Min datter ville aldrig tage stoffer, tænker du måske. Med dette stof kan du ikke være sikker

To misbrugskonsulenter deler deres bedste råd til bekymrede forældre: Sådan spotter du dette pillemisbrug hos din teenager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
En ny trend blandt unge bekymrer. Her er hvad, du som forælder kan stille op.
Foto: Illustration: Louise Heine Cassens / TV 2 Kosmopol

Forestil dig en ung stofmisbruger. 

Er det en dreng eller en pige? En skater eller en balletdanser? En gymnasieelev eller en, der hænger ud på gadehjørner? 

Du kan sikkert se vedkommende for dig. 

Men det billede bør du nu lægge væk. Der er kommet et nyt stof på markedet hos de unge, og her er det alt fra den pligtopfyldende gymnasieelev til problembarnet, der bliver afhængig. 

Stoffet er opioid-piller, særligt af mærket Dolol, som er smertestillende medicin, der virker ligesom morfin, og som kan købes på recept. 

Men de unge køber dem i skolegården eller på gaden af pushere, der har opfanget den stigende interesse. 

Det har fået særligt Greve Kommune til at råbe vagt i gevær. Lige nu er hver fjerde ung, der er i behandling i kommunens misbrugscenter, nemlig afhængige af stoffet. 

Misbruget kan være svært at få øje på, da mange af bivirkningerne ligner almindelig teenage-adfærd. 

TV 2 Kosmopol har derfor spurgt misbrugskonsulenterne Christina Ekmann og Torben Vangsted, hvad man som forælder skal være særligt opmærksom på, og hvordan man bedst hjælper sit barn gennem afhængigheden. 

Unge, angste piger

De fleste unge, som de to misbrugskonsulenter oplever bliver afhængige af opioid-piller, går på en ungdomsuddannelse. 

Der er altså primært tale om unge mellem 15 og 17 år. 

Men engang imellem rammer det unge helt ned til 13-års-alderen, fortæller Torben Vangsted. 

- Det har i mange år været et stof, vi har set blandt gamle misbrugere, der i forvejen er afhængige af morfinpræparater, men i dag er det de helt unge, der tager det, siger han til TV 2 Kosmopol: 

- Dem, der sælger det, har været enormt gode til at markedsføre pillerne som noget, du kan tage, hvis du har brug for at slappe af, føler dig presset eller stresset. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Opioid-pillerne kan købes lovligt på recept. Men de piller, de unge tager, er oftest kopivarer fra Østeuropa.
Foto: Illustration: Louise Heine Cassens / TV 2 Kosmopol

De unge tror ikke, at det er så farligt, fordi det er en forsigtig, lille pille, som også udskrives af læger som medicin. Pillerne bliver ofte pushet til dem på sociale medier som TikTok og SnapChat. 

Man skal derfor som forælder være opmærksom på, at disse piller bliver misbrugt at nogle unge,  som man ikke tidligere ville være bekymrede for var på stoffer. 

- Det kan være unge piger, der er lidt angste omkring at gå i skole, der oplever, at pillerne tager toppen af følelserne. Jeg har også hørt om unge, som får det tilbudt, når de går på klub. Så det er noget, der siver ud i mange ungdomsmiljøer, siger Torben Vangsted. 

Blisterpakker i skraldespanden

Opioid-pillerne, som de unge tager, kommer med en lang række bivirkninger, der gradvist vil påvirke deres adfærd. 

Det er her, du som forælder skal være særligt opmærksom. 

Pillerne gør blandt andet, at man bliver sløv, irritabel og sover mere, end man plejer. 

- Det ligner almen teenageadfærd, men man skal som forælder kigge på, om det udvikler sig. Det kan være, at den unge sover nærmest en hel dag og er ugidelig og ikke gider gå ind i diskussioner, som vedkommende normalt ville gøre, siger Christina Ekmann til TV 2 Kosmopol. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Dolol, tramadol og opioid-piller - hvad er det?

