Den eneste af sin slags: Nu skal unik båd fra bronzealderen undersøges nærmere
Varpelevbåden blev fundet i landsbyen Varpelev på Stevns tilbage i 1973. Nu skal den på ny undersøges.
Sværd, rageknive, store sten og klipper.
For 3000 år siden tegnede vi skibe på det hele. Et skib var det mest populære motiv, når det kom til billedkunst i bronzealderen.
Men på trods af glæden ved motivet har vi i Danmark kun fundet en enkelt båd, som man er sikker på stammer fra bronzealderen.
Den bliver kaldt Varpelevbåden, fordi den blev fundet i landsbyen Varpelev på Stevns tilbage i 1973.
Båden er en kæmpemæssig stammebåd på mindst 13 meter, som er udhugget i ét stykke af et endnu større egetræ.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Mogens Jensen
Den unikke båd skal nu undersøges nærmere i et nyt forskningsprojekt, som Vikingeskibsmuseet i Roskilde og Roskilde Museum, ROMU, står bag.
- Det videnskabelige potentiale i Varpelevbåden er betydeligt. På den ene side udgør den et unikt fund på nationalt niveau, på den anden side er båden en del af en europæisk skibsteknologi, siger museumsinspektør på ROMU, Ole T. Kastholm, i en pressemeddelelse:
- Varpelevbåden udgør derfor en nøgle til forståelse af båden som fænomen i bronzealderens Skandinavien.
Nøglen til at forstå kulturel udveksling
De to museer vil sammen skabe en digital rekonstruktion af båden, så de kan undersøge dens egenskaber som sejlende båd nærmere.
De mener, at Varpelevbåden er mere end bare en båd - den er nøglen til at forstå den kulturelle udveksling, udnyttelse af ressourcer og civilisationens udvikling på tværs af vandene i bronzealderen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Mogens Jensen
- Datidens sø- og handelsfolk udvekslede ikke kun materielle goder. De udvekslede også idéer og forestillinger om, hvordan verden hang sammen, siger Morten Ravn, Vikingeskibsmuseets forskningskoordinator og projektets leder:
- Bronzealdersamfundene i Norden, Europa og Den Nære Orient har en bemærkelsesværdig ensartet brug af religiøse, ideologiske og magtpolitiske symboler. Med lidt god vilje kan man sige, at bronzealderen er den første oldtidsperiode, hvor en fælles europæisk identitet grundlægges.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Alderen skal præciseres
Udover rekonstruktionen arbejder de to museer på at fastslå, hvor gammel Varpelevbåden egentlig er.
Bådens alder blev nemlig senest undersøgt i 70'erne, og dengang havde man ikke mulighed for at konkludere alderen så præcist, som man kan i dag.
Derfor hedder det lige nu, at båden er fra mellem 1220 og 788 år før vores tidsregning.
Og det kan blive meget mere konkret ved hjælp af såkaldte dendroanalyser, hvor træets årringe bliver undersøgt, forklarer Vikingeskibsmuseet.
Hvis de er heldige, er årringene i båden bevaret så godt, at de kan matche årringenes "stregkode" med allerede kendte prøver af træ fra bronzealderens egekistegrave, eksempelvis Egtvedpigens.
Projektet startede i januar 2024 og løber frem til 2025.