Bange for flåter og frygtet virus? Disse forholdsregler skal du tage

Flåter med den farlige TBE-virus har bredt sig fra Tisvilde Hegn til flere steder i Nordsjælland, og der er grund til at være på vagt. Her er alt, hvad du bør vide.

De bevæger sig i det høje græs, på jagt efter deres næste vært. Nogle gange er det en mus, andre gange en kat, et rådyr eller et menneske. 

Vi har efterhånden lært at tjekke os selv og kæledyrene for flåter, primært for at sikre os, at vi eller kæledyrene ikke udvikler borreliose. 

Bakterien borrealia er bestemt ikke til at spøge med,  men noget tyder på, at vi nu skal være ekstra på vagt overfor de små blodsugende bæster. For flåter med den farlige TBE-virus (Tick Borne Encephalitis), der giver hjernebetændelse, spreder sig, og virusset er nu fundet så langt nede som ved Hareskoven og Hørsholm, hvor det ellers siden 2019 har været centreret omkring Tisvilde Hegn med ganske få tilfælde andre steder i landet.

Så der er grund til at tage sine forholdsregler - især hvis man færdes meget i naturen eller har et barn i skovbørnehave. For flåter med TBE skal fjernes med det samme, da virusset sidder i flåtens kæber og derfor overføres, så snart bæstet bider.

Her er alt, hvad du skal vide om TBE - og hvilke forholdsregler du bør tage:

Hvad er TBE-virus?

  • TBE står for Tick Borne Encephalitis og er en alvorlig hjernebetændelse

  • Sygdommen er stadig sjælden, men den er så invaliderende, at det er klogt at være på vagt, hvis man færdes i områder, hvor virus findes.

  • Mens borrelia smitter først smitter efter 24 timer efter, og du dermed har lidt tid til at fjerne flåten, smitter TBE-virus med det samme. Virus sidder nemlig i flåtens spytkirtler og jo længere, flåten får lov at sidde, des mere virus overfører den.

  • I modsætning til borrealia, der kan behandles med antibiotika, findes der ingen kur mod TBE - her handler det om at stoppe sygdommens udvikling. Til gengæld findes der en effektiv vaccine mod TBE-virus.

  • Man mener, at TBE spreder sig med trækfuglene.

  • TBE spredes fra moder-flåten til æggene - dvs. når æggene udklækkes, har flåterne virus i sig og kan smitte videre.

  • Råvildt danner antistoffer mod TBE i blodet, når de bliver bidt af en flåt med TBE-virus, og derfor kan blodprøver fra rådyrene indikere, om virus findes i området.  

Kilde: Sundhed.dk, Statens Serum Institut, Miljøministeriet, Flåtinfo.dk

Hvordan kan du forebygge flåtbid?

Først og fremmest tænk over din påklædning, når du bevæger dig i naturen. Hav lange ærmer og bukser på, gummistøvler eller smøg sokkerne op omkring bukser. Desuden er de nemmere at se på lyst end på mørkt tøj.

Flåter befinder sig på jorden. Hold dig derfor på stierne i skoven og vær opmærksom på græssets højde i haven.

Forebyg og tjek

Brug myggespray med DEET - det kan holde flåterne væk i fire timer. DEET-myggespray må dog ikke bruges til børn, gravide eller kvinder, som ammer, så husk at læse indlægssedlen.

Det er også altid en god idé at have en flåttang med i tasken, skulle uheldet være ude.

Tjek altid dig selv og dine børn, når I har været ude i naturen. Flåter kan især godt lide at sætte sig bag ørerne og fugtige områder på kroppen. Tjek derfor underbukse- og bh-kant, armhuler, knæhaser osv.

Pas på kæledyrene

Hunde kan få et flåtmiddel, Permetrin, så flåterne ikke sætter sig fast og kommer med ind i sofaen eller sengen. Hunde og katte kan også få hjernebetændelse, hvorfor man også bør beskytte dem. Det er dog vigtigt, at man ikke giver Permetrin til sin kat, da katte ikke kan tåle dette middel.

Færdes du meget i risikoområder såsom skove samt områder, hvor virus er udbredt, bør du overveje at blive vaccineret. Vaccinen hører under egenbetaling, men Sygesikringen Danmark giver tilskud. Det kræver to stik med en måneds mellemrum efterfulgt af en boosterstik, og så er du beskyttet mod TBE. Vaccinen skal dog boostes cirka hvert tredje år.

Hvad gør du, hvis du bliver bidt af en flåt i et område med TBE?

  • Lad være med at gå i panik. Langt størstedelen af flåtbid er heldigvis ufarlige. 

  • Det er dog vigtigt at handle hurtigt og resolut i tilfælde af, at flåten har TBE i sig - det betyder, at den skal fjernes med det samme.

  • Hvis du ikke har en pincet eller flåttang på dig, gør det med neglene. Ved den manøvre får du ikke hele flåten væk, men du slår den ihjel og stopper eventuel smitte

  • I tiden efter skal du dog være opmærksom på symptomer såsom "sommerinfluenza."

To faser af TBE-virus

Der går som regel 10-14 dage fra et flåtbid til, at du oplever symptomer. I fase 1 får man en "sommerinfluenza", som varer 2-4 dage. Her vil du opleve feber, træthed, hovedpine og muskelsmerter. Det er vigtigt at være opmærksom på dette - for der er ikke influenzavirus i sommerperioden, og det er dermed et faresignal.

