TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Anibal efter fem år i Danmark: Sådan kan I fastholde international arbejdskraft

International House øger kapaciteten og servicen for at indlemme og fastholde udenlandsk arbejdskraft bedre. Og det er der i den grad brug for, mener borgmestre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Der er i øjeblikket 62.000 internationale borgere i beskæftigelse i København. Men der skal endnu flere til, hvis væksten skal opretholdes. Portugisiske Anibal Ferreira er en af dem, der holder væksten i hævd.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Lorry

Der kommer flere og flere internationale borgere til København for at arbejde. 

Derfor udvider International House, som har ansvaret for at modtage og fastholde den udefrakommende arbejdskraft, til nye og større lokaler, samtidig med at nye digitale løsninger skal lette indrejsen for den stigende internationale arbejdskraft. Derudover ansætter de flere folk. 

Det er der i den grad også brug for. 

En undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL) viste i januar 2022, at Danmark kommer til at mangle omkring 90.000 personer på arbejdsmarkedet i 2030, hvis den private beskæftigelsesvækst og det offentlige serviceniveau skal opretholdes.  

Arbejdsstyrken vil ganske enkelt ikke kunne følge med, hvis ikke der kommer udenlandske hænder til. 

Selvom endnu en udenlandsk beskæftigelsesrekord nu er slået, er det altså ikke tilstrækkeligt. Arbejdsmarkedet skriger i øjeblikket på arbejdskraft, og det abonnerer kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Mia Nyegaard (RV), også på. 

- Jeg tror, at alle godt ved, der er en rekrutterings- og fastholdelsesudfordring i hele landet. Vi mangler både hænder, hoveder og hudfarver, når det kommer til højt kvalificeret arbejdskraft, Men faktisk også når det kommer til alle vores velfærdsjob. Vi mangler arbejdskraft alle steder i kommunen, siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard til TV 2 Lorry. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er International House?

  • International House er en offentlig institution, der specialiserer sig i modtagelsen og fastholdelsen af udenlandsk arbejdskraft. 


  • Formålet er, at den skal give udenlandske jobtagere i Region Hovedstaden og Sjælland den bedst mulige velkomst og start på deres nye liv i Danmark. Det skal den gøre så simpelt for vedkommende som muligt. 


  • For eksempel ved at hjælpe med alt fra at finde et hjem, lære sit nye kvarter at kende og få en social omgangskreds til at blive registreret i CPR-registreret. 


Tallene bag

Første halvdel af 2022 bød på mere end 10.000 nye internationale borgere i København. 

De fleste kommer for at arbejde, og det kan ses på det københavnske arbejdsmarked. For den tidligere rekord fra samme periode i 2019 blev slået med 1.100. 

Antallet af internationale fuldtidsbeskæftigede steg fra januar til maj med 5.000. Dermed er der i øjeblikket 62.000 internationale borgere i beskæftigelse i København. 

De internationale lønmodtagere stod i 2021 for en værdiskabelse på 211 milliarder kroner landet over. 

Da jeg kom, følte jeg, at det var meget op til mig selv at blive integreret. Heldigvis var min arbejdsplads gode til at facilitere nogle løsninger

— Anibal Ferreira , Visma Economics

Men hvis det skal fortsætte, skal Danmark blive dygtigere til at fastholde den udenlandske arbejdskraft.

Og vi skal mere på banen, når vi konkurrerer med andre lande i kampen om den hårdt nødvendige udefrakommende arbejdskraft. 

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V) mener, at der kan sættes yderligere ind for at sikre sig, at ægtefæller til arbejdstageren også får et job og en omgangskreds. 

- Vi kan hvert fald gøre det endnu bedre. Jeg tror, det især er i forhold til medfølgende ægtefæller. Vi skal sørge for, de også får et arbejde, og at de også falder til. Vi kan se, det er en af årsagerne til, at folk tager hjem igen. Altså at det kun er den ene i parforholdet, der falder til og får job, siger han. 

Stå alene med integrationsansvaret

En undersøgelse fra InterNations Expat Insider viser, at Danmark ligger på en 30. plads ud af 52 lande, når man måler på, hvor attraktivt Danmark er at bosætte sig i for internationale medarbejdere i forhold til de resterende lande.

