TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Flere kommuner overvejer senere mødetider i folkeskolernes ældste klasser

Ifølge videnskaben er der gode argumenter for, at de ældste elever først skal møde klokken 9.00.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Foto: Casper Dalgård/TV2Lorry

Eleverne i 8.y møder ind på Islev Skole i Rødovre mandag morgen. Men noget er helt anderledes, end det var for bare halvanden måneds tid siden.

- Jeg er meget mere frisk, end hvad jeg plejer at være, lyder det fra Paw Kuhlmann Hansen, der er sammen med sin kammerat, Asmus Lykke Olsen, er på vej op ad trapperne til klasseværelset. Og Asmus har samme oplevelse:

- Man er meget mere klar til dagen, lyder det optimistisk, før de to går ind i klassen og sætter taskerne fra sig på deres pladser.

Næsten ligegyldigt hvad man prøver at fylde på på det tidspunkt der, så preller det helt af

— Thomas Broe Sørensen, lærer

Får lov at møde senere

Fra efterårsferien har de og resten af 7. og 8.-klasserne her på skolen nemlig fået lov at møde klokken 9.00 Det er cirka en time senere end de plejer, og det er en helt anden verden.

- Man sætter sig ned, og man er klar med det samme til at hive blyanten frem for at lave noget matematik, siger Asmus Lykke Olsen.

For når de møder til normal tid, er de enormt trætte.

- Når jeg skal møde klokken 8.00, så vågner jeg og ligner en total zombie, fortæller en anden af deres klassekammerater, Freja Damsgaard Jensen.

Den oplevelse kan klassens lærere godt genkende.

- Når de møder klokken 8, som man traditionelt gør, så er der en del, der faktisk ikke er mødt op mentalt i den første times tid, fortæller Thomas Broe Sørensen, der underviser 8.y i matematik denne mandag morgen.

- Næsten ligegyldigt hvad man prøver at fylde på på det tidspunkt der, så preller det helt af. Og der vil man typisk kunne mærke, at når man runder 9 halv til, så begynder de at vågne op og er mere med ikke, forklarer han.

En videnskabelig forklaring

Og det findes der faktisk en videnskabelig forklaring på. Unge menneskers hjerner ændrer sig nemlig så meget i puberteten, at de slet ikke er bygget til at gå tidligt i seng og tidligt op. Det forklarer Birgitte Rahbek Kornum, der er søvnforsker på Københavns Universitet.

- Vi har jo alle sammen et indre ur, som regulerer, hvornår det er tid til at sove, og hvornår det er tid til at være vågen. Og hos de unge mennesker, er det simpelthen forskudt, så det er senere, end når man er voksen, siger hun.

Hvorfor det sker, det har videnskaben, ikke en forklaring på endnu, men at det sker – det er Birgitte Rahbek Kornum ikke i tvivl om, for det kan måles på forskellige stoffer i hjernen. Det er blandt andet stoffet melatonin – et stof, der gør os afslappede og søvnige - der udløses senere i de unges blod, end det gør hos yngre børn og hos voksne. Typisk begynder melatoninen først at flyde ud i de unges kroppe klokken 23 om aftenen. Hos voksne begynder det tidligere.

Eleverne i 8.y er heller ikke i tvivl.

- Jeg er ikke træt klokken 10. Jeg bliver måske træt klokken elleve, hvor jeg så falder i søvn klokken 12, men jeg bliver ikke træt klokken 10, jeg ville ikke kunne lægge mig ned og sove klokken 10, fortæller Freja Damsgaard Jensen.

Alexander Bjerregaard Gylstorff har samme oplevelse.

- Når vi kommer der til 9-10-tiden, hvor jeg synes jeg selv skal i seng, så er jeg ikke træt nok, så derfor bliver jeg oppe til klokken 11, og sidder og spiller, siger han.

Man sætter sig ned, og man er klar med det samme til at hive blyanten frem

— Asmus Lykke Olsen, elev

Glæde over nye mødetider

Og det er netop baggrunden for, at 7. og 8.- på Islev Skole i Rødovre har fået lov til at møde senere fra efterårsferien og frem til jul. En ordning, der har fungeret de seneste 3 år. Det fortæller projektleder og lærer, Kim Gundersen.

- Vi så elever som ikke var skoleparate klokken 8. og de havde svært ved at være en del af fællesskabet og få den faglighed ud af dagene, som de skulle.

Spørger man her i klassen, så er både elever og lærere glade for ordningen.

- Man sætter sig ned, og man er klar med det samme til at hive blyanten frem for at lave noget matematik, siger Asmus Lykke Olsen.

- Det føles meget nemmere at kunne lave ting, fordi man er mere frisk, og man skal møde senere, så føles det bare meget nemmere, lyder det fra Paw Kuhlmann Hansen.

Flere kommuner overvejer senere mødetider

Og Rødovre kommune er ikke den eneste, der begynder at se på muligheden for senere mødetider i skolen. I Gentofte har man netop afsat penge til at gå i gang med et forsøg med senere mødetider på tre skoler. I Københavns Kommune bliver emnet nu taget op i udvalget for børn og unge.

