Utålmodige Roskilde-gæster skider i haver og spiller høj musik inden festival
Op mod 250 mennesker er tre dage inden Roskilde Festivals start dukket op foran pladsen. Men der er lidt for meget festivalstemning, mener naboerne.
Roskilde Festival starter officielt lørdag, men allerede onsdag var op mod 250 mennesker mødt op foran pladsen.
Her blev de henvist til en nærliggende mark, da det officielle venteområde først åbner fredag klokken 16.00.
Men selvom vejret er godt, og festivaldeltagerne er glade, er der ikke lutter god stemning på marken.
Midt- og Vestsjællands Politi fortæller, at man har modtaget klager fra beboerforeninger og grundejere i nærheden.
De unge har nemlig spillet høj musik til langt ud på natten, og derudover har flere private husejere fundet efterladenskaber i form af afføring, tis og skrald i deres haver og på marken.
- De unge er gået ind i nogle haver, og den går selvfølgelig ikke, siger den kommunikationsansvarlige ved Midt- og Vestsjællands Politi, Carsten Andersen.
Politiet er jævnligt ude forbi de unge, og her har betjente gjort klart, at den slags opførsel ikke er i orden.
- Men det er ikke noget stort problem. Vi har snakket med dem, og der er god stemning derude, siger han.
Roskilde Festival oplyser, at der er opstillet toiletter på marken, hvor de utålmodige unge venter.
Ikke nogle rødder
Generelt mener Carsten Andersen, at de unge er lidt tidligere ude på festivalen end normalt. Det kan skyldes det gode vejr.
- Det er jo ikke meningen, at man skal komme så lang tid i forvejen. Det kan give anledning til problemer. Så jeg vil anbefale folk at væbne sig med tålmodighed og vente lidt endnu, siger han.
De unge har dog været lydhør overfor politiets forespørgsler.
- Vi har haft nogle gode snakke med dem. Som en af mine kollegaer sagde: Det er jo helt almindelige, fredelige unge mennesker. Det er ikke rødder, så de er nemme at kommunikere med. Det er vigtigt at understrege, siger han.
Midt- og Vestsjælland har udfærdiget en række råd til de unge festivalgængere, som kan se nederst i artiklen.
- Det vigtigste råd, vi kan give dem, er jo, at der gælder de samme regler, når man er på festival, som der gælder i det øvrige samfund. Nogle fristes til at tro, at de kan gøre, som de vil på festivalen, men det kan de ikke, siger Carsten Andersen og tilføjer:
- Og de har langt de fleste en god forståelse for, siger han.
Politiets fem festivalråd:
- Undgå at efterlade penge og værdigenstande i teltet. Tyvene er især ude efter tablets, mobiltelefoner og kameraer. Lad det dyre udstyr blive hjemme, hav det på dig, eller lås det inde.
- Pas på hinandens ting, og hold øje med naboens telt. Hvis du ser noget mistænkeligt, nogen der ikke hører til, eller nogen der lusker rundt, så underret festivalvagterne eller politiet på 114.
- Lad være med at stille drinks, hvor andre kan putte noget i dem. Hold dig fra euforiserende stoffer, og drik alkohol med fornuft. Hvis du selv eller en ven eller veninde alligevel har fået for meget at drikke, så sørg for, at du, han eller hun ikke er alene.
- Hvis du er ung, så lav en aftale med din familie inden, du tager på festival om, at du ringer eller sender en SMS hjem med jævne mellemrum, så de ved, at du har det godt.
- Skulle der ske noget alvorligt, der involverer mange mennesker, så lad være med at ringe, da telefonnettet kan gå ned. Send i stedet en SMS eller skriv på Facebook eller Twitter: ”Jeg er ok”, så dine pårørende ikke bliver bekymrede.