TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Først i 80'erne kunne man købe kebab i København

Journalist og madblogger Niklas Roar tager os tilbage til dengang, klassikere udefra som kebab, pizza og pommes frites var nye i Hovedstadsområdet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Kebab og shawarma er én og samme ting. Kebab er tyrkisk. Shawarma er arabisk. Men ingen af delene var til at opstøve i Hovedstadsområdet før 1980, da den første shawarmabar åbnede på Strøget. Her i videoen besøger Niklas Roar kebab-kongen Umut Sakarya og hans nye sted Guldkebab.
Foto: Bertel Henning

Find opskriften på Umuts velkomponerede rullekebab her 

Rullekebab, robotarm eller sølvkikkert. Kært kød har mange navne, i hvert fald når det drejer sig om den slags kød, der er anbragt på et roterende spyd og udsættes for glødende grilleffekt.

Tyrkerne kalder det kebab. Araberne kalder det shawarma. I dag kan du få det overalt fra Helsingør til Hvalsø pakket ind i pitabrød eller dürümruller.

Jeg kalder den en rullekebab. Jeg kan godt lide, at danskerne fordansker tingene.

— Umut Sakarya, Indehaver af Guldkebab på Nørrebo

Vi har bedt journalist og madblogger Niklas Roar om at dykke ned i historien om den eksotiske spise, der for længst er blevet mainstream og give os sine bedste tips til den smagfulde retro-klassiker.

Retromad - De Ikoniske Steder

Her i sæson 2 sætter vi fokus på mennesker og spisesteder i Lorryland der har taget det bedste fra udlandet og gjort det til en dansk institution.

 

Bliv klogere på de nye klassiskere pizza, pommes frites, kebab, bøf bearnaise og cheeseburger.

 

Se hele serien og find opskrifterne her

Shawarma på Strøget

Den første shawarmabar kom til Danmark i 1980. Den ligger der stadig.

Shawarma Grill House blev åbnet på Strøget af Bob Mounzer og hans bror Arfan, der kom til Danmark fra Libanon og drømte om at vise danskerne, at fast food kunne være andet og mere end de hundrede af pølsevogne, der var danskernes foretrukne og velsagtens eneste mulighed for at få stillet sulten på ingen tid.

Samtidig begyndte pizza- og burgerbølgen at rulle over landet. Det sendte antallet af pølsevogne i frit fald. Flåden blev reduceret fra flere end 700 på landsplan til godt og vel en tiendedel.

I dag drives shawarmabaren i to etager af Husni Abdul Hadi, og man langer hver dag mellem 140 og 200 kilo højkvalitetsshawarma over disken.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Shawarma, kebab og gyros dækker over det samme, og det betyder i al sin enkelhed: 'Kød, der drejer rundt’ på henholdsvis arabisk, tyrkisk og græsk. Ja tak, siger vi.
Foto: Bertel Henning

Kebabkaliffen fra Nørrebro

På Nørrebro er den klassiske kebab blevet gentænkt af kokken Umut Sakarya, der er af tyrkisk afstamning.

Han har ganske vist primært gjort sig bemærket og berømt som medindehaver af den ærkedanske Guldkroen, hvor man kan få klassiske retter fra mormorkøkkenet i rigelige portioner og med sovsemængder, der kan holde Fregatten Jylland flydende.

Men sidste år åbnede han Guldkebab, hvor han i stedet har fundet ind til de tyrkiske rødder tilsat lige dele københavnertrends og sin egen grandiose personlighed.

Her serverer han for sin region noget så atypisk som kebab lavet på svinekød, ligesom gæsterne ikke er henvist til Ayran (salt tyrkisk drikkeyoghurt) og cola, men naturligvis kan skylle indholdet af den tunge sølvpapirrulle ned med en kold, dansk mikrobrygget pilsner fra fad.

Som alt andet Umut rører ved, er kebabbaren blevet en veritabel succes, og kombinationen af svin, hjemmelavede dips og fladbrød er blevet til endnu en institution i Lorrylands kebabkøkken.

Klik på videoen og kom med i køkkenet hos Umut, når han samler sin signatur-kebab med nøje afstemte ingredienser fra både Vesten og Mellemøsten. Og find opskriften her 
Artiklen fortsætter under videoen.

 

Stor forskel på kvaliteten

Ordene shawarma, kebab og gyros dækker over det samme. Det betyder i al sin enkelhed ’kød, der drejer rundt’ på henholdsvis arabisk, tyrkisk og græsk - men traditionerne er forskellige.

Retromad - De ikoniske steder

I sæson 1 opsøger Niklas Roar nogle af Lorrylands bedste grillbarer og klassikerne hotdog, bøfsandwich, fiskefilet, forårsruller og cowboytoast.

 

Se serien og find opskrifterne her.

 

Serien er lavet i samarbejde med Svada Film.

