"Toppen af isbjerget:" Mørketal kan skjule omfanget af unges opioid-misbrug

Flere eksperter melder om en stigning i antal henvendelser fra unge, der er afhængige af tramadol-piller. Men et mørketal kan skjule en stor del af problemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.

De siger det alle sammen. 

Både Center for Rusmiddelforskning, Giftlinjen og misbrugscentrene AlfaRehab og Omega ser en tendens til, at flere unge henvender sig med opioid-misbrug. 

Men ingen har det fulde overblik over omfanget. 

- Vi kan se, at der er flere i stofmisbrugsdatabasen, der får registreret deres primære problem som opioider. Men det kan være toppen af isbjerget, for vi ved, at der er nogen, der ikke kommer ind i systemerne. Så der kan være et stort mørketal, siger Morten Hesse, forsker i Center for Rusmiddelforskning, til TV 2 Kosmopol. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Dolol, tramadol og opioid-piller - hvad er det?

Dolol er et smertestillende lægemiddel, der bruges mod moderate til stærke smerter.

Midlet kan købes på recept og bliver eksempelvis udskrevet ved stærke rygsmerter, eller hvis man har smerter efter at have fået fjernet visdomstænder.

Det aktive stof i Dolol hedder tramadol. Det er et morfinlignende stof, som findes i en lang række smertestillende midler af opioidtypen, hvoraf Dolol er en af dem.

Tramadol virker ved at dæmpe de impulser fra dit nervesystem, der sender besked til din hjerne om, at noget gør ondt. De mest almindelige bivirkninger er kvalme, svimmelhed og træthed.

Tramadol er også et opioid. Opioider er en gruppe af stoffer, som virker smertestillende. De mest kendte opioider er morfin, kodein, heroin, metadon og fentanyl.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Gentofte Hospital, Medicin.dk

Der er ikke én instans i Danmark, der kortlægger misbrug af stoffet tramadol, der er den opioid-type, som TV 2 Kosmopol har kunnet fortælle, at flere unge køber illegalt blandt andet af mærket Dolol. 

Samtidig er der mange unge, der går under radaren, da de ikke er i kontakt med en myndighed vedrørende deres misbrug og dermed ikke bliver registreret nogen steder. 

- Forbruget af illegale opioider er stigende. Det kan vi se, da vi får rigtig mange henvendelser vedrørende pillerne, ligesom at vi har mange unge i behandling for dem, siger Jeanette Lindén, daglig leder i misbrugscentret AlfaRehab i København, til TV 2 Kosmopol.

- Vi får henvendelser fra alle sociale lag, fra gymnasieelever såvel som udsatte unge, som misbruger tramadol. 

Unge uden for systemet

Misbrugskonsulenterne Christina Ekmann og Torben Vangsted har tidligere fortalt TV 2 Kosmopol, at man bør lægge sit indre billede af en misbruger langt væk hvad angår disse opioid-piller. 

- Det kan være unge piger, der er lidt angste omkring at gå i skole, der oplever, at pillerne tager toppen af følelserne. Jeg har også hørt om unge, som får det tilbudt, når de går på klub. Så det er noget, der siver ud i mange ungdomsmiljøer, sagde Torben Vangsted tilbage i februar. 

Det betyder, at nogle de unge misbrugere ikke nødvendigvis er i kontakt med nogen, der kan registrere deres misbrug. De passer deres skole og håndterer problemet selv. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Jeanette Lindén er daglig leder af misbrugscentret AlfaRehab i København.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Jeg tror, at der er lang vej for en ung til at søge mod et kommunalt behandlingstilbud. Hvis man er under 18 år bliver ens forældre involveret, og det kan være, de frygter konsekvenserne ved det, siger hun. 

Eller også henvender de sig andre steder end ved misbrugsbehandling, vurderer hun. 

- En del af tallet kan måske ligge i de henvendelser, psykiatrien modtager vedrørende unge, der mistrives. Det kan være, at de bruger pillerne til at selvmedicinere deres angst eller depression, siger Jeanette Lindén. 

Ingen opgørelser

Også Morten Hesse, forsker i Center for Rusmiddelforskning, fortæller, at der ikke findes nogen konkrete tal for, hvordan forbruget af opioid-pillerne blandt unge ser ud. 

