Kommune vil gå forrest: Her er oksekød på plejehjemmet en sjældenhed

I Roskilde Kommune har man skåret kraftigt ned på indkøb af oksekød. Se hvad status er i din kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
I Roskilde Kommune har man skåret markant ned på oksekødet i kantinerne.
Foto: Roni Jafar / TV 2 Kosmopol

Millionbøf, oksemørbrad og en god spaghetti bolognese.

Det er nogle af de retter med oksekød, der bliver serveret markant færre af i Roskilde Kommune.

Siden 2019 har kommunen nemlig skåret 40 procent af det totale oksekødsforbrug i daginstitutioner, plejecentre og kommunens øvrige institutioner.

Blandt andet i kantinen på rådhuset:

- Jeg skal have noget salat. Jeg kan ikke se noget oksekød, siger Heba Bachbach,  der er byggesagsbehandler i Roskilde Kommune, da TV 2 Kosmopols reporter er med hende til frokost.

Hun spiser frokost på rådhuset fire gange om ugen, og savner ikke oksekødet:

- Det gør, at man bliver en lille smule mere fleksibel.

"Vi skal gå foran"

Mindre oksekød er en del af fødevarestrategien for Roskilde Kommune som virksomhed.

I maj 2021 vedtog byrådet, at der skulle skæres en fjerdedel af den samlede klimabelastning fra det totale madindkøb i 2024.

Og det er altså det, der indtil videre har ført til, at oksekødsindkøbet er faldet markant.

- Vi har en overordnet målsætning om at være klimaneutral som kommunal virksomhed i 2035, og derfor vedtog byrådet en fødevarestrategi, hvor visionen er, at vi skal gå foran, når det kommer til klimaaftrykket på fødevarer, siger Thorbjørn Skjoldager Fangel, der er chefkonsulent i Roskilde Kommune, til TV 2 Kosmopol.

Tal fra Tænketanken Concito viser, at ét kilo oksemørbrad udleder 152 kilo CO2, hvilket svarer til en køretur til Paris i klimaregnskabet.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Så meget er klimaaftrykket i Roskilde Kommune faldet:

Ældreområdet:

  • På ældreområdet er klimaaftrykket per kilo fødevare faldet med 31 procent siden 2019.

  • Der er indført én ugentlig vegetardag og især kalve- og oksekødforbruget er reduceret mærkbart.

Skoler

  • På skoleområdet er klimaaftrykket per kilo fødevare faldet med 10 procent siden 2019.

Dagtilbud

  • På dagstilbudsområdet er klimaaftrykket per kilo fødevare faldet med syv procent siden 2019.

Kilde: Roskilde Kommune

Men hvis Roskilde Kommune så gerne vil skære ned på klimabelastningen, bør der så ikke indføres fuldt stop på oksekød og andre klimabelastende kødindkøb?

Ifølge kommunens egen forvaltning kunne et krav om ren vegetarisk mad i alle køkkener drastisk skære i kommunens CO2-aftryk for at nå 2035-målsætningen om at blive CO2-neutral.

Men det er ikke noget, kommunens politikere er klar til:

- De her overvejelser tager politikerne stilling til. På ældreområdet er overvejelserne, at det vil have store konsekvenser både socialt og kulturelt, hvis man stoppede med at servere kød på plejecentre. Derudover kan det også have konsekvenser ernæringsmæssigt, siger Thorbjørn Skjoldager Fangel. 

Kun én anden kommune måler oksekød

Roskilde er ikke den eneste kommune, hvor der er et politiske ønsker om at blive mere klimavenlige. 

TV 2 Kosmopol har været i kontakt med 17 af 34 kommuner i hovedstadsområdet, og her er den overordnede tendens, at der skal mere økologi og mindre kød på bordet i kommunernes institutioner. 

