Solcelleoplyst cykelsti viser vejen: Vi ligger i front, når det gælder grønne jobs og ideer
Nordic Firefly arbejder med belysning, der får energi fra sollys. Firmaet er et eksempel på en type virksomhed, der sætter Greater Copenhagen-området på verdenskortet, viser en ny rapport fra OECD.
Du kender dem helt sikkert fra haven eller altanen: Små solcellelamper som i dagens løb sultent suger solenergi til sig, og så lyser de, når nattemørket sænker sig.
De er altid så billige, at selv kinesiske hjemmesider har svært ved at konkurrere, men de virker heller ikke ret godt, og de lyser ikke ret længe - særligt ikke på denne tid af året.
Det arbejder start-up virksomheden Nordic Firefly på at ændre.
For hvis teknologien er den rigtige, kan solceller skabe livsvigtigt lys, der synliggør nødhjælpsudstyr i mørket, eller som hjælper bløde trafikanter til sikker færdsel i vores lysfattige vinterland.
Går det som Nordic Firefly forventer, skal de bruge flere ansatte, når virksomheden i løbet af 2025 forventes at vokse markant.
- Vi har lige designet vores egen solcellelampe, der skal placeres langs cykelstier. Og vi har lige solgt lamper fra vores første serie, som skal placeres i Ballerup Kommune inden for den næste måneds tid, fortæller Jørgen Kejlberg, der er CEO i Nordic Firefly, til TV 2 Kosmopol.
Foreløbig er de kun tre ansatte. Ham selv - der har arbejde på DTU ved siden af, hans medstifter - og en halvtidsansat.
- Jeg regner med, at vi skal bruge nye medarbejdere i løbet af det næste år. Der bliver både tale om produktion og om logistik, der skal håndteres. Så det regner jeg bestemt med, siger Jørgen Kejlberg, der selv er uddannet elektronikingeniør.
Grønne opfindelser og grønne jobs
Dermed bliver Nordic Firefly et godt eksempel på hele den skov af både store - og mange små nye - virksomheder, der arbejder med grøn omstilling, og som har givet det dansk-svenske erhvervssamarbejde Greater Copenhagen plads i den globale elite, når det gælder både grønne opfindelser (målt på antallet af patenter) og på skabelsen af nye, grønne jobs.
Det viser en ny rapport fra de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD.
Rapporten er netop blevet præsenteret på et møde i Malmø og København, og den placerer Greater Copenhagen som et af verdens førende centre for grøn innovation, idet vi har en 12. plads ud af 328 OECD-regioner, når det gælder antallet af grønne patenter per indbygger.
I april viste en undersøgelse fra Den Europæiske Patentmyndighed, at Danmark generelt har førertrøjen på, når det gælder antallet af grønne patenter.
Og så er vi i vores område gode til at skabe grønne jobs. I 2021 udgjorde grønne jobs ifølge Greater Copenhagen 24,7 procent af beskæftigelsen, og det er syv procentpoint mere end gennemsnittet for OECD.
Greater Copenhagen - et samarbejde mellem lande og regioner
Greater Copenhagen er en samarbejdsorganisation for vækst og udvikling i et område, der omfatter i alt 4,4 millioner indbyggere.
Organisationen består af fire regioner. I Sverige er det Region Skåne og Region Halland, mens det på vores side af sundet er Region Hovedstaden og Region Sjælland. De fire regioner omfatter 85 kommuner, som dermed alle er med i Greater Copenhagen-samarbejdet.
Og hvis du undrer dig over, at så mange i vores del af verden skulle arbejde i såkaldte grønne jobs, så er det fordi OECD har en ganske bred definition på, hvad grønne jobs er. I en fodnote i rapporten nævner de selv:
"Jobs klassificeres som grønne, hvis mindst 10 procent af arbejdsopgaverne bidrager til miljømål så som at bevare miljøet eller at reducere udledning (af for eksempel CO2, red)."
- Det er meget glædeligt, at OECD med denne rapport bekræfter, at Greater Copenhagen ligger i top, når det gælder grøn innovation, som tidligere analyser også har vist. Der er et stærkt engagement i regionen for at udvikle teknologi til at nå klimamålene, og det afspejles tydeligt i analysen, lyder det i en pressemeddelelse fra Jan Hendeliowitz, der er bestyrelsesmedlem i Greater Copenhagen.
- Samtidig står vi over for udfordringer og forhindringer, som vi arbejder hårdt på at finde løsninger på. OECD kommer med konkrete anbefalinger, som vi kan tage til os og lade os inspirere af i vores fortsatte bestræbelser på at fastholde og udvikle Greater Copenhagens stærke grønne position.
Universiteter i front
Grøn forskning er et andet succesfuldt område, hvor regionen udmærker sig. Tre af verdens fem bedste universiteter inden for bæredygtighedsforskning ligger i Greater Copenhagen, viser rapporten.
Et af dem, der fremhæves, er Danmarks Tekniske Universitet - DTU. Og netop her har Nordic Firefly, der blev nævnt i starten af artiklen her, sit udspring.
Virksomheden holder i dag til på Risø, der er en del af DTU. Men går det, som Jørgen Kejlberg forventer, så flytter de i takt med de forventede udvidelser i egne lokaler i løbet af det nye år samtidig med, at de økonomisk kan frigøre sig fra de støttemuligheder, der er for nye virksomheder.
- Danmark er et godt sted at starte en virksomhed. Jeg arbejder i forvejen med innovation på DTU og har været i industrien hele mit forretningsliv. Men vi er gode til at tage noget op, der ligger ude på universiteterne, og mulighederne for at få hjælp er gode, siger CEO Jørgen Kejlberg og peger på mulighed for at få hjælp til de første prototyper - og at finde de første kunder.
Og den fase er Nordic Firefly nu igennem - og skal nu til at tage de første - egne - skridt ud i et konkurrencepræget miljø, hvor mange virksomheder og mange idérige mennesker kappes om at komme med bæredygtige, grønne løsninger i en verden, der skriger på netop det.
- Min drøm har fra starten været, at jeg kunne tænke mig at lave unikke, fede solcellelamper, der kan stå ude i naturen og være en del af dansk design. Vi er i forvejen kendt for indendørs belysning, men vi mangler udendørs solcelledrevne lamper, som kan stå ude - uden at påvirke naturen negativt, siger Jørgen Kejlberg.
Nordic Firefly har også designet solcellelamper til Trygfonden. Lamperne sidder på stiger i havne, så hvis man skulle være så uheldig at dratte i vandetom natten, så gør den lille lampe øverst på stigende opmærksom på, hvor man skal søge hen for at komme op.