Antallet af folk der søger hjælp mod psykisk vold stiger: "Det er ligeså skadeligt som fysisk vold"
Flere og flere søger rådgivning om psykisk vold hos organisationen Lev Uden Vold. På bare et enkelt år har de oplevet en stigning på 25% i antallet af henvendelser.
Der har været travlt ved telefonerne i Lev Uden Volds rådgivningscenter.
Organisationen, som arbejder med at hjælpe ofre for fysisk og psykisk vold, modtog nemlig hele 7.755 opkald sidste år, hvoraf størstedelen omhandlede psykisk vold.
Det er en stigning på 25 procent i forhold til året før.
Rådgivningscentret modtager opkald fra hele landet men får særligt mange henvendelser fra indbyggere i Region Hovedstaden.
Opkald fra hovedstadsregionens indbyggere udgjorde nemlig hele 41,2% af henvendelserne i 2023.
Psykisk vold fylder meget
I alt handlede cirka 80 procent af opkaldende til rådgivningstelefonen i 2023 om psykisk vold, som i 2019 blev gjort strafbart på lige fod med fysisk vold.
- Jeg tror, loven har været med til at sætte mere fokus på psykisk vold, og det er formentlig derfor, vi modtager stadigt flere og flere henvendelser om det, siger Elsebeth Kirk Muff.
Hvad er psykisk vold?
Psykisk vold blev i 2019 gjort strafbart på lige fod med fysisk vold. Men hvordan defineres psykisk vold?
- Psykisk vold defineres ved, at det skal være begået af en person man deler, eller har delt, husstand med, fortæller direktøren i Lev Uden Vold, Elsebeth Kirk Muff, og forsætter:
- Derudover skal udøveren af psykisk vold have til hensigt at kontrollere, nedværdige eller ydmyge offeret, og volden skal være gentagende og systematisk.
Lev Uden Volds rådgivning kan kontaktes på telefonnummer 1888.
Selvom psykisk vold ikke efterlader blå mærker, så fortæller Elsebeth Kirk Muff, at det efterlader store ar på sjælen
- Den psykiske vold nedbryder langsomt offerets grænser og selvværd. Derfor mister de til sidst blikket for, hvad der er normalt. De vender sig til at blive kontrolleret, ydmyget og nedværdiget, hvilket ifølge flere undersøgelser er ligeså skadeligt som fysisk vold, siger hun.
Derfor handler en stor del af opkaldende til rådgivningstelefonen også om, at ofrene har brug for at afklare, om det de oplever er normalt.
- Mange ringer ind, fordi de er i tvivl om, om de bliver udsat for psykisk vold. Men det gør de, efter vores vurdering, i en stor del af tilfældene, siger hun.
Særligt slemt i Region Hovedstaden
Det er særligt borgere fra Region Hovedstaden, der ringer ind til Lev Uden Volds rådgivningstelefon.
I alt udgjorde opkald fra borgere i hovedstadsregionen 41,2% af alle henvendelser til rådgivningen i 2023.
Det svarer til, at der for hver et tusinde indbyggere i hovedstadsregionen er 1,5 der har ringet ind til Lev uden vold.
Til sammenligning så er tallet for region Midtjylland, Nordjylland og Sydjylland kun 0,5 pr. tusind indbygger.
Direktøren i Lev Uden Vold kan ikke med sikkerhed sige, hvorfor de får så mange opkald fra hovedstadsregionen, men hun tror blandt andet, det skyldes en større bevidsthed om psykisk vold.
- Der er en større befolkningstæthed, hvilket måske betyder, at der er større sandsynlighed for, at nogen lægger mærke til noget og spørger ind til det, siger hun og forsætter:
- Der er også en del flere tilbud til den her gruppe i hovedstadsområdet, og det kan også være med til at skabe et øget kendskab til og fokus på problemet.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Få bliver dømt for psykisk vold
På trods af de mange opkald om psykisk vold som organisation modtog sidste år, så blev der i 2023 kun rejst 279 sigtelser for psykisk vold, hvoraf 48 af dem endte med i domsfældelse.
- Loven er relativt ny, og folk skal nok lige lære den at kende. Derudover så kan ofrene være bange for at anmelde, i frygt for at volden tager til, eller at det går udover deres børn, hvis de har dem med voldsudøveren. Der er nok også nogle, der tvivler på, om det overhovedet kan føre til en dom, siger Elsebeth Kirk Muff.
Hun peger dog på, at udviklingen går i den rigtige retning.
- Jeg mener, der er håb for fremtiden. Vi kan se, at antallet af sigtelser og domme i forbindelse med psykisk vold har været stigende de sidste par år. Så noget tyder på, at man er ved at få bedre greb om, hvordan man håndterer de her sager, siger hun.
Lev Uden Volds rådgivning kan kontaktes på telefonnummer 1888.