Men de færreste har specifikke tal på oksekødsforbruget:

"Egedal Kommune ønsker at være en grøn kommune og bidrage til den fælles grønne omstilling, reduktion af energiforbrug med mere. Egedal Kommune har ikke truffet en formel politisk beslutning omkring reduktion af oksekød", lyder det eksempelvis fra Egedal Kommune.

Der er kun én anden kommune - ud af de 17, der er vendt tilbage med svar - der, som Roskilde, har tal på, hvor meget der er skåret af oksekødsindkøbet. Det er i Furesø Kommune, hvor man siden 2012 har arbejdet med klima, sundhed, madspild og økologi i kommunens køkkener.

"Siden 2017 er andelen af oksekød reduceret med 30 procent, madspildet er blevet minimeret, og maden er blevet sundere i forhold til de officielle kostanbefalinger," oplyser kommunen til TV 2 Kosmopol. 

En årsag til at skære på oksekødsforbruget er klima, men økonomien spiller også en rolle i flere kommuner:

"Halsnæs Kommune har ingen opgørelser, hvor vi kan udspecificere udgifterne til indkøb af oksekød. Det er er dog vurderingen, at forbruget er faldet betragteligt, hvilket skyldes en kombination af klimahensyn og stigende priser," oplyser kommunen til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Heba Bachbach arbejder på rådhuset i Roskilde, hvor kantinemaden er - næsten - fri for oksekød.

Beboernes ønsker kommer før klimahensyn

Men hvor man i de fleste kommuner har en klimavision eller skal til at vedtage en, så er det ikke tilfældet i Dragør og Vallensbæk Kommuner. 

Dragør Kommune oplyser til TV 2 Kosmopol, at de ikke har nogen strategi om et mere klimavenligt fødevareforbrug i kommunen. 

Og i Vallensbæk lægger man vægt på beboernes ønsker, frem for klimahensyn: 

"Vi tænker mest af alt i beboernes ønsker til menuerne i husene. Medarbejdere (køkkenmedarbejdere) kommer med sunde input og ideer til alternativer, men som det er lige nu, er det beboernes ønsker, der er prioriteret."

Find din kommune i listen herunder og bliv klogere på fødevarestrategien, hvor du bor. 

Her er kommunerne svar:

Har jeres kommune en fødevarestrategi eller lignende, som sikrer et mere klimavenligt fødevareforbrug i kommunens virksomheder som plejehjem eller daginstitutioner?

Brøndby:
Brøndby Kommune har ambitioner på madområdet. Vi har valgt at have fokus på økologi, mindre madspild og vare i sæson – ikke på udelukkelse af bestemte varegrupper

Dragør:
Kommunen har ingen fødevarestrategier

Egedal:
Egedal Kommune ønsker at være en grøn kommune og bidrage til den fælles grønne omstilling, reduktion af energiforbrug med mere. Generelt bruges i højere og højere grad grøntsager fremfor kød.


Fredensborg:
Vi arbejder med bæredygtigt forbrug og grønne indkøb, men ikke har konkrete klimamål for kommunens fødevareforbrug.

Frederiksberg:
Frederiksberg Kommune har mange indsatser, der skal bidrage til mindre klimabelastning, og i de kommunale køkkener på plejehjem og i skoler og daginstitutioner er det et opmærksomhedspunkt at gøre indkøbet af mad så klimavenligt som muligt. Det er dog endnu ikke en indsats, som Frederiksberg Kommune på nuværende tidspunkt har eksakte mål for.


Frederikssund:
I Frederikssund Kommunes indkøbspolitik er der opstillet overordnede fokusområder om blandt andet bæredygtige indkøb. Lige nu arbejder en arbejdsgruppen med at komme med konkrete forslag til grønne indkøb af blandt andet fødevarer i løbet af de kommende måneder. Der foreligger derfor endnu ikke - som i Roskilde - en endelig plan med henblik på målbare resultater.

Furesø:
I Furesø Kommune har vi arbejdet systematisk med klima, sundhed, madspild og økologi i vores køkkener siden 2012. Fra 2017 har vi målt effekten af vores økologiomlægning på klima og sundhed. I denne periode er andelen af oksekød reduceret med 30 procent, madspildet er blevet minimeret, og maden er blevet sundere i forhold til de officielle kostanbefalinger.

Gentofte:
Kommunes mad- og måltidspolitik tager afsæt i de officielle kostråd, der understøtter både sundhed og C02-reduktion. Politikken har blandt andet fokus på at anvende de mindst klimabelastende animalske fødevarer som fjerkræ og fisk samt plantebaserede proteinkilder.

Glostrup:
I Glostrup arbejder vi ikke for nuværende med måltal for vores forbrug af oksekød, men da det er relativt dyrt kød, sætter økonomien jo nogle naturlige begrænsninger for, hvor ofte det bliver serveret. Derudover har vi generelt fokus på madspild på vores ældrecentre, i vores dagtilbud, i vores botilbud og i rådhusets kantine.

Greve:
Greve Kommune arbejder ikke med det nu, men kommunens kommende handleplan (som først skal besluttes af politikerne) indeholder et tiltag, som handler om at fremme plantebaseret kost og reducere madspild i Greve Kommune som geografisk enhed.

Halsnæs:
Halsnæs Kommune har ingen opgørelser, hvor vi kan udspecificere udgifterne til indkøb af oksekød. Det er er dog vurderingen, at forbruget er faldet betragteligt, hvilket skyldes en kombination af klimahensyn og stigende priser.

Hillerød:
Vi har ingen fødevarestrategier. Men i vores klimastrategi står der blandt andet: På hele det kommunale område arbejdes der med det sunde måltid. Klimafokus er en del af dette. Indkøb af økologiske fødevarer og introduktion af en mere plantebaseret kost er i gang. Det sker på forskellig vis på de enkelte arbejdspladser i den kommunale organisation, fordi brugerne er forskellige

Hørsholm:
I Hørsholm Kommune er vi ved at være færdige med vores DK2020 klimaplan, der lanceres til september i år. I den sætter vi mål og indsatser for reduktion af drivhusgasser og klimatilpasning. Blandt klimaplanens 7 indsatsområder er ”Kommunen som virksomhed”, der peger på konkrete tiltag for at mindske klimaaftrykket på kommunens ejendomme, herunder indkøb, energiforbrug mm. 

Lejre:
Vi har en madpolitik, som blandt andet rummer fokus på økologi. Det er en del af vores klimaplan, at vi skal opdatere politikken med  ”fokus på  vidensdeling og inspiration om klimapåvirkning af kommunale måltider. Det er vi ikke nået til endnu.

Rudersdal:
Rudersdal Kommune har et overordnet mål om at halvere madspild i offentlige køkkener inden 2030. Det vil bidrage til at at nedsætte klimaaftrykket fra fødevareforbruget. Der arbejdes allerede løbende med at undgå madspild i de kommunale køkkener og reducere klimaaftrykket, fx ved at nedsætte mængden af kød. Der er endnu ikke sat yderligere konkrete mål for reduktion af CO2-udledninger fra kommunens fødevareforbrug.


Vallensbæk:
Vi tænker mest af alt i beboernes ønsker til menuerne i husene. Medarbejdere (køkkenmedarbejdere) kommer med sunde input og ideer til alternativer, men som det er lige nu, er det beboernes ønsker, der er prioriteret.

Link kopieret!

Seneste nyt

Uheld på Motorring 3

Der er fredag morgen sket et uheld på Motorring 3 i nordgående retning. Det skriver P4 Trafik. Uheldet skal være sket ved afkørsel 19 Buddinge, hvor højre spor er spærret, og det giver voksende kø. Politiet er på stedet.

Link kopieret!

Nanna ætsede ihjel: Nu står ansat frem for første gang og fortæller om fund af ætsende ovnrens

Et øjenvidne fortæller, at der blev fundet en flaske grill- og ovnrens i et uaflåst rum, kort tid efter handicappede Nanna var blevet udsat for ætsninger, som kostede hende livet. En retsmediciner vurderer, at flasken med ovnrens kan være et potentielt gerningsvåben i sagen.

