Arne spørger: Hvor demokratiske er partiernes valgforbund egentlig?

En stemme på et bestemt parti kan godt gå til et andet parti i lokalpolitik, hvis partierne er i valgforbund sammen. Vi undersøger her, hvad det betyder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Det er ikke til at se på stemmesedlen, hvilke partier, der er gået sammen med hvem i valgforbund
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Den 16. november skal vi i stemmeboksene igen og vælge dem, der skal arbejde for os i byråd, borgerrepræsentation, kommunalbestyrelser og regioner.

Især i lokalpolitik er der tradition for at partierne danner valgforbund, så deres stemmer optælles samlet. Dermed kan en stemme på parti X være med til at styrke parti Y, hvis de er i valgforbund sammen.

Er det lovligt i flg. EU at lave teknisk valgforbund og dermed spild af stemmer?

— Arne, Køge

Det har fået Arne fra Køge til at undre sig:

- Er det lovligt ifølge. EU at lave teknisk valgforbund og dermed spild af stemmer? Det er efter min mening ikke demokratisk.

Det her er et af vores Hurtige Svar på jeres spørgsmål

  • Se, hvad vi allerede har svaret på
  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
    Kom ind på Spørg Os siden her

Vi har taget Arnes spørgsmål med til Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

EU og valgforbund

Hvis vi begynder med det lovlige, så er det korte svar, at ja, det er lovligt, at partier indgår i valgforbund.

- Der er ingen EU-domme imod valgforbund, og partierne bruger dem også, når der er valg til EU Parlamentet. Det er meget forskelligt, hvordan medlemslandene gennemfører valg. Det blander EU sig ikke i, siger Kasper Møller Hansen.

Udbredt ved lokale valg

Valgforbund er blevet brugt længe ved vores lokale valg ud fra et ønske om at små partiers stemmer ikke går tabt, hvis partiet ikke får stemmer nok til en plads i byrådet, kommunalbestyrelsen eller regionsrådet, forklarer Kasper Møller Hansen

For når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til pladser rundt om bordet på rådhuset eller i regionsgården.

Idéen med det er, at overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet en ekstra plads.

Skal sikre de små partier

Når stemmerne er talt op, fordeles de efter den såkaldt D’Hondtske metode, som er en matematisk model. Den er ikke helt ’fair’ overfor små partier.

- Modellen giver en fordel for de større partier, så muligheden for at indgå i valgforbund er tænkt som plaster på såret for de små partier, så stemmer på dem ikke er helt spildt, hvis de ikke får nok til at komme ind.

Det kan være svært for et småt eller nyt parti at skrabe stemmer nok sammen til en plads omkring bordet.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Valgforbundet fungerer som et parti, når det gøres op, hvem der bliver valgt ind, så det er en fordel for det lille parti at gå sammenmed et andet parti for at få større chance for at blive valgt ind, siger Kasper Møller Hansen.

Nu også de store partier

Mens valgforbund var tænkt som alliancer mellem mindre partier for at øge chancen for at i hvert fald ét af dem kom ind, er de store partier også blevet aktive deltagere i det matematiske spil.

- Det er over tid blevet normalt, at de store partier meget gerne vil have små partier med i deres valgforbund, især hvis det lille parti ikke har en jordisk chance for at komme ind, fortæller Kasper Møller Hansen.

Valgforbund og den D’Hondtske metode

  • D’Hondts metode går ud på, at man tager partiernes absolutte stemmetal og dividerer dem med en række tal, nemlig 1, 2, 3, 4, 5 og fremefter, indtil alle pladserne i byrådet / kommunalbestyrelsen / regionsrådet er fordelt.

  • Valgforbund bliver på det her tidspunkt behandlet som et parti. Så et 'parti’ kan både være et parti og et valgforbund.

  • ’Partiet’ med størst stemmetal får den første plads, og herefter divideres dette ’partis’ stemmetal med 2. Er dette halverede stemmetal stadig større end det næststørste ’parti’, får det også plads nr. 2. Er det mindre end det næststørste ’partis’, får det næststørste ’parti’ plads nr. 2, hvorefter dette ’partis’ stemmer halveres, sammenlignes med de øvrige ’partiers’ stemmetal og så fremdeles.

  • Når pladserne er fordelt på de forskellige ’partier’, går man videre til at fordele pladserne internt mellem de partier, der er i samme valgforbund, igen efter den D’Hondtske metode.

Forbundet kan være en måde for det lille parti at få en form for indflydelse på det politiske arbejde alligevel.

- Det kan være ved, at det lille parti får nogle af de kommunale ben (lønnede bestyrelsesposer, red.), eller de får lov til at sidde med til partigruppens møder som tak for at levere stemmer til det andet parti, forklarer Kasper Møller Hansen.