Når man ser på arbejdsvilkår, ligger Danmark nummer et. Dermed er konklusionen, at det sociale halter.

En af dem, der er rejst til Danmark for at arbejde, er Anibal Ferreira fra Portugal. Han flyttede til landet med sin kone for fem år siden for at arbejde i Visma Economics. 

De står for et regnskabsprogram, som en lang række virksomheder bruger.

Han mener, at langt de fleste, der kommer til landet for at arbejde, har et stort ønske om at integrere sig i samfundet og forstå kulturen. Men at sproget er en væsentlig faktor for, hvor integreret man kan føle sig. Og at det danske sprog er et sværere et af slagsen. 

Her peger han på, at det er vigtigt, at virksomheden man bliver ansat i, hjælper en med ting som blandt andet sprogkurser.

- Da jeg kom, følte jeg, at det var meget op til mig selv at blive integreret. Heldigvis var min arbejdsplads gode til at facilitere nogle løsninger. Men det, man bør gøre, er at lytte på sine udenlandske medarbejdere, når de kommer og siger, de har sådan nogle udfordringer, siger Anibal Ferreira. 

Politisk vilje til international rekruttering 

Udvidelsen af International House skal understøtte en bred politisk målsætning om at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft.

En aftale der kom i stand i slutningen af juni 2022. Aftaleparterne var foruden regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.

Som følge af den politiske målsætning, forventer Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, at der kommer yderligere stigninger i mængden af udenlandske hænder, skriver de en pressemeddelelse.

Det er klart, vi kan lære af nogen, der er de allerbedste for eksempel Estland

— Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken

International House og København står i grove træk for at håndtere 50 procent af alle internationale borgere, som kommer til Danmark for at arbejde.

Men hvis de mange nykommere fortsat skal vælge København og omegn, er det vigtigt, som for eksempel at få et CPR-nummer og en bankkonto, hvor der også er plads til forbedring, mener Jens-Kristian Lütken.

- Jeg tror noget af det, der tiltrækker udlændinge til København, er, at vi har gode skole daginstitutioner, der er en høj grad af tryghed, og det er nemt at flytte hertil som børnefamilie. Der er én indgang (International House red.), når man skal flytte til landet, man får en nem start. Jeg tror, mange oplever, processen går lidt langsomt, men hvis vi sammenligner med nogle af de andre lande lidt længere syd på som Tyskland og Frankrig, er vi ret godt med. 

- Det er klart, vi kan lære af nogen, der er de allerbedste for eksempel Estland, som jeg har en dialog med, om hvad kan man gøre for at tiltrække iværksættere. Der er nogen, der er lidt skarpere til det, end vi er, og det skal vi selvfølgelig blive bedre til, siger han.

Samlet set bosætter 70 procent af de højtkvalificerede medarbejdere sig i den danske del af det såkaldte Greater Copenhagen og 53 procent i Københavns Kommune, når de kommer til Danmark. 

Greater Copenhagen omfatter Region Skåne, Region Halland, Region Hovedstaden, Region Sjælland og samtlige 85 kommuner i de regioner. Greater Copenhagen er en samarbejdsorganisation for vækst og udvikling.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Tysk par tog hele vejen til Nordsjællandsk fyrtårn for at forevige kærligheden

Foto: Museum Nordsjælland

Det sydtyske par Kerstin Sprafke og Jan Sprafke er helt vilde med fyrtårne.

Så vilde at de har taget turen helt nede fra den sydlige del af vores tyske naboland og her op til Nakkehoved fyr i Nordsjælland.

De har dog ikke tilbagelagt den lange rejse blot for at se det 252 år gamle fyrtårn.

Nej de har taget turen for at blive gift i fyret og på den måde blive en del af stedets historie. De blev derfor i dag klokken 13 udråbt til mand og kone i 21 meters højde.

Og de er faktisk ikke det eneste udenlandske par, der har ønsket at forevige kærligheden i fyrtårnet, som hører under Museum Nordsjælland.

Hvert år bliver der viet et sted mellem fem og ti udenlandske par i toppen af tårnet. Det oplyser Museum Nordsjælland til TV 2 Kosmopol.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Brøndby ansætter ny fodbolddirektør

(Arkivfoto).
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Efter lang ventetid har superligaklubben Brøndby fundet sin nye fodbolddirektør.