Ventetiden på livsvigtig lægehjælp er stigende i Region Sjælland

Ventetiden på livsvigtig lægehjælp er blevet længere for flere borgere i Region Sjælland. Det skriver Sjællandske Nyheder.

Tidligere på året overtog Region Sjælland ambulancedriften med et mål om at styrke det akutte beredskab, men ventetiden er steget i flere områder, skriver mediet.

Trods flere ambulancer på vejene, er den gennemsnitlige responstid steget med 9 sekunder. I halvdelen af regionens postnumre er ventetiden blevet længere.

Direktør i Hjerneskadeforeningen Morten Lorenzen mener, at situationen er helt gal i en række byer og postnumre.

- De fleste personer med hjertestop får varige skader eller dør, såfremt de ikke får livreddende hjælp indenfor 10 minutter, siger Morten Lorenzen til Sjællandske Nyheder.

Steder som Veksø, Viby Sjælland, Sjællands Odde, Gedser, Rødvig Stevns dele af Møn og Fejø har i perioden fra februar til oktober haft gennemsnitlig ventetid på ambulancen på mellem 13 og 17 minutter.

/ritzau/

Link kopieret!

Ansøgninger om julehjælp slår alle rekorder

Hos Blå Kors Danmark er der allerede over 18.600 familier, som har søgt om julehjælp. Det er flere end nogensinde før.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Hjælpen er forbeholdt økonomisk trængte børnefamilier, men allerede nu - en uge før fristen udløber - står det klart, at antallet af ansøgninger er rekordhøjt. Det vidner om det høje økonomiske pres, som mange familier oplever, lyder det fra Morten Skov Mogensen, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

- Det er rekordmange ansøgninger, men det er desværre ikke overraskende. Vi møder mange familier, som har svært ved at få pengene til at række. Det gælder hele året, men vi ser, at op til jul skaber økonomien ekstra mange bekymringer, fordi forældrene frygter, at de ikke kan give deres børn en god jul med gaver og julemad, siger Morten Skov Mogensen.

Blå Kors uddeler julehjælp til familier på overførselsindkomst med børn under 18 år. Julehjælpen består i år af et gavekort på 700 kroner til dagligvarekæden Lidl.

I 2023 modtog Blå Kors 18.426 ansøgninger om julehjælp, hvilket var en stigning på 52 procent i forhold til året forinden.

Link kopieret!

Gråvejr i weekenden

Det siger Erik Hansen, som er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), fredag morgen.

- En weekend med mange skyer lørdag og forbigående regn. Søndag ser pæn ud med kig til solen og enkelte byger, men blæsende, siger Erik Hansen.

Link kopieret!

FCK får grønt lys til at forstærke udfordret tribune

Fra starten af næste sæson må der hoppes løs på den nederste del af B-tribunen i Parken.

Det er i hvert fald planen, efter at FC København har fået grønt lys af de relevante myndigheder til at udføre konstruktionsarbejde og få forstærket tribunen, som normalt huser klubbens mest livlige fans.

Det skriver fodboldklubben på sin hjemmeside torsdag.

- På baggrund af et glimrende samarbejde med Københavns Kommune er vi nu nået videre til den afsluttende fase i projektet på B-tribunen. Det ser ud til, at vi holder tidsplanen, og vi forventer fortsat, at selve konstruktionsarbejdet går i gang i vinterpausen.

- Koordinerede hop er fortsat forbudt, men der er lys for enden af tunnelen, og vi glæder os over, at vi snart kan se en ende på det her komplekse forløb, siger FCK-direktør Jacob Lauesen.

De to tribuneafsnit på B-tribunen bliver forstærket separat, og klubben melder ikke videre om, hvornår den øverste del forventes at være forstærket i en grad, hvor koordinerede hop igen er tilladt.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google