Efter "sommerinfluenzaen" forsvinder symptomerne, og ca. 75 pct. bliver raske. Omkring 20-30 pct. udvikler efter en symptomfri periode på 1-21 dage dog symptomer på hjernebetændelse, hvilket kaldes fase 2.

I fase 2 giver TBE-virus hjernebetændelse (encefalitis). Det giver kraftig hovedpine, svimmelhed, kvalme og opkastninger, nakkestivhed, psykiske symptomer, og man udvikler eventuelt kramper og muskelsvækkelser.


Reager: Der findes ikke en kur

Fordi TBE er en virus i modsætning til borrealia, der er en bakterie, kan man derfor ikke behandle med antibiotika, og der findes ikke en specifik behandling.

Behandlingen går i stedet ud på at forhindre alvorlige skade. Ved hjernebetændelse er det meget vigtigt, at man bliver indlagt på sygehus. Tag derfor symptomerne alvorligt.

De fleste bliver raske, men omkring 35 pct. udvikler senfølger med nedsat hørelse, problemer med at koncentrere sig, balancebesvær og lammelser. Senfølger som disse kan have store konsekvenser for børns skolegang.

De seneste år har man set en stigning i TBE hos flåter både i Danmark og Sverige.
De seneste år har man set en stigning i TBE hos flåter både i Danmark og Sverige.
Foto: TV 2 Kosmopol

TBE-virus i Danmark


Virusset stammer fra Centraleuropa, men har eksisteret på Bornholm i 50 år. 

TBE-virus forekommer mere udbredt og spreder sig i disse år i Sverige, de baltiske lande og de centraleuropæiske skove, samt i Danmark, primært Bornholm og Sjælland.

i Sverige er der sket en fordobling i tilfælde på ti år på trods af, at man har intensiveret vaccinationsindsatsen mod TBE, og de seneste to har har man oplevet en kraftig stigning.

Kilde: SSI

  • 2008-2009: To tilfælde ved Tokkerup Hegn

    To smittes med TBE-virus ved Tokkerup Hegn. Virus bliver fundet i flåter i området igen 2011, men forsvinder herefter.

  • 2013-2018: 27 danskere smittet med TBE

    Seks blev smittet på Bornholm, to udenfor Bornholm (Fyn og Jylland), 13 i Sverige og seks i det øvrige udland.

  • 2019: TBE-virus påvises ved Tisvilde Hegn

    Flåter med TBE-virus blev fundet på en naturlegeplads ved Tisvilde Hegn. Det var den højeste forekomst TBE-virus i flåter nogensinde målt, og derfor lukkede man naturlegepladsen og har siden rådet folk, der bor i området til at blive vaccineret.

  • 2021-2022: Ni tilfælde

    På to år har der været ni tilfælde i Danmark. Virusforsker Anders Fomsgaard siger dog til TV 2, at det er toppen af isbjerget, da en fjerdedel vil nøjes med at få en sommerinfluenza, mens resten ikke bliver opdaget.

    - Vi må regne med, at det er en ny ting, der er kommet for at genere os, siger han.

  • Juni 2023: Status på forekomst

    Udover Tisvilde Hegn er TBE nu på Sjælland konstateret i Asserbo, Gribskov, Allerød, Hørsholm og Hareskoven.

Jes Aagaard fra Naturstyrelsen Nordsjælland har fået nok af mountainbikernes kørsel.
Jes Aagaard fra Naturstyrelsen Nordsjælland har fået nok af mountainbikernes kørsel.
Foto: TV 2 Lorry

Det siger naturvejlederen:

Jes Aagaard fra Naturstyrelsen er ikke alarmeret over, at TBE-virus spreder sig. 

- TBE-virus har det med at dukke op og så forsvinde igen fra området. For nogle år siden fandt man to tilfælde ved Tokkerup Hegn, men siden har der ikke været tilfælde, siger Jes Aagaard:

- Vi lærte det under Corona, at det er sådan virus agerer. Den muterer og vil finde nye ofre, men alligevel har TBE ikke haft en eksplosiv vækst. Ærlig talt er jeg derfor mere bekymret for trafikken på Roskildevej end for TBE-virus.

Han mener dog stadig, at man bør være opmærksom:

- Da vi havde sommerhus i Sverige, hvor der er TBE-virus, lavede vi et flåttjek hver aften i skarpt lys. Det bør man altid gøre - også i forhold til borrealia, siger Jes Aagaard og fortsætter:

- Sørger man for at forebygge så godt som muligt, når man færdes i naturen, nedsætter man risikoen for flåtbid. Og hvis uheldet alligevel er ude, og man ikke har en flåttang på sig, find den med de længste negle og sørg for at fjerne flåten med det samme.

Anders Fomsgaard, overlæge ved Statens Serum Institut.
Anders Fomsgaard, overlæge ved Statens Serum Institut.
Foto: Emma Moesgaard - TV 2 Lorry

Det siger virusforskere:

I 2021 og 2022 var der ni tilfælde af TBE-virus i Danmark. Men hjernebetændelsen er så invaliderende, at et tilfælde er for meget, siger Anders Fomsgaard , der er virusforsker og professor ved Statens Serum Institut til TV 2:

- Det (TBE-virus, red.) er en alvorlig hjernebetændelse, som kræver indlæggelse, og som efterlader mentale og neurologiske bivirkninger og lammelser i arme og ben. Man bliver ikke sig selv igen – det er en alvorlig sygdom, siger Anders Fomsgaard, hvorfor man altid bør reagere, hvis man eller ens børn får influenzalignede symptomer om sommeren.

Læs, hvad virusforskeren ellers siger om den farlige virus.






Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik