Roskilde-borgmester glæder sig især til ét sving, når Touren kommer
Tomas Breddam (S) vil arbejde på at gøre Tour de France-etapen med start i Roskilde til en folkefest for hele kommunen.
Til sommer skal Roskildes borgmester, Tomas Breddam (S), til Nice i Frankrig.
Og selvom byen ved den franske Riviera er en yndet sommerdestination, skal Breddam ikke på ferie. I stedet skal han i oplæring. Han skal med bag kulissen med borgmesteren i Nice, der er værtsby for Tour de France i år - en titel, der næste år tilfalder Roskilde.
Anden etape af Tour de France i 2021 går nemlig fra Stændertorvet i hjertet af domkirkebyen, inden en af verdens største sportsbegivenheder bevæger sig ud af byen og forbi et pulserende aktivt Roskilde Festival.
- Vi skal lave en kæmpe folkefest ud af denne her begivenhed. I forvejen er der jo fest og farver på Roskilde Festival, når Touren kommer. Så Roskilde bliver både orange og gul i 2021, siger Tomas Breddam til TV 2 Lorry.
Han forklarer, at byens foreninger i fællesskab med kommunen allerede er i gang med at idéudvikle og forberede forskellige aktiviteter, der skal gøre Tour-feltets indtog i byen festligt.
Her er Tour de France-etaperne i TV 2 Lorrys område
Første etape bliver en enkeltstart på 13 kilometer med start på hjørnet af Nørre Farimagsgade og H.C. Andersens Boulevard og med målstreg ud for Københavns Rådhus. Ruten går forbi Nørrebro, Østerbro, Langelinie, Frederiksstaden og Indre By.
Læs mere om den første etape af Tour de France i artiklen her.
Anden etape går fra Roskilde til Nyborg på Fyn. Der er start på Stændertorvet, inden ruten efter et smut forbi Roskilde Festival går til Lejre, hvor den passerer Sagnlandet Lejre og kører over Munkholmbroen og væk fra TV 2 Lorrys område.
Borgmesteren kommer selv til at have travlt med officielle pligter i forbindelse med starten på dagen, den 3. juli 2021. Men når den slags er overstået, håber Tomas Breddam at kunne få lov til at gå i et med menneskemængden og betragte løbet gennem Roskildes gader.
Særligt er der ét bestemt sted, han gerne vil overvære løbet fra: Det såkaldte spritkryds på hjørnet af Ringstedgade og Søndre Ringvej.
- Her er cykelløbet lige skudt i gang, og hvor feltet skal igennem et skævt sving. Så der ræser rytterne for at komme i Tourens første udbrud. Der kunne jeg rigtig godt tænke mig at nå ud, inden de kommer forbi. Måske skal jeg have en cykel stående klar ved torvet, så jeg kan hoppe op på den og nå derned, siger Tomas Breddam.
Roskilde-etapen køres dagen efter enkeltstarten i København og er dermed løbets første etape med et samlet felt.
Området omkring Vikingeskibsmuseet omdannes til hjertet for løbet - den såkaldte village, hvorfra feltet samlet triller op mod Stændertorvet. Her er der en kort præsentation af feltet, inden rytterne triller gennem byens gader.
Løbet gives frit på Søndre Ringvej, inden turen går forbi Roskilde Festival og mod Ledreborg Allé, Sagnlandet Lejre og Gevninge, inden feltet via Munkholmbroen over Bramsnæs Bugt forlader TV 2 Lorrys område.
Etapen går herefter via Vestsjællands kyst mod Storebæltsbroen. Den skal rytterne krydse, inden målstregen i Nyborg venter på den anden side af sundet.
Så stor en begivenhed er Tour de France
- Tour de France er en af verdens største sportsbegivenheder.
- Starten har for vane at gå i et andet land cirka hvert andet år.
- I 2021 skal de første tre etaper køres i Danmark. Det er den 2., 3. og 4. juli. Det blev offentliggjort i februar måned sidste år.
- Kongefamilien, regeringen, kommuner og regioner samt Wonderful Copenhagen og Sport Even Denmark har alle arbejdet for at få Tour de France til Danmark.
- Efter de tre etaper i Danmark vil der blive indlagt en hviledag, hvor rytterne bliver fragtet til Frankrig.
- Over 900.000 tilskuere ventes at overvære de tre etaper på de danske veje.
- Tour de France transmitteres i 190 lande og har omtrent 3,5 milliarder tv-seere under løbet.
- Budgettet for de tre etaper i Danmark er 88 millioner kroner, som finansieres ved 17 millioner kroner fra staten, 55 millioner kroner fra kommunerne samt 15 millioner fra regionerne. Den sidste million finansieres af blandt andet sponsorindtægter.
- Ved den seneste start uden for Frankrig, i tyske Düsseldorf i 2017, lød den økonomiske gevinst på cirka 478 millioner kroner ifølge en rapport fra Deloitte. Reklameværdien blev anslået til 3,3 milliarder kroner.
- Danmark bød officielt på værtskabet for en Tour de France-start i 2016.
Kilde: Ritzau, Danmarks Radio