Hvis man ser bort fra de mange shawarmabarer og kebabsteder, der køber deres kebab billigt og frossent, som færdige ruller hos en grossist, så bruger seriøse steder som Guldkebab og Shawarma Grill House deres egen kødblanding og deres egne krydderier.

Fokus på den rene smag

Mens araberne på Strøget bruger mindst 15 forskellige krydderier og i øvrigt anvender en kombination af lam og okse på deres spyd, går man ifølge Umut meget mere enkelt til opgaven i Tyrkiet. Så han krydrer kun kødet med salt og peber.

Her er fokus lagt på den rene smag af den grillede gris og af de dips, der kommes i rulllen. Umut bruger for eksempel en yoghurtdip og dip med chili – altid hjemmelavet forstås.

Det er vores gæster, der har bedt om en kebab med svin, pomfrit og bearnaise. Jeg kan lide alt ved det.

— Umut Sakarya, indehaver af Guldkebab på Nørrebro

På opfordring af sine gæster, har Umut udviklet en kebab, der byder på det bedste fra tyrkiet - teknikken, brødet og dippen - og danske fastfood favoritter i en rulle med svin, bearnaisesauce og pommes frites. Den ultimative tømmermandsservering, meget langt fra Istanbul.

Artiklen fortsætter under billedet 

Umut Sakarya parrer det, han bedst kan lide fra det danske og det tyrkiske køkken i sit nye madtempel. Her kan en kebab sagtens være med svin, bearnaise og pomfritter.
Foto: Bertel Henning

Den integrerede kebab

Kebabben, som vi kender den i dag, er en stærkt europæiseret servering.

Oprindeligt har kebabben været adskilt i kød for sig og brød for sig. Idéen med at samle kødet og i brødet opstod i følge visse kilder i 70’ernes Berlin, hvor tusindvis af tyrkiske gæstearbejdere var flyttet til.

Men berlinerne kunne ikke finde ud af at holde kød og brød adskilt, når de havde drukket store mængder øl, så retten måtte samles for ikke at ende på de brede berliner-skjorteflipper og alt derunder.

Det geniale spid

Det opretstående spid er dog en tyrkisk opfindelse. Og - vi må tilføje – en genial af slagsen.

Durum, pita og döner

Durum kommer af det tyrkiske ord dürüm, der betyder rulle
 

Pita er det græske ord for flad


Döner er kødet, der ligger i lag omkring det opretstående spid

For enhver, der har stegt en pattegris eller haft andet kød på et roterende spid over kul eller bål, vil vide, at store mængder fedt og kødsaft forsvinder ned i gløderne. Og her kommer så det opretstående spid til ære og respekt.

For i stedet for at dryppe væk løber de gode, glinsende safter langsomt ned over resten af kødet. Det sikrer en sprød grillskorpe og sørger for at holde det nederste kød saftigt, ligesom smagen fra kødet og krydderierne trækkes med ned i stegeprocessen.

Naturligvis er kød inden da blevet stoppet ned i brød, men ikke helt som i den servering, der i dag har gået sin i dag sejrsgang over det meste af Nordeuropa.

Sølvpapirkikkerten, robotarmen, rullekebabben, shawarmaen - eller bare grillet, roterende kød i brød - er i al fald kommet for at blive.

Se Umut Skarya lave sin populære kebab med svin her

Niklas Roar: Hemmeligheden bag den gode kebab

Sørg for at kødet af god kvalitet. Det gælder uanset, om du bruger lam, okse, gris eller kylling. Her må du aldrig gå på kompromis.

 

Kødet skal krydres grundigt med din foretrukne krydderiblanding. Her er du nødt til enten at prøve dig frem eller eksempelvis at bruge Umuts meget enkle af slagsen, som du finder lige her (link).

 

Da du næppe ejer et professionelt setup til din kebab eller shawarma, anbefales det at bruge enten din grill eller ovnens grillfunktion i stedet for at stege kødet.

For den mest autentiske oplevelse sætter du det tyndskårne, marinerede kød i ringe på spiddet, som du så skærer af fra løbende for at opnå, at de afskårne kød har en sprød stegeskorpe.

 

Brug fintskåret salat, friske krydderurter og dine foretrukne og absolut hjemmelavede dips i brødet sammen med kødet. Tænk gerne i at få noget i, som er sprødt, sødt, salt og surt sammen med umamismagen fra kødet.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Brøndby ansætter ny fodbolddirektør

(Arkivfoto).
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Efter lang ventetid har superligaklubben Brøndby fundet sin nye fodbolddirektør.

Klubben har ansat den 39-årige tysker Benjamin Schmedes, oplyser klubben i en selskabsmeddelelse.

Han afløser Carsten V. Jensen, der blev fyret i jobbet den 8. oktober.

