Sygeplejerskeformand skeptisk over for reform
Dansk Sygeplejeråds kredsformand i hovedstaden efterlyser flere penge og flere hænder, hvis ny strukturreform af sundhedsvæsenet bliver gennemført.
Regeringens nye sundhedsudspil bliver mødt med en vis portion skepsis fra hovedstadens sygeplejersker.
Vibeke Westh, formand for Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden, mener som udgangspunkt ikke, at det løser noget at nedlægge regionerne.
- Det skaber bare en masse opbrud, og mange af de opgaver, der skal overtages ude i kommunerne, er mange sygeplejersker ikke rustet til at overtage, siger Vibeke Westh til TV 2 Lorry.
- Så ved jeg godt, at statsministeren sagde, at der er en indkøringsfase, og at man skal have opkvalificeret sygeplejerskerne. Problemet er bare, hvis der ikke følger økonomi med. Der skal simpelthen investeres mere i sundhedsvæsenet, hvis det her skal køre. Vi skal have uddannet flere sygeplejersker og have mere uddannelse, siger hun.
Positiv over for mere ansvar
Med reformen skal Danmarks fem regionsråd, der de seneste 12 år har drevet landets sygehuse, nedlægges. Den overordnede planlægning og styring af økonomien overgår til staten.
I stedet for regionsrådene skal der oprettes fem sundhedsforvaltninger og 21 sundhedsfællesskaber – hvert af dem med flere kommuner i. De skal bygges op omkring de nuværende akutsygehuse.
Formålet er at få sygehus, egen læge og kommuner til at arbejde bedre sammen.
- Der er nogle elementer i udspillet, som handler om øgede kompetencer til sygeplejersker og andre måder at møde patienterne på. Vores ansvarsområder udvides, og det har vi også ønsket rigtig længe.
- Men det kræver, at der også følger mere uddannelse med. Alt det, vi i dag udfører, udfører vi på delegeret kompetencer fra en læge. Det gør en jordemor og fysioterapeut for eksempel ikke. Derfor skal der en lovændring til, hvis vi skal overtage flere ansvarsområder, siger Vibeke Westh.
Hun er helt enig, at det er nødvendigt at styrke det nære sundhedsvæsen. Men hvis regeringen vil nå i mål med sin reform, skal der altså investeres mere i sygeplejerskerne, understreger hun.
- Der er et kæmpe uddannelsesefterslæb, og der skal rimelig mange midler til at køre det lokalt og få sikret kompetencerne hos sygeplejersker og andre faggrupper, Vibeke Westh.