Se listen: Parkeringsindtægterne stiger og stiger i hovedstadskommuner
Kun tre kommuner har tjent mindre på parkering sidste år sammenlignet med året før, viser opgørelse over kommuner i Region Hovedstaden.
Rettelse:
FDM havde delt nogle fejlagtige procentsatser, der fortæller om udviklingen i kommunernes p-indtægter i deres undersøgelse. Dem har vi nu rettet. Før fortalte vi, at P-indtægterne i Hvidovre var steget mest. Det er ikke tilfældet. I Hvidovre er P-indtægterne faldet. Det beklager vi.
Det er de færreste steder i og omkring København, du kan smide bilen uden det koster.
Og det er da heller ikke småpenge, kommunerne har fået ind for betalingsparkering, beboerlicenser og afgifter.
De danske kommuner havde parkeringsindtægter for over en milliard kroner sidste år. Det viser FDM’s årlige parkeringsundersøgelse.
De 755 millioner kroner kommer fra betalingsparkering og beboerlicenser, mens de andre godt 287 millioner kroner kommer fra parkeringsafgifter.
Nederst i artiklen finder du en liste over indtægter i kommuner i Region Hovedstaden.
Frederikssund og Brøndby er højdespringere
Siden FDM begyndte at opgøre kommunernes parkeringsindtægter i 2014, er beløbet steget knap 33 procent.
- Kommunernes parkeringsindtægter er kun gået én vej, og det er op. Så det har kun været et spørgsmål om tid, før de ville runde en milliard kroner. Det er rasende mange penge, siger Dennis Lange, der er chefkonsulent i FDM.
Derfor kritiserer Dennis Lange også, at kommunerne ikke investerer mere i bedre parkeringsfaciliteter.
- Ikke mindst i hovedstaden, hvor der i flere brokvarterer er færre p-pladser, end der udstedes beboerlicenser, siger han.
Københavns Kommune er da også den kommune med flest parkeringsindtægter. Knap 650 millioner kroner havde kommunen i 2022 i indtægter fra parkering. Her er sket en stigning på lige over tre procent.
Halvdelen af indtægterne fra parkeringsafgifterne skal afleveres til staten. For indtægterne fra betalingsparkering sker en modregning i kommunernes bloktilskud fra staten på alt over 320 kroner per indbygger i kommunen.
Det er kun København og Frederiksberg, der modregnes, som det ser ud i dag.
Og langt de fleste steder er parkeringsindtægterne steget markant fra 2021 til 2022. Nogle af højdespringerne er Frederikssund og Brøndby Kommune, hvor indtægterne for parkering er steget med henholdsvis 92 og 71 procent.
Tre kommuner har tjent mindre
På Frederiksberg, I Hvidovre og Hillerød er indtægterne faldet.
Det er dog ikke alle steder, at kommunerne har indtægter for parkering, og derfor er det ikke alle byer i TV 2 Kosmopols område, som er med i FDM’s opgørelse. Samtidig fremgår indtægterne hos private parkeringsselskaber heller ikke.
Ishøj har ikke før 2022 har haft parkeringskontrol eller anden indtægt på parkeringsområdet, derfor fremgår der hverken et fald eller en stigning i indtægterne for kommunen.
Se listen over kommunerne nedenfor.