære den omvendte overfaldsalarm, og samtlige af disse personer har efterfølgende overholdt deres tilhold.
- Jeg vil appellere til, at vi kommer i gang og følger den norske model og får det implementeret, lyder det utålmodigt fra Karina Lorentzen Dehnhardt.
For selvom det snart er ni måneder siden, er der intet sket. Det skyldes angiveligt it-problemer.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
- Den store undskyldning er, at it-systemer ikke kunne implementeres. Og så sidder man tilbage med tanken om, hvad danske it-systemer overhovedet kan? siger en frustreret retsordfører fra Dansk Folkeparti, Mette Thiesen, som nu vil rejse spørgsmålet over for justitsministeren:
- For jeg synes, det er helt håbløst, at man ikke har handlet på det her.
Justitsministeren: Politiet er presset
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) understreger i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol, at:
"Der skal sættes ind over for dem, der gentagne gange bryder et tilhold eller udsætter andre for partnervold og stalking. Derfor er den norske ordning, hvor man bruger omvendt fodlænke til at beskytte ofre for partnervold og stalking, også interessant".
Peter Hummelgaard begrunder den manglende handling sådan her:
"Det er ingen hemmelighed, at vi står med et politi, der er gevaldigt presset på it-området. Det lægger begrænsninger på, hvad politiet kan iværksætte af nye projekter og tiltag, der kræver it-understøttelse, eksempelvis en ordning med omvendt fodlænke, og det er vi desværre nødt til at tage højde for."
”Sofie” er ikke kildens rigtige navn. Hendes identitet er redaktionen bekendt.