Dolol er et smertestillende lægemiddel, der bruges mod moderate til stærke smerter.

Midlet kan købes på recept og bliver eksempelvis udskrevet ved stærke rygsmerter, eller hvis man har smerter efter at have fået fjernet visdomstænder.

Det aktive stof i Dolol hedder tramadol. Det er et morfinlignende stof, som findes i en lang række smertestillende midler af opioidtypen, hvoraf Dolol er en af dem.

Tramadol virker ved at dæmpe de impulser fra dit nervesystem, der sender besked til din hjerne om, at noget gør ondt. De mest almindelige bivirkninger er kvalme, svimmelhed og træthed.

Tramadol er også et opioid. Opioider er en gruppe af stoffer, som virker smertestillende. De mest kendte opioider er morfin, kodein, heroin, metadon og fentanyl.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Gentofte Hospital, Medicin.dk

Det kan også være, at dit barn begynder at sløse med nogle ting, som du ved, at vedkommende plejer at gå meget op i. 

- Det kan være skolen eller fritidsinteresser, som man ellers har været meget optaget af, som man nu begynder at stemple lidt ud af, siger Torben Vangsted. 

Det kan også være, at dit barn er begyndt at hænge ud med en ny vennegruppe og er begyndt at få et andet sprogbrug og en anden måde at være sammen på. 

- Man kan også opleve, at man får en mere negativ kommunikation med den unge, at tingene hurtigere bliver sat på spidsen, siger Torben Vangsted. 

Et andet tegn kan være, at dit barn ofte får det dårligt, når I er væk på ferie eller tager nogle dage op i sommerhuset. Det kan være fordi, at den unge ikke har adgang til opioid-pillerne, når I er væk, og derfor får abstinenser. 

Mest tydeligt bliver det, hvis du finder blisterpakker i dit barns skraldespand, jakkelomme eller skoletaske. 

Drop den dybe øjenkontakt

Hvis din mistanke er vakt, råder misbrugskonsulenterne dig til at skabe et trygt rum, hvori du kan åbne op for en snak med dit barn. 

En disciplin, der klart er nemmest, hvis du i forvejen har etableret en god og åben relation. Og også gerne har haft nogle snakke om rusmidler inden. 

- Det allervigtigste er, at man i familien har fået skabt en kultur, hvor det er noget, man kan tale om, uden det bliver til en konflikt, siger Torben Vangsted. 

Men der er også andre måder, hvorpå du kan sikre dig, at konfliktniveauet bliver holdt til et minimum, når I skal tage snakken. 

For det første skal der være styr på timingen. 

- Får man spurgt ind til det her på et tidspunkt, hvor den unge i forvejen er i dårligt humør, bliver det ofte en uhensigtsmæssig kontakt. Man skal vælge et tidspunkt, hvor man tænker, at den unge er mentalt klar til at tale om det, siger Torben Vangsted. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Mange unge tager opioid-piller for første gang i skolegården.
Foto: Illustration: Louise Heine Cassens / TV 2 Kosmopol

Det er en god idé at gå en tur, så du og dit barn kigger samme vej, når I taler. Det kan virke konfronterende at sidde overfor hinanden i en dyb øjenkontakt. 

Og så råder Torben Vangsted dig til ikke at tale direkte om pillerne i første omgang. 

- At tale om det mere indirekte er et godt sted at starte, for så er risikoen for konflikt mindre. Det kan være, at man starter samtalen ud fra noget man har set, hørt eller læst om tendensen, siger han. 

Du kan også forsøge at italesætte nogle af de forandringer, du har lagt mærke til. Fortælle dit barn, at du er bekymret for dem. 

- Det gælder om at prøve at invitere til dialog, for når man gør det, sender man et postkort til den unge, hvor der står: "Jeg er interesseret i dig, og jeg vil dig gerne". Det postkort skal nok sendes afsted nogle gange, før der sker noget, siger Torben Vangsted. 