Foregår lige nu

Med bare tre måneder til kommunalvalget den 16. november er partierne i fuld gang med at regne ud, hvem de gerne vil i valgforbund med.

Det er altid en fordel for partierne at gå ind i et valgforbund

— Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor, KU

- De sidder derude nu og laver alle mulige små aftaler. Der er rigtig meget rift om de små partier, som der er virkelig mange af især i København, og som ikke kan komme ind på de måske 300 stemmer, som de kan trække. Men 300 stemmer kan afgøre ret store ting, både flertal og borgmesterposter, og derfor kan valgforbund være ret betydningsfulde for magtfordelingen, forklarer Kasper Møller Hansen.

- På forhånd er svært at forudsige for partierne, hvad det bedste forbund vil være, men det er altid en fordel for partierne at gå ind i et valgforbund, siger valgforskeren.

Er det demokratisk?

For Arne er valgforbund både udemokratiske og stemmespild, men det kommer lidt an på situationen, mener Kasper Møller Hansen.

- Hvis valgforbundene ikke havde været der, så ville mange stemmer går til spilde, fordi de ville gå tabt. Hvis du stemmer på et parti, der er gået med i et valgforbund, har partiet valgt for dig, hvor din stemme trods alt kan gå hen og få indflydelse, siger han.

Statistisk set består de fleste valgforbund af partier, der ligger op ad hinanden politisk, konstaterer valgforskeren. Men man kan også risikere, at ens stemme hjælper et parti, man ikke bryder sig om.

- Man ser underlige valgforbund, som Venstre og Nye Borgerlige, hvor forbundet rækker langt ud over hvad vælgerne mener, deres stemme skal bruges til. Partierne fejer det af med at kalde valgforbundet for et teknisk valgforbund og ikke et politisk, men det er uden betydning, for der er ikke noget 'teknisk' i det; der er kun valgforbund, siger Kasper Møller Hansen.

Går stille med det

Det er de færreste, der inde i stemmeboksen tænker særligt over, hvem der har aftalt at hjælpe hvem, og det er heller ikke noget, valgforbundene selv gør meget ud af at oplyse.

- Partierne gør det ret stille. Reglerne siger, at der skal være seddel et eller andet sted i valglokalet, der fortæller om valgforbund, men forbundene er ikke markeret på stemmesedlen eller i valgboksen, men typisk på en lille A4-side et sted på en væg, fortæller Kasper Møller Hansen

Et eller andet sted i valglokalet skal det være til at læse, hvilke valgforbund partierne har lavet med hinanden.
Foto: Casper Christoffersen / Scanpix

Kasper Møller Hansen synes nu ikke, der er noget skummelt over valgforbund og hylder logikken i at forsøge at undgå stemmespild og hjælpe de mindre partier til at få politisk indflydelse.

- Udfordring er bare, at alle partier, også de store, danner de her valgforbund, der gør det svært for vælgeren at forudsige, hvad ens stemme reelt går til, siger Kasper Møller Hansen

- Man kan som Arne godt have ret i, at det er udemokratisk, hvis præmissen er, at min stemme bliver brugt til noget andet, end jeg ville bruge den til, men hvis præmissen er, at min stemme kan gøre noget andet godt, er valgforbund en god ting, siger valgforskeren.

Hvad gør man som vælger?

Hvis man er imod at give sin stemme videre gennem et valgforbund, er der ikke andet at gøre end at finde ud af på forhånd, hvem der går sammen med hvem, og så se på partiets størrelse.

- Som vælger skal jeg være klar over, at hvis jeg stemmer på lille parti, kan min stemme gå videre. Vil jeg ikke det, skal jeg stemme på noget andet for at være helt sikker.

Men det er også værd at tænke over, at hvis der ikke fandtes valgforbund, havde de små partier endnu sværere ved at komme ind i det lokale demokrati, hvor de også har lov til at være, siger Kasper Møller Hansen.

Tak til Arne for spørgsmålet!

Link kopieret!

Mere fra Spørg Os

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Hurtigspredende hudsvamp fra Asien er kommet til Danmark

Helle Christiansen kunne godt tænke sig, at villaer ligesom hendes kunne lave strøm på taget.

Det begynder som en lille rød plamage på huden, og så vokser det udad i en ringformet zone med skæl på.

Sådan beskriver Ditte Marie Saunte, overlæge på Herlev og Gentofte Hospital og formand for Europæiske Hudlægers Svampeudvalg, en resistent hudsvamp, der er dukket op i Danmark.

Der er tale om svampen "Trichophyton mentagrophytes genotype 8".Den stammer fra Asien, og det første tilfælde af svampen i Danmark blev opdaget i 2018.

