Gert undrer sig: Hvorfor er den røde løber rød og ikke en anden farve?
Vi kender alle sammen begrebet 'rød løber', men hvorfor er den egentlig rød? Det undrer Gert Andersen fra Frederiksværk, som har bedt os undersøge sagen.
Vi har vænnet os til begrebet 'rød løber', som festlige begivenheder med kongelige, kendisser og kameraer, der blitzer dem gående og stående på en stribe rødt stof.
Men hvem har egentlig bestemt, at løberen lige præcis skal være rød?
Det undrer Gert Andersen fra Frederiksværk, som har skrevet til os gennem Spørg Os
- Jeg kom til at tænke over, at når for eksempel Dronningen kommer, så lægger man den røde løber ud. Men hvorfor er den lige rød og ikke en anden farve?, spøger han.
Dette er et af vores Hurtige Svar
- Se, hvad vi allerede har svaret på
- Stem på ugens udvalgte spørgsmål
- Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
- Kom ind på siden her
Det gamle Grækenland
Den britiske tæppehandler, The Rug Seller, har dykket ned i historien og mener at kunne spore den første røde løber helt tilbage til antikkens Grækenland:
I tragedien 'Orestien' som er skrevet af Aischylos, vender kong Agamemnon hjem fra krigen i Troja og bliver budt velkommen af sin hustru Klyteimestra med et rødt tæppe, som hun har lagt foran hjemmets dør.
Allerede på det tidspunkt, omkring 500 år før vores tid, var rød en eksklusiv farve, lavet på kostbare farvestoffer som purpur og karmoisinrød.
Gennem historien er røde stoffer og tæpper ofte blevet brugt af malere, der har villet signalere magt og rigdom i deres billeder.
Foto: Aage Sørensen/Ritzau Scanpix
Moderne rød løber
Firmaet bag det luksuriøse eksprestog 20th Century Limited var angiveligt de første til at bruge røde løbere som et eksklusivt sted at gå.
I 1902, da togforbindelsen mellem Chicago og New York blev indviet, blev røde løbere rullet ud til passagerene på stationerne i begge byer.
Formålet var at hjælpe passagerene med at finde vej, samtidig ned at de skærmede de fine gæster for snavset på perronen.
Foto: Joe Klamar - AFP/Ritzau Scanpix
Oscar uddelingen
The Academy Awards - det, som vi kalder Oscar-uddelingen - er nok den organisation, der har gjort den røde løber mest berømt og glamourøs.
Den rullede de røde løbere ud første gang i 1961 i Kodak Theatre, men det var på en måde lidt hemmeligt for andre end deltagerne, da fjernsynet stadig sendte i sort og hvidt.
Ligesom på togstationerne var idéen at gøre det let for de inviterede gæster fra filmverdenen at vide, hvor de skulle bevæge sig hen.
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Nogle år senere tog stjernedyrkelsen fart, og i 1966 kunne seerne så også se den røde farve på løberen, fordi farvefjernsynet omsider var opfundet
I dag er navnet ændret til Dolby Theatre, men den røde løber spiller stadig en central rolle. Den skal fylde mere end 16.500 kvadratmeter, og det tager flere dage at rulle den ud.
Men behøver den nu også at være rød?
Nej, faktisk ikke. Man kan sagtens lave 'rød løber' i andre farver end rød.
Til gallapremiere på Anders Matthesens Ternet Ninja 2 i Imperial i København, matchede løberen det nye design på filmens ternede hovedperson.
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Konklusion
Så selvom vi stadig kalder det for 'rød løber' er det mere fænomenet end farven, der er det vigtige, når vi underholdes af, at kongelige og kendisser stille op foran kameraerne.
Tak til Gert Andersen for spørgsmålet!