Husk et spil ludo

Det er vigtigt, at man ikke skælder sit barn ud for at have taget opioid-piller, fortæller Christina Ekmann. Man skal huske på, at den unge skjuler det, fordi det føles skamfuldt. 

- Mange af de her unge mennesker går jo rundt med en kæmpe skam omkring det. De er super bange for, hvordan forældrene reagerer på det, siger hun. 

Hun råder forældre til at tage kontakt til kommunens misbrugscenter for at få rådgivning til, hvordan man skal bære sig ad. 

- Forældrene er måske i virkeligheden de dårligste til at tage de her snakke med de unge mennesker, fordi der er følelser involveret. Hvis man oplever ens barn er endt i misbrug, bliver man frustreret og ked af det. Men det er vigtigt at få de følelser ud et andet sted, så det ikke går ud over den unge, siger Christina Ekmann: 

- Det er et kæmpe chok for mange forældre. 

På misbrugscentret vil både den unge og forældrene kunne få hjælp til, hvad der videre skal ske, fortæller hun. Og nogen gange er det på misbrugscentret, at det for alvor går op for forældrene, hvad den unge har brug for i relationen til dem. 

- Engang imellem kan vi virkelig blive overraskede, når vi spørger de unge mennesker, hvad de har brug for fra deres forældre. Så siger de unge nemlig, at de egentlig bare ville ønske, at de gad spille ludo med dem, siger hun: 

- Og så taler vi med forældrene bagefter, som siger, at de ikke troede, at de gad at spille ludo længere. 

Christina Ekmann opfordrer derfor forældre til at holde fast i nogle af de aktiviteter, man lavede med sine børn, før de blev teenagere. 

De hyggelige stunder kan virke forebyggende, da de i sig selv kan invitere de unge til at fortælle, hvis de har et problem. 

- De unge mennesker higer efter det. De synes, det er fedt at komme hjem til boller og kakao, selvom de ikke er små børn længere. De savner forældre, der sætter sig ned med dem og spørger til, hvordan deres skoledag har været. Eller spørger dem, om de har lyst til at tage et spil kort. For det har de unge brug for, siger hun. 

Har du eller dit barn et stofmisbrug? Her kan du få hjælp i din kommune

Albertslund: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 18 år: https://albertslund.dk/media/1712787/pjece-misbrugsraadgivningen.pdf

Allerød: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 25 år: https://alleroed.dk/borger/familie-boern-og-unge/den-aabne-doer-hjaelp-til-unge-og-foraeldre

Ballerup: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 29 år: https://brydehuset.dk/unge/

Brøndby: Kommunen har indgået samarbejde med Fonden Lænke-ambulatorierne i Lyngby, Hvidovre og København om misbrugsrådgivning til unge under 25 år: https://www.brondby.dk/borger/rad-hjaelp-og-stotte/afhaengig-af-alkohol-eller-stoffer/stofmisbrug/

Dragør: Kommunen har indgået et samarbejde med Tårnby Kommune om misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.taarnby.dk/borger/sundhed-og-omsorg/hvis-du-har-det-svaert/stofmisbrug/

Egedal: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 18 år: https://www.egedalkommune.dk/borger/omsorg-stoette-og-tilbud/faa-raadgivning/faa-hjaelp-af-rusmiddelteamet/

Fredensborg: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 17 år: https://www.alfa-fredensborg.dk/15-17-aarige-i-ungebehandling-paa-alfa/

Frederiksberg: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 24 år: https://www.frederiksberg.dk/u-turn

Frederikssund: Kommunen har indgået et samarbejde med Novavi og KABS City, der ligger i henholdsvis København og Valby, om misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.sundhed.dk/borger/guides/sundhedstilbud/region-hovedstaden/frederikssund/misbrug/anonym-stofbehandling/