Svampen er resistent overfor det mest anvendte svampemiddel. Det gør den svær at behandle. Tilmed spreder den sig hurtigt til store dele af kroppen.

- Nogle patienter vågner om natten på grund af kløe, så det påvirker deres livskvalitet. Og så er det socialt hæmmende, siger Saunte.

Udover det udbredte udslæt, og at den spreder sig hurtigt, er svampen ikke farlig, tilføjer Ditte Marie Saunte. Hun understreger, at de danske tilstande "heldigvis" er et godt stykke fra den epidemi, man ser i Asien.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet finder større mængde fyrværkeri i garage

Helle Christiansen kunne godt tænke sig, at villaer ligesom hendes kunne lave strøm på taget.

Nordsjællands Politi har lørdag aften fundet en større mængde fyrværkeri i en garage i Gentofte.

Det oplyser vagtchef Rune Mandrup til TV 2 Kosmopol.

- Der er mere, end den normale forbruger har, og hvad der er lovligt at have, men der ikke tale om hele paller. Nu skal vi have beredskabet herud, så vi kan få registreret det, siger han.

Han oplyser videre, at det ikke har været nødvendigt hverken at evakuere beboere i nærheden eller tilkalde forsvarets ammunitionsrydningstjeneste i forbindelse med fundet.

- Det ligner umiddelbart fyrværkeri til forbrugermarkedet, så der er altså ikke tale om kanonslag eller lignende.

Politiet har hverken sigtet eller anholdt nogen i sagen, men de er i kontakt med ejeren af garagen.

De vil være til stede på adressen nogle timer endnu.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Minister vil skærpe krav til taxachauffører efter flere sager om overgreb

Helle Christiansen kunne godt tænke sig, at villaer ligesom hendes kunne lave strøm på taget.

Der er behov for at kigge på de krav, der stilles til taxachauffører, og transportminister Thomas Danielsen (V) har derfor indkaldt taxaforligskredsen til en evaluering af den danske taxalov.

Det skriver Ekstra Bladet.

Der har nemlig de seneste år været flere sager om taxachauffører, der har begået overgreb mod deres kunder.

Ministeren peger derfor på, at de såkaldte vandelskrav - krav om pålidelighed, etik og integritet - skal tages op til eftersyn.

- Vi skal have væsentligt skærpede vandelskrav. Altså skærpede krav til, hvordan man får et chaufførkort og får lov at køre med mennesker - som jo også nogle gange er mennesker i en sårbar situation af den ene eller anden art. Det kræver en høj etik, siger han til Ekstra Bladet.

Ifølge mediet KøbenhavnLIV har der i hovedstadsområdet været fem sager om taxachauffører, der har begået overgreb mod deres kunder, i perioden fra juni 2022 til december 2024.

I starten af december lancerede Dantaxi et klistermærke, som chaufførerne kan køre med, hvis de lever op til en række krav.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Deres datter døde på sin jordomrejse - nu roser de deres hjemby

Helle Christiansen kunne godt tænke sig, at villaer ligesom hendes kunne lave strøm på taget.

Forældrene til den unge danske kvinde, der tilbage i november døde under et ophold i det sydøstasiatiske land Laos, sender nu en stor tak til hele deres hjemby.

Det skriver Sjællandske medier.

De har nemlig mødt en overraskende stor grad af støtte og sympati fra borgerne i Roskilde, hvor de bor.

- Jeg er bare taknemmelig for at bo i verdens største lille by. Det er virkelig overvældende så mange, som har tænkt på os, krammet os, sendt blomster, kort, beskeder. Det havde jeg virkelig ikke ventet. Men det siger måske også noget om, hvem Anne Sofie var, fortæller hendes far Didier Coyman til Sjællandske Nyheder.

deres datter, Anne-Sofie Ørkild Coyman, blev erklæret død den 13. november - formentlig af metanolforgiftning.

Hun blev begravet fra Roskilde Domkirke den 7. december.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

34-årig anholdt efter politijagt i Københavns gader

Helle Christiansen kunne godt tænke sig, at villaer ligesom hendes kunne lave strøm på taget.

En 34-årig mand er blevet anholdt efter en 14 minutter lang biljagt i København.

Det oplyser Jonathan Wald, central vagtleder hos Københavns Politi til TV 2.

Politiet eftersatte den 34-årige, da han ikke ville stoppe ved Langebro.

Det lykkedes klokken 14.26 lørdag politiet at stoppe manden på Danneskiold-Samsøes Allé ved Holmen. H

an vil blive sigtet for flere overtrædelser af færdselsloven og muligvis også af straffeloven. Det er endnu ikke afgjort, om han vil blive krævet fængslet ved et grundlovsforhør.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Helle Christiansen kunne godt tænke sig, at villaer ligesom hendes kunne lave strøm på taget.

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google