Misbrugsbehandler om højere straf: Det rammer skævt
Højere straffe til pushere, der sælger stoffer digitalt, sådan lyder det fra Det Konservative Folkeparti i dag. Men sæt ind med behandling i stedet for straf, opfordrer en misbrugsterapeut fra Greve.
Det skal straffes hårdere at markedsføre og sælge narkotika via sms-beskeder og via de sociale medier.
Det mener Det Konservative Folkeparti, der søndag præsenterede et udspil, som skal sætte ind over for salg af narkotika til især børn og unge. Partiet mener, at markedsføring og digitalt massesalg af narkotika altid skal udløse fængsel.
- Lovgivningen er ikke fulgt med tiden. I dag sker en stor del af salget jo via sociale medier, og via sms-kæder, og det betyder, at det er rykket væk fra gaden og de skumle parker og direkte inde på teenageværelset, siger de konservatives retsordfører Mai Mercado til TV 2 Kosmopol.
Her på TV 2 Kosmopol har vi flere gange kunne fortælle, hvordan man nemt har kunne købe for eksempel ulovlige piller og puffbars med narkotika digitalt.
Men forslaget om højere straffe rammer skævt, lyder det advarende fra misbrugsterapeut Rikke Schwerdfeger, der hjælper unge i det forebyggende tilbud Omega i Greve.
- Jeg synes, at man fra politisk side bør kigge mere ind i nogle behandlende foranstaltninger end i nogle straffende foranstaltninger. Man skal kigge mere socialpolitisk på den her sag, fordi det er en samfundsproblematik, vi ikke kommer til livs gennem straf, siger hun til TV 2 Kosmopol. .
Hun argumenterer med, at det primært er de unge misbrugere selv, der sælger til andre unge digitalt, og ikke bagmændene, fortæller hun.
Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol
Men retsordfører Mai Mercado (K) er ikke enig og holder fast:
- Man er ikke fritaget for ansvar, selvom man selv er misbruger og er ude i en spiral, som er af pommeren til. For 'at the end of the day' sælger man stadigvæk videre til andre og er med til at ødelægge andres liv. Og det skal virkelig have en konsekvens, pointerer hun.
Misbrugsterapeut: Gå efter bagmændene
Men Rikke Schwerdfeger opfordrer politikerne til, at man bør gå mere efter bagmændene og give flere behandlingstilbud til unge med misbrug:
- Jeg har 20 års erfaring med behandling af unge med misbrug, og jeg oplever gang på gang, at det er de unge selv, der sælger de her stoffer digitalt. Mange af dem skal sælge stoffer for selv at have råd til at tage det fast. De kommer ind i nogle miljøer, de ikke altid selv kan komme ud af, siger Rikke Schwerdfeger.
- Jeg er bekymret for, at det er dem, der får den største straf.
Men Mai Mercado er ikke i tvivl:
- Vi bliver simpelthen nødt til at få sat en stopper for den aggressive markedsføring. Og de skyldige skal ikke bare kunne nøjes med en bøde. De skal man i fængsel.