Furesø: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 25 år: https://www.furesoe.dk/borger/personlig-hjaelp-og-stoette/ungeraadgivning/

Gentofte: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://gentofte.dk/sundhed-og-omsorg/sundhed-og-forebyggelse/alkohol-og-stoffer/alkohol-og-stoffer-under-18-aar/

Gladsaxe: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://gladsaxe.dk/kommunen/borger/sundhed-og-sygdom/misbrug-af-alkohol-og-rusmidler/gladsaxe-rusmiddelcenter/unge-under-18

Glostrup: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.glostrup.dk/borger/sundhed-og-omsorg/alkohol-og-stoffer/hjaelp-til-unge

Greve: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://greve.dk/boern-og-unge/stoette-til-unge/omega#henvendelser-c4

Gribskov: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://gribskov.dk/borger/boern-og-unge/boern-med-saerlige-behov/paedagogisk-psykologisk-raadgivning-ppr/firstmove-tilbud-til-unge-med-misbrugsproblemer

Halsnæs: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://halsnaes.dk/borger/voksne-og-seniorer/rusmiddelbehandling

Helsingør: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.helsingor.dk/borger/sundhed-og-sygdom/alkohol-og-rusmidler/helsingung-radgivning-om-rusmidler/

Herlev: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://herlev.dk/rusmidler-og-alkohol

Hillerød: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 23 år: https://www.hillerod.dk/service-og-selvbetjening/hjaelp-og-stotte/stotte-til-born-unge-og-familier/aben-anonym-ungeradgivning/

Høje-Taastrup: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.htk.dk/Sundhed-helbred/Misbrug/Unge-med-misbrug

Hørsholm: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.horsholm.dk/borger/handicap-psykiatri-og-misbrug/misbrug

Hvidovre: Misbrugsrådgivning til unge under 30 år: https://www.sundhed.dk/borger/guides/sundhedstilbud/region-hovedstaden/hvidovre/misbrug/unge-og-rusmidler-pulsen/

Ishøj: Misbrugsrådgivning til unge mellem 13 og 18 år: https://pitstop.ishoj.dk/unge/lovgivning-rettigheder/

København: Misbrugsrådgivning til unge mellem 14 og 24 år: https://uturn.kk.dk/om-os

Køge: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.koege.dk/borger/Familie-boern-og-unge/For-unge/Har-du-problemer/Har-du-et-begyndende-misbrug.aspx

Lejre: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.lejre.dk/borger/sundhed/alkohol-og-stoffer/

Lyngby-Taarbæk: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.ltk.dk/borger/sundhed-og-sygdom/alkohol-og-stoffer/raadgivning-stoette-og-behandling-af-stofmisbrug

Roskilde: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.roskilde.dk/da-dk/service-og-selvbetjening/borger/sundhed/sundhed-til-born-og-unge/fylder-alkohol-hash-eller-stoffer-for-meget/

Rudersdal: Misbrugsrådgivning til unge mellem 15 og 25 år: https://www.sundhed.dk/borger/guides/sundhedstilbud/region-hovedstaden/rudersdal/misbrug/rusmiddelbehandling2/

Rødovre: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.rk.dk/rbc/rusmiddelbehandling/hvad-tilbydes-du-hvis-du-er-under-18-aar/

Solrød: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.solrod.dk/borger/sundhed-og-sygdom/misbrugsbehandling

Stevns: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://stevns.dk/service-and-selvbetjening/familie-oekonomi-and-pasning/stoette-og-vejledning

Tårnby: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.taarnby.dk/borger/sundhed-og-omsorg/hvis-du-har-det-svaert/stofmisbrug/

Vallensbæk: Misbrugsrådgivning til unge under 18 år: https://www.vallensbaek.dk/borger/boern-unge-og-familie/akut-hjaelp-til-boern-unge-og-familier

Link kopieret!

