Sundhedsplatformen i ny skandale: Forkert medicinering
Kritikken er væltet ned over Region Hovedstadens nye it-system, Sundhedsplatformen, og nu er den gal igen. Patienterne har fået forkert medicin.
Kritik fra overlæger, fejl i it-systemet, problemer med implementeringen og så videre og så videre. Vejen mod alt det gode, som Region Hovedstadens nye it-system forhåbentligt medfører, har været fyldt med bump, og nu kommer endnu et.
It-systemet har udskrevet forkerte medicindoser til en række patienter, så Region Hovedstaden har været nødt til at tage kontakt til 50 patienter og få rettet fejlen. Det skriver Politiken onsdag.
Endnu en fejl i Sundhedsplatformen har denne gang medført, at indtil videre 50 patienter har fået udskrevet medicin i forkerte doser i en kortere eller længere periode i marts.
- Fejlen er blevet rettet, og der er heldigvis ikke nogen, der er kommet til skade, siger Svend Hartling, der er koncerndirektør i Region Hovedstaden, til Politiken.
Direktøren ærgrer sig over den irriterende fejl, som har givet en masse ekstra arbejde og på den måde belastet hospitalernes klinikere, der skulle have fat i de 50 patienters journaler og gemmengå dem en ekstra gang.
Fejlen opstod 2. marts, da regionens nye it-system, Sundhedsplatformen, fik tilføjet en ekstra finesse. Den skulle gøre arbejdet lettere for lægerne, når de udskrev patienter efter en hospitalsindlæggelse - men har istedet gjort det stik modstatte, som det også har været tilfælde med andre problematikker i det nye it-system.
Sundhedsplatformen har tidligere mødt stor modstand. En del af kritikken har gået på, at lægerne bruger så meget tid det, at de ikke kan nå at behandle så mange patienter.
Regionen har denne gang måttet kontakte de 50 berørte patienter og rette deres recepter. Og i et enkelt tilfælde måtte regionen have fat i hjemmeplejen for at stoppe anvendelsen af medicinen i forkerte doser.
Hospitalslægerne ordinerer typisk medicin i en bestemt dosis til patienten, der udskrives fra hospitalet. Og denne ordination indskrives i Sundhedsplatformen, der også indeholder det såkaldte Fælles Medicinkort.
Hvis lægen for eksempel skrev, at en patient skulle have 500 milligram om dagen af et bestemt lægemiddel, omregnede it-systemet automatisk dette til, at patienten skulle have én tablet a 500 milligram.
Men hvis patientens læge mente, at det var bedre for patienten at få to mindre tabletter med 250 milligram i hver, er der i en række tilfælde opstået en fejl, så patienten har fået en forkert - enten for høj eller for lav - medicindosis udskrevet.
Det blev opdaget tre uger senere - 28. marts - hvorefter regionen sendte lister ud til lægerne på regionens hospitaler.