- Vi har ikke nogen nationale undersøgelser, der spørger konkret ind til brugen af tramadol-piller, siger han. 

Desuden bliver den konkrete type af smertestillende stof ikke registreret, hvis en person søger behandling for sit misbrug. Her falder tramadol ind under fællesbetegnelsen "opiater", der blandt andet også tæller morfin og heroin. 

Og så er der Toldstyrelsen, der kan give en antydning af, hvor udbredt stofferne er. Men heller ikke de kan give det fulde billede. 

- Hvis de fangede det hele, så var der jo ikke nogen, der brugte det, siger Morten Hesse. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Kim Dahlhoff er professor i klinisk farmakologi ved Københavns Universitet og overlæge hos Giftlinjen
Foto: TV 2 Kosmopol

Desuden fortæller Giftlinjen, at de modtager flere og flere henvendelser vedrørende tramadol-piller. I løbet af de seneste fire år er antallet steget med knap 60 procent.

Samtidig er antallet af henvendelser fra unge under 18 år tredoblet i samme periode. 

- Vi ser en tendens til, at henvendelserne stiger, og der kan sagtens være et mørketal. Mange ringer jo ikke til os, hvis de er afhængige af tramadol, kun hvis de bliver akut forgiftet, siger Kim Dahlhoff, professor i klinisk farmakologi ved Københavns Universitet og overlæge hos Giftlinjen, til TV 2 Kosmopol. 

Sundhedsstyrelsen ser ikke problemet

Eksperterne vurderer, at de unges misbrug af opioid-piller bør være et område, man som myndighed er særligt opmærksom på. 

Men ifølge Sundhedsstyrelsen er der slet ikke tale om et stigende problem. 

- Vi kan ikke sige, at der er nogen særligt bekymrende udvikling, siger Niels Sandø, enhedschef for Sundhedsstyrelsen, til TV 2 Kosmopol. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Niels Sandø er enhedschef hos Sundhedsstyrelsen.
Foto: TV 2 Kosmopol

I en pressemeddelelse fra marts skriver Sundhedsstyrelsen, at de har svært ved at genkende billedet af, at der skulle være en stigning i brugen af opioider blandt børn og unge i Danmark.

- Vi kan se, at udskrivelse af recepter på tramadol ligger lavt. Og med hensyn til det illegale marked, har vi nogle kilder, blandt andet Giftlinjen, til at følge udviklingen. Og med de tal er det ikke sådan, at vi råber vagt i gevær, siger Niels Sandø.

I pressemeddelelsen fra marts skriver Sundhedsstyrelsen, at de ikke har data fra kommunerne fra efter 2021. Men Sundhedsstyrelsen mener ikke, at det er problematisk, at de kommenterer en ny tendens på baggrund af to år gamle tal. 

- Vi har arbejdet med det her stofområde i rigtig mange år og følger udviklingen - ikke kun på tramadol, men på rigtig mange områder. Det er gode kilder, vi har, og med de kilder ser vi ikke en udvikling. Men det kan ikke udelukkes, at der kan være lokale udfordringer, der skal tages hånd om, siger Niels Sandø. 

Sundhedsstyrelsen oplyser, at de nu har bedt SSP-samrådet om at lave en kommunal kortlægning for at "få en fornemmelse af opioid-situationen blandt de unge i kommunerne på landsplan". 

De forventer, at kortlægningen er færdiggjort ved udgangen af april. 

Kommer det ikke til at virke mærkeligt, at I nu konkluderer på udviklingen, hvis jeres kortlægning om få uger viser et stort problem?

- Det kan godt være, men hvis det kommer til at se sådan ud - og det tvivler jeg på - så skal vi jo tage bestik af den situation. Men når vi har tal på området og følger udviklingen, vil vi også gerne mane til besindighed, for ellers kan sådan noget også godt stikke lidt af, siger Niels Sandø.

Link kopieret!

Seneste nyt

Dansker hyldes på Empire State Building

Empire State Building lyser fredag op i rød-hvide farver. Det sker, efter at danske Victoria Kjær Theilvig tidligere på ugen vandt Miss Universe-konkurrencen. Det fremgår af bygningens hjemmeside.

Link kopieret!

Politi efterlyser 16-årig: Har du set Josefine?

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi efterlyser fredag aften 16-årige Josefine, som er forsvundet fra sit bosted.

Politikredsen opfordrer samtidig til at man kontakter politiet via 114, hvis man ser hende.

"Vi vil gerne høre fra hende eller om hende", lyder det fra politiet.

Link kopieret!

Hurtigst udsolgt i Europa: Ironman i København slår rekord

Stephen Derrett fra Storbritannien kommer over målstregen som herrernes nummer 1 under Ironman Copenhagen i København søndag den 18. august 2024.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Ironman Copenhagen 2025 melder udsolgt og er den hurtigst udsolgte ironman-stævne i Europa i år.

Det fremgår af en pressemeddelelse fredag aften.

Her udtaler Jacob Nørgaard, som er landechef for Ironman Danmark, at "det er fantastisk, at vi allerede nu kan melde udsolgt til Ironman Copenhagen 2025".

- Interessen har været overvældende, og vi ser frem til at skabe en kæmpe fest i hjertet af København, siger han i pressemeddelelsen.

Ironman i København vil blive afholdt 17. august næste år. 3200 atleter fra mere end 78 lande har tilmeldt sig.

Det fremgår desuden af pressemeddelelsen, at Ironman Copenhagen 2025 er blevet udsolgt 165 dage hurtigere end 2024-udgaven.

/ritzau/

Link kopieret!

Falck har "mandet godt op" i vintervejret

Der har været travlhed hos Falck gennem hele dagen – og i hele landet.

Det oplyser driftsleder i Falck Robin Henriksen til TV 2.

Falck har assisteret ved godt 150 fritrækninger, hvor bilister for eksempel er endt i en grøft eller ikke har kunnet forcere en bakke.

I morges var Falck kaldt ud til mere end 300 tilfælde, hvor biler ikke kunne starte på grund af kulden, mens det har assisteret ved lige under 60 uheld.

Sneen falder fortsat, særligt i Nordsjælland, og det betyder, at der er "mandet godt op" på mandskab i forhold til en normal fredag aften.

Link kopieret!
Lige nu

Biler kan ikke sætte i gang på sneglat motorvej

Helsingørmotorvejen i sydgående retning fredag aften.
Foto: TV 2

Problemerne på Helsingørmotorvejen fredag eftermiddag er endnu ikke forbi.

For selvom vejhjælp er ude for at hjælpe strandede biler videre, kan mange fortsat ikke sætte i gang op ad bakkerne. Det skriver DR P4 Trafik.

Det har blandt andet den umiddelbare konsekvens, at Hørsholm by er presset af trafik, da mange søger udenom motorvejen.

Ifølge P4 Trafik er meldingen her dog, at flere biler ikke kan komme videre fra rundkørslerne på grund af det glatte føre.

Det er særligt i sydgående retning, at problemerne hober sig op.

Link kopieret!

Vej ryddet efter uheld - men køen har vokset sig enorm

Isterødvejen var spærret i begge retninger som følge af et uheld på strækningen.

Der er nu ryddet op efter uheldet, men køen er fortsat massiv, beretter DR.

Link kopieret!

Fængselsdom til mand med LTF-tatovering i ansigtet

En 28-årig mand er fredag idømt 60 dages ubetinget fængsel for at have fået tatoveret "LTF" under sit ene øje, efter at banden var blevet opløst ved dom, oplyser specialanklager Andreas Christensen fra Københavns Politi til Ritzau.

Link kopieret!
Lige nu

Flere meldinger om havarerede biler på isglat motorvej

Arkivfoto.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ifølge Vejdirektoratet er der fredag eftermiddag ganske glat på de nordsjællandske motorveje.

Således fremgår det, at flere biler i øjeblikket er havareret på Helsingørmotorvejen i retning mod København.

Uheldene skal særligt være sket mellem afkørsel 7 Kokkedal og Rasteplads Isterød Vest.

Også på hovedvejen Isterødvejen i Hillerød er det sket et uheld som har spærret hele vejen.

"Vintervejret har især ramt vejene på Nordsjælland. På statsvejsnettet, herunder Helsingørmotorvejen, kører vintertjenesten og fjerner sneen og glatførebekæmper. Trafikanter bør væbne sig med tålmodighed og være forberedt på forsinkelser i området", skriver Vejdirektoratet på X.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google