Seneste nyt

Skolemad er på finansloven, erfarer TV 2

Arkivfoto.
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Et udsnit af landets folkeskoleelever kan fremover se frem til offentligt betalt mad i folkeskolerne. Det har partierne bag finansloven forhandlet sig frem til, erfarer TV 2. 

Partierne er blevet enige om at afsætte 850 millioner kroner frem mod 2028 til en national forsøgsordning med skolemad.

Det er uvist, hvor mange af landets knap 500.000 folkeskoleelever, der kan se frem til ordningen. Det skal partierne forhandle på plads på et senere tidspunkt.

Det bliver imidlertid langt fra alle. Børne- og Undervisningsministeriet har i 2021 estimeret, at en indførelse af skolemad på landets folkeskoler vil koste omkring 3,3 milliarder kroner.

Link kopieret!

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet.

Et isdøgn er defineret ved, at temperaturen ikke kommer over frysepunktet på noget tidspunkt i løbet af døgnets 24 timer.

Og det blev en realitet ved Roskilde Lufthavn.

Her toppede temperaturen med minus 0,9 grader i torsdagsdøgnet.

Link kopieret!

Sådan bliver weekendens vejr

Weekenden byder på et markant skifte i vejret.

For mens fredag i det meste af landet begynder med slud og sne, stiger temperaturerne søndag, så de i hele landet efterhånden kommer over ti grader.

Det fortæller Martin Lindberg som fredag morgen er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Lørdag begynder med enkelte byger med sne eller slud. I løbet af dagen klarer det op med sol, og det holder tørt i det meste af landet, mens vinden aftager.

Temperaturerne vil lørdag ligge over frysepunktet, og det bliver mellem en til seks grades varme.

Natten til søndag og søndag ser størstedelen af landet ud til at blive ramt af omfattende regnbyger.

Link kopieret!

Finansministeren indkalder til pressemøde

Finansloven for 2025 præsenteres fredag klokken 10.00 i Finansministeriet, lyder det i en pressemeddelelse.

Foruden finansministeren vil også økonomiminister Stephanie Lose (V), uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) samt repræsentanter fra Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre deltage.

Link kopieret!

Vejdirektoratet advarer om sne- og isglatte veje

(Arkivfoto).
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Fredag er der igen risiko for sne- og sludbyger og temperaturer under frysepunktet, og derfor advarer Vejdirektoratet om isglatte veje.

- Det betyder risiko for sne- og isglatte veje i hele landet, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre og kør efter forholdene, skriver direktoratet tidligt fredag morgen på X.

Link kopieret!

TV 2 erfarer: Populært fradrag genindføres

Arkivfoto.
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

I det kommende års finanslov vil håndværkerfradraget blive genindført.

Det erfarer TV 2, som forventer, at regeringen vil præsentere finanslovsaftalen sammen med SF og Det Radikale Venstre senere i dag.

Ifølge TV 2s oplysninger træder det nye håndværkerfradrag i kraft fra 1. januar.

Knap 550.000 danskere benyttede fradraget i 2021, hvor det blev skrottet af den daværende regering.

Udover at genindføre håndværkerfradraget vil partierne bag den kommende finanslov også forhøje servicefradraget med 100 millioner kroner årligt, kan TV 2 erfare.

Fradraget kan blandt andet bruges på havearbejde og rengøring i hjemmet.

Link kopieret!

Det vinterlige vejr fortsætter

Foto: TV 2 Kosmopol

Natten til fredag er der igen mulighed for sne- og sludbyger samt temperaturer under frysepunktet, skriver Vejdirektoratet.

Det betyder risiko for sne- og isglatte veje, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre, lyder opfordringen.

Torsdag har vejr- og vejforholdene været værst på Sydsjælland, men Vejdirektoratet advarer om, at også vejene i TV 2 Kosmopols område kan være glatte, selvom de umiddelbart ser fine ud.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google