Det skaber begejstring hos Eva Molin. Hun repræsenterer organisationen Just Human, som arbejder for bedre trivsel blandt unge. Just Human har brugt de seneste 5 år på at få politikernes øjne op for, at man kan skabe bedre trivsel ved ændrede mødetider.

- Søvn har en kæmpe betydning, og at det nu kommer op på politisk niveau, det vil kunne gøre en stor forskel for rigtig mange unge menneskers trivsel, siger hun.

Der har dog også været bekymringer - for hvordan skal de unge få tid til fritidsaktiviteter, hvis deres skoledag bliver rykket en time? Her på Islev Skole klarer man det ved lidt kortere frikvarterer og ved at lave såkaldte sky-timer. Timer, der for eksempel kan ligge om aftenen derhjemme hvor eleverne får ekstra opgaver.

- Det vi har haft fokus på, er at der skal være et output – vi skal kunne følge med i, at eleverne også laver skolearbejde i den time, hvor de ikke er her, lyder det fra projektleder, Kim Gundersen.

Og den slags fleksible løsninger skal også på bordet, hvis andre skal følge eksemplet fra Rødovre.

- Det er selvfølgelig fuldstændig afgørende, at vi ikke får lavet en skoledag der gør, at de unge mennesker får endnu senere fri, end de gør i dag. Der skal være tid til at deltage i fritidsaktiviteter og idræt og så videre, siger Eva Molin fra Just Human.

Får eleverne dårlige vaner?

Men der er også andre indsigelser, for hvad så, når eleverne bliver voksne?

- Det er en bjørnetjeneste at gøre dem, hvis man lader dem forstå, at samfundet altid indretter sig rundt om dem. For det er jo faktisk sådan, at langt de fleste mennesker de vokser op og får et job, og der skal man jo stå op på tider, hvor man helst ikke har lyst til at stå op, siger Niels Peder Ravn, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Nye Borgerlige.

Et argument, som dog ikke ligefrem vækker genklang på Islev skole.

- Det, at få mulighed for at møde en time senere er ikke sådan mega "curling" i min forståelse. Det vil stadigvæk kræve disciplin at stå op om morgenen og møde til tiden, siger Kim Gundersen.

Og ifølge eksperterne, så er der faktisk lidt hjælp at hente i biologien, når de gode vaner skal genetableres.

- Når de bliver 20 år gamle, så rykker deres søvnrytme tilbage, og så skal de til at lære at stå op samme tid som os andre, forklarer søvnforsker, Birgitte Rahbek Kornum.

Alligevel er Niels Peder Ravn ikke overbevist. Han ser stadig problemer, for eksempel at de skal videre til andre uddannelser og ungdomsuddannelser, og hvor skal man så stoppe ændringerne af mødetider? Men uanset, hvordan debatten ender på rådhuset i København, så er de glade for deres beslutning på Islev Skole – så glade, at flere elever og lærere måske får glæde af den i fremtiden.

- Ja, det er ikke besluttet, men man kan jo forestille sig mange ting, også at 7. 8. og 9.-klasse får lov at møde klokken 9 hele året, lyder det fra Kim Gundersen.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Netop afgjort: Robert Hansen kommer ikke ud til jul

Foto: Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix

Skuespilleren Robert Hansen skal være varetægtsfængslet hen over julen. Det rapporterer eb.dk fra et retsmøde i Københavns Byret. Han sigtes for vold.

- Jeg synes, det er en ærgerlig og unødvendig ting, at Robert han skal sidde varetægtsfængslet hen over jul og nytår, siger skuespillerens forsvarsadvokat, Erbil Kaya, til Ekstra Bladet. 

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Over 1.000 har fået dobbelt straf på Christiania

Den 6. april i år gravede christianitter Pusher Street op og det blev begyndelsen på enden på den berygtede gade.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Flere end 1000 mennesker har fået en fordobling af den normale straf, fordi de har besiddet eller solgt hash på og ved Christiania.

Det er sket, efter at Københavns Politi besluttede at indføre en såkaldt skærpet strafzone i området. Zonen blev indført 10. januar i år.

Frem til 4. november i år er der rejst i alt 1689 sigtelser, der er omfattet af strafskærpelsen. Det fremgår af en aktindsigt fra Københavns Politi som Ritzau har søgt.

I politiets operative specialafdeling vurderer chefen, vicepolitiinspektør Simon Hansen, at den dobbelte straf i sig selv har haft en præventiv effekt.

- Vi har hørt, at nogle ikke gider mere, når de har udsigt til mange måneder i fængsel, siger Simon Hansen. Men den dobbelte straf er kun et af flere redskaber, bemærker han.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Vejdirektoratet: Sådan bliver juletrafikken

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Vejdirektoratet forventer, at søndag bliver en rejsedag med jævn trafik på de danske veje.

Det oplyser Mark Sigvardt, vagthavende i Vejdirektoratets trafikcenter.

Mandag ventes til gengæld at blive den helt store rejsedag på vejene med mest trafik fra klokken 11 til 14.

- Vi regner ikke med, at i dag bliver den helt store juletrafikdag. Det bliver først i morgen.

- I dag kalder vi en "grøn dag", men lillejuleaften forventer vi, at der kan være stærk trafik særligt fra øst mod vest og omvendt mellem klokken 11 og 14, oplyser Mark Sigvardt.

Han tilføjer, at de største hjemrejsedage bliver juledag og særligt 2. juledag fra vest mod øst.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Skadedyrbekæmper igennem 45 år har ikke oplevet noget så voldsomt før

Man kan helt ufrivilligt give rotterne et godt levegrundlag i kloakken.
Foto: Kim Drud / Rottefængeren Aps

Det er væltet ind med anmeldelser om rotter i landets kommuner i 2024. Derfor vil Miljøstyrelsen øge antallet af kurser, så flere skadedyrsbekæmpere kan blive rustet til kampen mod gnaverne.

Og det er tiltrængt, lyder det fra Claus Schultz, der er formand for brancheforeningen for skadedyrsfirmaer.

- I mine 45 år husker jeg ikke, at det før har været så voldsomt med antallet af rotteanmeldelser, siger han.

Det er i første omgang kommunerne, der får anmeldelser fra borgerne, når der er set rotter eller tegn på rotter.

Det er blandt andet et vådt efterår kombineret med en indtil videre mild vinter, der er skyld i den store rotteplage. Dertil kommer, at det har været et såkaldt oldenår med mange agern og bog som fødekilde for rotter.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Psykisk mistrivsel fylder i julen hos Børnetelefonen

Arkivfoto: Noget af det, der også fylder i juledagene, er problemer i kategorien "forholdet mellem barn og forældre". I 2023 udgjorde den kategori 19 procent af henvendelserne i perioden 23. december til 31. december.
Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

Børnetelefonen og HØRT forventer at få travlt i juledagene med opkald fra børn og unge, for hvem juledagene sværere at komme igennem.

Børns Vilkår oplever en stigning i andelen af henvendelser, som omhandler psykisk mistrivsel. Fra 2021 til 2023 er andelen steget fra 22,4 procent til 28,8 procent.

Rasmus Kjeldahl, direktør for Børns Vilkår, som Børnetelefonen og HØRT hører under, oplyser, at spiseforstyrrelser kan være svære at håndtere i julen.

- Der er en del unge, der kæmper med spiseforstyrrelser, og der kan være nogle forventninger om, at der skal spises store mængder mad sammen. Og det kan give anledning til konflikter i nogle af familierne, siger Kjeldahl.

Derudover er der nogle skilsmissefamilier, som vælger at holde jul sammen, men ikke formår at holde den gode stemning, uddyber han.

Rasmus Kjeldahl nævner også, at der bliver åbnet mange øl og flasker med rødvin i julen, hvilket kan få det til at kamme over og føre til omsorgssvigt i familierne.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Resistent hudsvamp fra Asien spreder sig i Danmark

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Det begynder som en lille rød plamage på huden, og så vokser det udad i en ringformet zone med skæl på.

Sådan beskriver Ditte Marie Saunte, overlæge på Herlev og Gentofte Hospital og formand for Europæiske Hudlægers Svampeudvalg, en resistent hudsvamp, der er dukket op i Danmark.

Der er tale om svampen "Trichophyton mentagrophytes genotype 8". Den stammer fra Asien, og det første tilfælde af svampen i Danmark blev opdaget i 2018.

Svampen er resistent overfor det mest anvendte svampemiddel. Det gør den svær at behandle. Tilmed spreder den sig hurtigt til store dele af kroppen.

- Nogle patienter vågner om natten på grund af kløe, så det påvirker deres livskvalitet. Og så er det socialt hæmmende, siger Saunte.

Udover det udbredte udslæt, og at den spreder sig hurtigt, er svampen ikke farlig, tilføjer Ditte Marie Saunte. Hun understreger, at de danske tilstande "heldigvis" er et godt stykke fra den epidemi, man ser i Asien.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet finder større mængde fyrværkeri i garage

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Nordsjællands Politi har lørdag aften fundet en større mængde fyrværkeri i en garage i Gentofte.

Det oplyser vagtchef Rune Mandrup til TV 2 Kosmopol.

- Der er mere, end den normale forbruger har, og hvad der er lovligt at have, men der ikke tale om hele paller. Nu skal vi have beredskabet herud, så vi kan få registreret det, siger han.

Han oplyser videre, at det ikke har været nødvendigt hverken at evakuere beboere i nærheden eller tilkalde forsvarets ammunitionsrydningstjeneste i forbindelse med fundet.

- Det ligner umiddelbart fyrværkeri til forbrugermarkedet, så der er altså ikke tale om kanonslag eller lignende.

Politiet har hverken sigtet eller anholdt nogen i sagen, men de er i kontakt med ejeren af garagen.

De vil være til stede på adressen nogle timer endnu.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google