Klubben har ansat den 39-årige tysker Benjamin Schmedes, oplyser klubben i en selskabsmeddelelse.

Han afløser Carsten V. Jensen, der blev fyret i jobbet den 8. oktober.

Senest var Benjamin Schmedes teknisk direktør i hollandske Vitesse Arnhem, og inden da var han sportsdirektør i VfL Osnabrück, hvor han var med til at sikre klubben oprykning til 2. Bundesliga.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

17-årig dreng får straksdom for kniv i nattelivet

En dreng på 17 år blev søndag idømt en straksdom på 40 dages fængsel for besiddelse af kniv og et afbrækket støtteben til en cykel.

Det skriver anklagemyndigheden ved Københavns Politi på X.

Straksdommen falder efter, at drengen natten til søndag blev truffet og visiteret i nattelivet i Indre By i København.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Håndgranat blev gravet ned før kioskangreb under bandekrig

En håndgranat blev detoneret i en kiosk i Husum i december 2023. Her blev en 19-årig mand alvorligt såret. Politiet vurderede, at sprængningen er en del af den aktuelle bandekonflikt imellem rockerklubben Hells Angels og den forbudte bande Loyal To Familia.
Foto: Presse-fotos.dk

Et netværk af personer fra banden Loyal To Familia (LTF) deltog ifølge anklagemyndigheden, da en håndgranat i dagene før nytårsaften sidste år blev fragtet fra Næstved til København og sprængt i en kiosk.

Ved sprængningen blev en 19-årig mand alvorligt såret, og nu har anklagemyndigheden rejst tiltale mod to teenagere i sagen.

De tiltalte er henholdsvis 16 og 19 år og er begge anklaget for at medvirke til drabsforsøg som led i en verserende konflikt mellem LTF på den ene side og rockergruppen Hells Angels på den anden.

Sagen er blot en af flere, som relaterer sig til netop den konflikt, og fredag efter nytår tager Retten på Frederiksberg hul på sagen, som efter planen behandles over syv dage i alt.

De tiltalte nægter sig skyldige, men anklagemyndigheden mener, at de begge spillede en rolle i at fragte granaten fra Næstved til kiosken på Islevhusvej i Husum i København, hvor sagens offer blev ramt i både underben og hals af fragmenter fra granaten.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

13-årig skød med ulovligt bomberør fra altan i København

(Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lørdag aften måtte politiet rykke ud til en adresse i Københavns nordvestkvarter, hvor en 13-årig affyrede bomberør fra sin altan.

Det skriver Københavns Politi på X.

Drengen holdt ifølge politiet bomberøret i hænderne, mens han affyrede det. Det er ikke tilladt at affyre fyrværkeri på andre dage end den 31. december og 1. januar. Ydermere var bomberøret ikke såkaldt CE-godkendt og dermed ulovligt, oplyser politikredsen.

- Det lykkedes at finde frem til en kiosk, som vi mistænkte havde solgt det ulovlige fyrværkeri. I et baglokale fandt vi flere kasser med de ulovlige bomberør, skriver Københavns Politi.

Ejeren af kiosken er derfor blevet sigtet for overtrædelse af fyrværkeriloven, mens de sociale myndigheder er inddraget i forhold til den 13-årige dreng.

Det er ikke første gang i denne måned, politiet har frataget ulovlige bomberør fra børn i Københavns nordvestkvarter. Tidligere på måneden rykkede betjente således også ud til børn i bydelen, der skød med den ulovlige type krudt.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Uskarpe Holger Rune lider sæsonens første nederlag

Mens Clara Tauson fik en perfekt start på sæsonen med en sejr i Auckland, endte premieren knap så godt for Danmarks bedste tennisspiller på herresiden.

I australske Brisbane løb 21-årige Rune ind i et nederlag på 5-7, 3-6 til tjekkiske Jiri Lehecka i første runde.

Det var første gang på ATP-niveau, at det lykkedes Lehecka at få skovlen under verdens nummer 13.

Turneringen i Brisbane er en ATP 250-turnering. Det er den laveste rangering inden for ATP-turneringer, men et stærkt felt er alligevel til start.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google