Senest var Benjamin Schmedes teknisk direktør i hollandske Vitesse Arnhem, og inden da var han sportsdirektør i VfL Osnabrück, hvor han var med til at sikre klubben oprykning til 2. Bundesliga.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

17-årig dreng får straksdom for kniv i nattelivet

En dreng på 17 år blev søndag idømt en straksdom på 40 dages fængsel for besiddelse af kniv og et afbrækket støtteben til en cykel.

Det skriver anklagemyndigheden ved Københavns Politi på X.

Straksdommen falder efter, at drengen natten til søndag blev truffet og visiteret i nattelivet i Indre By i København.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Håndgranat blev gravet ned før kioskangreb under bandekrig

En håndgranat blev detoneret i en kiosk i Husum i december 2023. Her blev en 19-årig mand alvorligt såret. Politiet vurderede, at sprængningen er en del af den aktuelle bandekonflikt imellem rockerklubben Hells Angels og den forbudte bande Loyal To Familia.
Foto: Presse-fotos.dk

Et netværk af personer fra banden Loyal To Familia (LTF) deltog ifølge anklagemyndigheden, da en håndgranat i dagene før nytårsaften sidste år blev fragtet fra Næstved til København og sprængt i en kiosk.

Ved sprængningen blev en 19-årig mand alvorligt såret, og nu har anklagemyndigheden rejst tiltale mod to teenagere i sagen.

De tiltalte er henholdsvis 16 og 19 år og er begge anklaget for at medvirke til drabsforsøg som led i en verserende konflikt mellem LTF på den ene side og rockergruppen Hells Angels på den anden.

Sagen er blot en af flere, som relaterer sig til netop den konflikt, og fredag efter nytår tager Retten på Frederiksberg hul på sagen, som efter planen behandles over syv dage i alt.

De tiltalte nægter sig skyldige, men anklagemyndigheden mener, at de begge spillede en rolle i at fragte granaten fra Næstved til kiosken på Islevhusvej i Husum i København, hvor sagens offer blev ramt i både underben og hals af fragmenter fra granaten.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

13-årig skød med ulovligt bomberør fra altan i København

(Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lørdag aften måtte politiet rykke ud til en adresse i Københavns nordvestkvarter, hvor en 13-årig affyrede bomberør fra sin altan.

Det skriver Københavns Politi på X.

Drengen holdt ifølge politiet bomberøret i hænderne, mens han affyrede det. Det er ikke tilladt at affyre fyrværkeri på andre dage end den 31. december og 1. januar. Ydermere var bomberøret ikke såkaldt CE-godkendt og dermed ulovligt, oplyser politikredsen.

- Det lykkedes at finde frem til en kiosk, som vi mistænkte havde solgt det ulovlige fyrværkeri. I et baglokale fandt vi flere kasser med de ulovlige bomberør, skriver Københavns Politi.

Ejeren af kiosken er derfor blevet sigtet for overtrædelse af fyrværkeriloven, mens de sociale myndigheder er inddraget i forhold til den 13-årige dreng.

Det er ikke første gang i denne måned, politiet har frataget ulovlige bomberør fra børn i Københavns nordvestkvarter. Tidligere på måneden rykkede betjente således også ud til børn i bydelen, der skød med den ulovlige type krudt.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Uskarpe Holger Rune lider sæsonens første nederlag

Mens Clara Tauson fik en perfekt start på sæsonen med en sejr i Auckland, endte premieren knap så godt for Danmarks bedste tennisspiller på herresiden.

I australske Brisbane løb 21-årige Rune ind i et nederlag på 5-7, 3-6 til tjekkiske Jiri Lehecka i første runde.

Det var første gang på ATP-niveau, at det lykkedes Lehecka at få skovlen under verdens nummer 13.

Turneringen i Brisbane er en ATP 250-turnering. Det er den laveste rangering inden for ATP-turneringer, men et stærkt felt er alligevel til start.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Så meget futter Tivoli af til nytårets fyrværkerishow

(Arkivfoto).
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Nytårsaften klokken 23 skyder forlystelsesparken Tivoli i hjertet af København nytåret ind med det årlige fyrværkerishow.

I år har parkens fyrværkerimester klargjort et line-up, der blandt andet tæller 500 luftbomber, 2000 bombetter og 500 romerlys

Det skriver Tivoli i en pressemeddelelse.

- For en fyrværker i Danmark bliver det ikke større end at stå for fyrværkeriet i Tivoli nytårsaften. Det er simpelthen det største, udtaler fyrværker Gunnar B. Knudsen, der i år har vundet guldmedaljer ved internationale fyrværkerikonkurrencer i Spanien og Belgien.

Tivoli forventer selv, at årets sidste fyrværkeri vil kunne ses og høres i store dele af hovedstaden.

Netop affyring af fyrværkeri nytårsaften kan dog blive udfordret af vejret. Meteorologer varsler kraftig vind, hvilket har fået både beredskaber og Sikkerhedsstyrelsen til at advare om øget brandfare ved vildfarne raketter.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google