Ekspert undrer sig: Ferielukning af psykiatrisk afdeling øger risiko for tilbagefald

Sommerlukning af en psykiatrisk afdeling for folk med dobbeltdiagnoser giver betydelig risiko for tilbagefald, lyder det fra psykiater Henrik Rindom.

- Det undrer mig, at man har været nødt til at gribe til den løsning, og jeg synes, at det er beklageligt, at man ligefrem er nødt til at sende patienterne hjem.

Sådan siger Henrik Rindom, der er psykiater og har arbejdet med mennesker med misbrug i over tre årtier.

Han henviser til beslutningen om at holde sommerlukket på Afdeling M, der er en særlig afdeling for patienter med såkaldte dobbeltdiagnoser under Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde.

quote Hvis de ikke er tilbage i en stabil fase, hvor de har kontakt til det gode liv uden misbrug, så er der en ekstremt høj risiko for tilbagefald

Henrik Rindom, psykiater

Årsagen til lukningen i uge 29 og 30 skyldes, at personalet skal holde den ferie, de har ret til. Patienterne sendes hjem i de to uger og tilbydes i stedet ambulant behandling.

Beslutningen om at lukke for afdelingen, i stedet for at køre med nedsat bemanding, som de gjorde sidste år, blev truffet på et møde i Region Hovedstadens Social- og Psykiatriudvalg i slutningen af juni.

Frygt for tilbagefald

Den beslutning bekymrer flere af behandlingsstedets patienter - og med god grund.

 - Hvis de ikke er i en stabil fase, hvor de har kontakt til det gode liv uden misbrug, så er der en ekstremt høj risiko for tilbagefald, siger Henrik Rindom.

Han understreger, at det er ekstra bekymrende, fordi patienter med dobbeltdiagnoser er ekstra udsatte.

- Det er en voldsom påvirkning af patienter, der både har et psykisk problem og et rusmiddelproblem, når man sender dem hjem.

Ifølge Henrik Rindom skal man skal gøre sig klart, at nogle af de hjemsendte patienter vil få tilbagefald, fordi fristelsen bliver for stor.

- Når de er i deres vante omgivelser, og man ved, at pusheren bor lige derovre, så får man en voldsom motivation for at gå derover. Fuldstændig, som når vi bliver motiveret for at gå forbi chokoladehylderne, når man går i supermarkedet.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Stoffer er en genvej til belønningscenteret

Henrik Rindom forklarer, at når vi for eksempel får noget at spise eller dyrker sex, bliver vi belønnet af belønningscenteret i hjernen.

Mad og sex udløser dopamin i hjernen gennem belønningscenteret. Det giver en behagelig tilstand, og man føler psykisk ro og psykisk velvære.

Men det gælder også stoffer.

 - Alle kemiske stoffer, vi kender som rusmidler, kan kapre belønningscentret og få det til at afgive dopamin, forklarer Henrik Rindom.

Samtidig er vi også biologisk indrettet til at ville have mad og sex, når muligeden byder sig.

Henrik Rindom forklarer det med et eksempel, som de fleste kender til. Hvis man handler ind, når man er sulten, kommer der altid mere i kurven, end vi havde planlagt.

Den samme mekanisme viser sig også i udtalt grad, når man er misbruger.

Hvis en misbruger kommer hjem til dér, hvor man plejer at have sit misbrug, bliver man med det samme aktiveret til at ville have stoffer eller rusmidler.

Ferielukket er ikke holdbart

Hvis man spørger Henrik Rindom, burde der have været valgt en anden løsning end lukning af Afdeling M. 

Alternativt kunne man have trænet patienterne i at være hjemme i weekenden.

På døgninstitutionen Springbrættet i Varde, hvor Henrik Rindom er tilknyttet, forsøger man sig netop med at sende beboerne hjem på weekend for at afprøve, om de kan klare at komme hjem. 

 - Op til sådan en ordning skal man prøve at sende dem hjem på en forlænget weekend og vurdere, hvor mange der kan klare at være tilbage uden begynde at bruge rusmidler. Det skal man starte med en måned i forvejen, for at se om det kan lade sig gøre.

Ifølge Regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden for det Konservative Folkeparti Magnus Von Dreiager er der allerede en ordning, hvor de patienter på Afdeling M, som har et hjem, sendes hjem i weekenden, når de har været på afdelingen i nogle uger.








Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik