"Toppen af isbjerget:" Mørketal kan skjule omfanget af unges opioid-misbrug
Flere eksperter melder om en stigning i antal henvendelser fra unge, der er afhængige af tramadol-piller. Men et mørketal kan skjule en stor del af problemet.
x
De siger det alle sammen.
Både Center for Rusmiddelforskning, Giftlinjen og misbrugscentrene AlfaRehab og Omega ser en tendens til, at flere unge henvender sig med opioid-misbrug.
Men ingen har det fulde overblik over omfanget.
- Vi kan se, at der er flere i stofmisbrugsdatabasen, der får registreret deres primære problem som opioider. Men det kan være toppen af isbjerget, for vi ved, at der er nogen, der ikke kommer ind i systemerne. Så der kan være et stort mørketal, siger Morten Hesse, forsker i Center for Rusmiddelforskning, til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Dolol, tramadol og opioid-piller - hvad er det?
Dolol er et smertestillende lægemiddel, der bruges mod moderate til stærke smerter.
Midlet kan købes på recept og bliver eksempelvis udskrevet ved stærke rygsmerter, eller hvis man har smerter efter at have fået fjernet visdomstænder.
Det aktive stof i Dolol hedder tramadol. Det er et morfinlignende stof, som findes i en lang række smertestillende midler af opioidtypen, hvoraf Dolol er en af dem.
Tramadol virker ved at dæmpe de impulser fra dit nervesystem, der sender besked til din hjerne om, at noget gør ondt. De mest almindelige bivirkninger er kvalme, svimmelhed og træthed.
Tramadol er også et opioid. Opioider er en gruppe af stoffer, som virker smertestillende. De mest kendte opioider er morfin, kodein, heroin, metadon og fentanyl.
Kilder: Sundhedsstyrelsen, Gentofte Hospital, Medicin.dk
Der er ikke én instans i Danmark, der kortlægger misbrug af stoffet tramadol, der er den opioid-type, som TV 2 Kosmopol har kunnet fortælle, at flere unge køber illegalt blandt andet af mærket Dolol.
Samtidig er der mange unge, der går under radaren, da de ikke er i kontakt med en myndighed vedrørende deres misbrug og dermed ikke bliver registreret nogen steder.
- Forbruget af illegale opioider er stigende. Det kan vi se, da vi får rigtig mange henvendelser vedrørende pillerne, ligesom at vi har mange unge i behandling for dem, siger Jeanette Lindén, daglig leder i misbrugscentret AlfaRehab i København, til TV 2 Kosmopol.
- Vi får henvendelser fra alle sociale lag, fra gymnasieelever såvel som udsatte unge, som misbruger tramadol.
Unge uden for systemet
Misbrugskonsulenterne Christina Ekmann og Torben Vangsted har tidligere fortalt TV 2 Kosmopol, at man bør lægge sit indre billede af en misbruger langt væk hvad angår disse opioid-piller.
- Det kan være unge piger, der er lidt angste omkring at gå i skole, der oplever, at pillerne tager toppen af følelserne. Jeg har også hørt om unge, som får det tilbudt, når de går på klub. Så det er noget, der siver ud i mange ungdomsmiljøer, sagde Torben Vangsted tilbage i februar.
Det betyder, at nogle de unge misbrugere ikke nødvendigvis er i kontakt med nogen, der kan registrere deres misbrug. De passer deres skole og håndterer problemet selv.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: TV 2 Kosmopol
- Jeg tror, at der er lang vej for en ung til at søge mod et kommunalt behandlingstilbud. Hvis man er under 18 år bliver ens forældre involveret, og det kan være, de frygter konsekvenserne ved det, siger hun.
Eller også henvender de sig andre steder end ved misbrugsbehandling, vurderer hun.
- En del af tallet kan måske ligge i de henvendelser, psykiatrien modtager vedrørende unge, der mistrives. Det kan være, at de bruger pillerne til at selvmedicinere deres angst eller depression, siger Jeanette Lindén.
Ingen opgørelser
Også Morten Hesse, forsker i Center for Rusmiddelforskning, fortæller, at der ikke findes nogen konkrete tal for, hvordan forbruget af opioid-pillerne blandt unge ser ud.
- Vi har ikke nogen nationale undersøgelser, der spørger konkret ind til brugen af tramadol-piller, siger han.
Desuden bliver den konkrete type af smertestillende stof ikke registreret, hvis en person søger behandling for sit misbrug. Her falder tramadol ind under fællesbetegnelsen "opiater", der blandt andet også tæller morfin og heroin.
Og så er der Toldstyrelsen, der kan give en antydning af, hvor udbredt stofferne er. Men heller ikke de kan give det fulde billede.
- Hvis de fangede det hele, så var der jo ikke nogen, der brugte det, siger Morten Hesse.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: TV 2 Kosmopol
Desuden fortæller Giftlinjen, at de modtager flere og flere henvendelser vedrørende tramadol-piller. I løbet af de seneste fire år er antallet steget med knap 60 procent.
Samtidig er antallet af henvendelser fra unge under 18 år tredoblet i samme periode.
- Vi ser en tendens til, at henvendelserne stiger, og der kan sagtens være et mørketal. Mange ringer jo ikke til os, hvis de er afhængige af tramadol, kun hvis de bliver akut forgiftet, siger Kim Dahlhoff, professor i klinisk farmakologi ved Københavns Universitet og overlæge hos Giftlinjen, til TV 2 Kosmopol.
Sundhedsstyrelsen ser ikke problemet
Eksperterne vurderer, at de unges misbrug af opioid-piller bør være et område, man som myndighed er særligt opmærksom på.
Men ifølge Sundhedsstyrelsen er der slet ikke tale om et stigende problem.
- Vi kan ikke sige, at der er nogen særligt bekymrende udvikling, siger Niels Sandø, enhedschef for Sundhedsstyrelsen, til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: TV 2 Kosmopol
I en pressemeddelelse fra marts skriver Sundhedsstyrelsen, at de har svært ved at genkende billedet af, at der skulle være en stigning i brugen af opioider blandt børn og unge i Danmark.
- Vi kan se, at udskrivelse af recepter på tramadol ligger lavt. Og med hensyn til det illegale marked, har vi nogle kilder, blandt andet Giftlinjen, til at følge udviklingen. Og med de tal er det ikke sådan, at vi råber vagt i gevær, siger Niels Sandø.
I pressemeddelelsen fra marts skriver Sundhedsstyrelsen, at de ikke har data fra kommunerne fra efter 2021. Men Sundhedsstyrelsen mener ikke, at det er problematisk, at de kommenterer en ny tendens på baggrund af to år gamle tal.
- Vi har arbejdet med det her stofområde i rigtig mange år og følger udviklingen - ikke kun på tramadol, men på rigtig mange områder. Det er gode kilder, vi har, og med de kilder ser vi ikke en udvikling. Men det kan ikke udelukkes, at der kan være lokale udfordringer, der skal tages hånd om, siger Niels Sandø.
Sundhedsstyrelsen oplyser, at de nu har bedt SSP-samrådet om at lave en kommunal kortlægning for at "få en fornemmelse af opioid-situationen blandt de unge i kommunerne på landsplan".
De forventer, at kortlægningen er færdiggjort ved udgangen af april.
Kommer det ikke til at virke mærkeligt, at I nu konkluderer på udviklingen, hvis jeres kortlægning om få uger viser et stort problem?
- Det kan godt være, men hvis det kommer til at se sådan ud - og det tvivler jeg på - så skal vi jo tage bestik af den situation. Men når vi har tal på området og følger udviklingen, vil vi også gerne mane til besindighed, for ellers kan sådan noget også godt stikke lidt af, siger Niels Sandø.